Bγήκαν από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη τα πρώτα παιδιά – Ολοκληρώθηκε για απόψε η επιχείρηση

Η επικίνδυνη επιχείρηση διάσωσης που ξεκίνησε την Κυριακή στην Ταϊλάνδη για τη διάσωση 12 παιδιών και του προπονητή τους από σπήλαιο στο οποίο εγκλωβίστηκαν αποδίδει καρπούς.

Ενώ το Reuters μετέδωσε αρχικά πως διασώθηκαν έξι παιδιά τελικώς αναφέρει πως εκτός σπηλαίου βρίσκονται τέσσερα.

«Έχω ενημέρωση ότι τέσσερα παιδιά έχουν εγκαταλείψει τη σπηλιά», ανέφερε ανώτερο μέλος της ομάδας διάσωσης στο Reuters.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν 13 δύτες από το εξωτερικό και πέντε μέλη των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης.

Ελικόπτερο μετέφερε τέσσερα από τα αγόρια στην κοντινή πόλη Τσιάνγκ Ράι, όπου με ασθενοφόρο πήγαν στο νοσοκομείο.

Νωρίτερα ο Νάρονσσακ Οσατανακόρν μιλώντας σε δημοσιογράφους είχε χαρακτηρίσει «D day» τη σημερινή μέρα.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή σε συνδυασμό με την αναμενόμενη επιδείνωση τους έκαναν την αποστολή να μοιάζει με «αγώνα ενάντια στο χρόνο και το νερό» .

Ένας Αυστραλός γιατρός, ο οποίος είναι μέλος της αποστολής διάσωσης, έλεγξε την υγεία των αγοριών το βράδυ του Σαββάτου και έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσει η επιχείρηση.

«Η επιχείρησή μας ήταν πιο επιτυχημένη από όσο αναμενόταν», δήλωσε ο Νάρονσσακ Οσατανακόρν, επικεφαλής του κοινού κέντρου διοίκησης που συντονίζει τη διάσωση.

Τα αγόρια κινήθηκαν για ένα χιλιόμετρο κάτω από το νερό με το πρώτο να βγαίνει στις 5:40 τοπική ώρα.

Οι διασώστες θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα ώρες για να ξεκινήσουν το δεύτερο σκέλος της επιχείρησης. Παράλληλα, έγινε γνωστό πως στην επόμενη φάση θα συμμετέχουν 90 δύτες εκ των οποίων οι 50 ξένοι και οι 40 Ταϊλανδοί. 

Ο απεσταλμένος του BBC στην περιοχή, ο Νταν Τζόνσον, μετέδωσε ότι οι γιατροί εξέτασαν το Σάββατο τα παιδιά και κατέληξαν σε μια λίστα με σειρά προτεραιότητας αποφασίζοντας να βγάλουν έξω πρώτα τα πιο αδύναμα.

Δεκατρείς ιατρικές ομάδες βρίσκονταν έξω από το σπήλαιο, η καθεμία εξοπλισμένη με το δικό της ελικόπτερο και ασθενοφόρο, ένα για καθένα από τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους.

Οι πρώτες εικόνες:

Πώς θα βγάλουν τα παιδιά

Στο σπήλαιο μπήκαν 18 δύτες, πέντε Ταϊλανδοί και 13 ξένοι, όπως και πέντε μέλη των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης.

Σχεδιάγραμμα που δημοσίευσε το BBC φαίνονται τα δύσκολα σημεία της διαδρομής που πρέπει να διανύσουν εγκλωβισμένοι και δύτες.

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει η διάσωση.

Δύο δύτες θα συνοδεύουν κάθε παιδί, που θα φορά μάσκα και θα το καθοδηγούν από τα περάσματα, με σχοινί. Όταν θα βρίσκονται σε ιδιαίτερα στενό σημείο, οι δύτες θα βγάζουν τις φιάλες οξυγόνου από την πλάτη τους και θα την κυλούν αργά, καθώς θα καθοδηγούν τα παιδιά. Σε κανένα σημείο δεν θα βρίσκονται μόνα τους.

Τα παιδιά θα χωριστούν σε τέσσερις ομάδες. Η πρώτη θα αποτελείται από τέσσερα και οι υπόλοιπες από τρία άτομα. Ο προπονητής θα είναι στην τελευταία ομάδα των εγκλωβισμένων.

Εμπειρογνώμονας καταδύσεων:Η κατάδυση σε σπήλαιο είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε

Μια γεύση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δύτες στη σπηλιά στην Ταϊλάνδη έδωσε ο διάσωσης Butch Hendrick, πρόεδρος και ιδρυτής της Lifeguard Systems.

Μιλώντας στο CNN τόνισε πως κατάδυση σε σπηλιά είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και ότι ακόμη και οι καλύτεροι μπορούν να χαθούν.

Είπε ότι εκτός από το «πρόβλημα των στενών διαδρόμων … και της μηδενικής ορατότητας, η κατάδυση σπηλαίου είναι από μόνη της ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε».

Πρόσθεσε πως αυτή την κατάσταση υπάρχει ένα ισχυρό ρεύμα και «προσπαθούμε να τα βγούμε έξω, ουσιαστικά αγωνιζόμαστε με την πλημμύρα – εργαζόμαστε σε ένα περιβάλλον όπου η πίεση είναι τόσο μεγάλη που οι διασώστες προσπαθούν να καταλάβουν πώς να κάνουν το σώμα τους να λειτουργήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες, και να συνεχίσει να αναπνέει».

Το να προσπαθείς να τραβήξεις πίσω όχι μόνο το σώμα σου αλλά και ένα παιδί είναι μια τεράστια προσπάθεια, κατέληξε.

Δύτης: Τρομακτική η αλλαγή του καιρού

Ο Rafael Aroush, ένας Ισραηλινός δύτης που ζει στην Ταϊλάνδη και έχει ταξιδέψει στην περιοχή διάσωσης για να βοηθήσει, λέει στο CNN ότι ο καιρός που φαίνεται αλλάζει είναι ένας «μεγάλος παράγοντας» και είναι «πραγματικά τρομακτικό».

Λέει επειδή το σπήλαιο είναι ασβεστολιθικό και υπάρχουν πολλά ρέματα η επιδείνωση του καιρού καιρός που θα μπορούσε να «καταστρέψει ολόκληρη την επιχείρηση».

Η ταχύτητα είναι «πολύ, πολύ σημαντική» τώρα γιατί μπορεί «να υπάρξουν κρίσιμες αλλαγές στο σχέδιο διάσωσης και ίσως ληφθεί απόφαση απεγκλωβισμού περισσότερων σήμερα».

 

Μοίρασε το άρθρο!