Διαχωρίστηκαν σιαμαία δίδυμα ενωμένα στο κεφάλι

Σιαμαία αγοράκια από τη Βραζιλία που ήταν ενωμένα στο κεφάλι διαχωρίστηκαν με επιτυχία έπειτα από πολύωρες επεμβάσεις.

Ο Bernardo και ο Arthur Lima, σχεδόν 4 ετών σήμερα, υποβλήθηκαν σε τουλάχιστον επτά χειρουργικές επεμβάσεις στο Ρίο ντε Τζανέιρο, με τον δρ. Noor ul Owase Jeelani να παρέχει καθοδήγηση από το νοσοκομείο Great Ormond Street του Λονδίνου.

Οι δύο τελευταίες χειρουργικές επεμβάσεις διήρκεσαν 33 ώρες ώστε οι γιατροί να καταφέρουν να χωρίσουν τα αγόρια που γεννήθηκαν ενωμένα στην περιοχή των εγκεφάλων τους. 

Αυτά ονομάζονται κρανιοπαγή δίδυμα και η περίπτωση είναι εξαιρετικά σπάνια. 

Για την αποκόλλησή τους χρειάστηκαν περισσότεροι από 100 γιατροί και νοσοκόμοι.

Οι χειρουργοί πέρασαν μήνες εξασκώντας διάφορες τεχνικές σε συνθήκες εικονικής πραγματικότητας πριν ξεκινήσει η λεπτή διαδικασία.

Σύμφωνα με τον Independent ο δρ Gabriel Mufarrej, ο επικεφαλής του χειρουργικού τμήματος στο Instituto Estadual do Cerebro Paulo Niemeyer, επέβλεπε επίσης τη χειρουργική επέμβαση μαζί με τον Dr Jeelani.

Ο παιδοχειρουργός με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο περιέγραψε την επέμβαση ως «αξιοσημείωτο επίτευγμα».

Δεδομένου ότι τα δίδυμα είναι σχεδόν τεσσάρων ετών, είναι επίσης τα μεγαλύτερα σε ηλικία κρανιοπαγή δίδυμα με ενωμένους εγκεφάλους που έχουν χωριστεί, ανέφερε ο Independent.

Οι γονείς των αγοριών έφτασαν στο νοσοκομείο της Βραζιλίας πριν από δυόμισι χρόνια. «Είχαν γίνει μέλος της οικογένειάς μας στο νοσοκομείο», πρόσθεσαν οι γιατροί.

Το Gemini Untwined, μια φιλανθρωπική οργάνωση που ιδρύθηκε από τον δρ. Jeelani, βοήθησε τους γονείς των αγοριών να συγκεντρώσουν χρήματα για την επέμβαση.

Η φιλανθρωπική οργάνωση είπε ότι ο διαχωρισμός των αγοριών ήταν μια από τις πιο περίπλοκες διαδικασίες που ολοκληρώθηκαν ποτέ, προσθέτοντας ότι πολλοί χειρουργοί δεν το πίστευαν καν ότι ήταν δυνατό.

Και τα δύο αγόρια αναρρώνουν καλά στο νοσοκομείο και θα τεθούν για έξι μήνες σε διαδικασία αποκατάστασης.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μία στις 60.000 γεννήσεις καταλήγει σε σιαμαία δίδυμα, και μόνο το 5% αφορά στη σπάνια περίπτωση κρανιοπαγών διδύμων.

Μοίρασε το άρθρο!