ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ Ά ΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018 ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Η Ρωσία συνέτριψε με 5-0 τη Σαουδική Αραβία

Η Ρωσία συνέτριψε με 5-0 τη Σαουδική Αραβία, στον αγώνα που άνοιξε την αυλαία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Καλύτερος του αγώνα ο Γκολόβιν με ένα γκολ και δύο ασίστ, δύο γκολάρες ως αλλαγή ο Τσερίσεβ, πολύ χαμηλού επιπέδου οι Σαουδάραβες.

Παράσταση για έναν ρόλο ήταν η πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας. Οι οικοδεσπότες ξεκίνησαν με το δεξί και στην ουσία νίκησαν χωρίς άγχος, για το πρώτο βήμα που θα τους φέρει στα νοκ-άουτ για πρώτη φορά στην ιστορία τους, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Αίγυπτος – Ουρουγουάη 0-1

Ό,τι δεν μπόρεσαν να κάνουν οι Καβάνι και (κυρίως) Σουάρες, το πέτυχε ένας αμυντικός. Η κεφαλιά του Χοσέ Μαρία Χιμένες στο 89΄ έδωσε στην Ουρουγουάη τη νίκη με 1-0 επί της Αιγύπτου, σε αναμέτρηση για την 1η αγωνιστική του 1ου ομίλου του Μουντιάλ 2018, η οποία διεξήχθη στην «Εκατέρινμπουργκ Αρένα».

Μαρόκο – Ιράν 0-1

Με αυτογκόλ του Μπουχαντούζ στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων το Ιράν πήρε μεγάλη νίκη απέναντι στο Μαρόκο στην Αγία Πετρούπολη, για την 1η αγωνιστική του Β΄ ομίλου στο Μουντιάλ 2018 της Ρωσίας. Οι δύο ομάδες έπαιξαν έναν αγώνα κέντρου με λίγες φάσεις μπροστά στις δύο εστίες, αλλά το Ιράν τελικά ήταν αυτό που απέσπασε τους τρεις βαθμούς της νίκης.

Πορτογαλία – Ισπανία 3-3

Η ψυχή, το ταλέντο και η θέληση του Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν αρκετά για την Πορτογαλία, προκειμένου να αποσπάσει το βαθμό της ισοπαλίας απέναντι στην Ισπανία στο μεγάλο ντέρμπι της 1ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου. Στο Σότσι οι ποδοσφαιρόφιλοι είδαν ένα επικό παιχνίδι με τους “φούριας ρόχας” να “ισοπεδώνουν” την ομάδα του Φερνάντο Σάντος, αλλά ο Ρονάλντο να σηκώνει ανάστημα και να διαμορφώνει το τελικό 3-3. Ο άσος της Ρεάλ Μαδρίτης σημείωσε χατ τρικ (4′, 44′, 88) και πήρε μόνος του το βαθμό. Για την Ισπανία που ήταν καλύτερη σκόραραν οι Ντιέγκο Κόστα (24′, 55′) και Νάτσο (58′).

Κροατία-Νιγηρία 2-0

Δύο «στημένες» φάσεις εκμεταλλεύτηκε η Κροατία, νίκησε με 2-0 τη Νιγηρία στο Καλίνινγκραντ και πήρε… με το καλημέρα «κεφάλι» στον 4ο όμιλο του Μουντιάλ, μετά την ισοπαλία στο άλλο ματς του γκρουπ ανάμεσα στην Αργεντινή και στην Ισλανδία (1-1). Το αυτογκόλ του Ετέμπο στο 32΄ και το πέναλτι του Μόντριτς στο 71΄ έδωσαν το «τρίποντο» στην «Χρβάτσκα».

Χωρίς να εντυπωσιάσει, αλλά με την ποιότητα και την εμπειρία της να κάνουν τελικά τη διαφορά, η Κροατία επικράτησε 2-0 της Νιγηρίας και μπορεί να ελπίζει βάσιμα ότι θα πάρει την πρώτη θέση του ομίλου.

Αργεντινή – Ισλανδία 1-1

Ισοπαλία, 1-1, απέσπασε η «μικρή» Ισλανδία από την «ισχυρή» Αργεντινή στο Spartak Stadium της Μόσχας για τον 4ο όμιλο (1η αγωνιστική) του Μουντιάλ της Ρωσίας, δημιουργώντας την πρώτη μεγάλη έκπληξη στη διοργάνωση. Σκόρερ ο Αγουέρο στο 19΄ για την Αργεντινή και ο Φινμπόγκασον στο 23΄ για την Ισλανδία, ενώ στο 64΄ ο Μέσι δεν κατάφερε να σκοράρει από το σημείο του πέναλτι.

Περού – Δανία 0-1

Αβαντάζ πρόκρισης στην φάση των νοκ άουτ αγώνων του Μουντιάλ πήρε η Δανία στον 3ο όμιλο, μετά τη σημερινή της νίκη με 1-0 επί του Περού στην «Μορντόβια Αρένα» του Σαράνσκ. Το «χρυσό» γκολ των Σκανδιναβών πέτυχε στο 59΄ ο Πόουλσεν.

Η πρώτη παρουσία του Περού σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά από 36 χρόνια (1982) δεν συνοδεύτηκε από θετικό αποτέλεσμα. Όχι γιατί η ομάδα του Ρικάρντο ήταν κατώτερη των νικητών, αλλά κυρίως διότι δεν ήταν αποτελεσματική στην τελική προσπάθεια με αποκορύφωμα την φάση του πέναλτι που κέρδισε στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους.

Βραζιλία – Ελβετία 1-1

Η Βραζιλία πήρε το προβάδισμα με εκπληκτικό γκολ του Κουτίνιο, αλλά η Ελβετία ισοφάρισε στο 50′ με κεφαλιά του Ζούμπερ και κράτησε το 1-1 μέχρι το τέλος. Συμπαγής η Ελβετία πίσω απ’την μπάλα, δυσκολεύτηκε να φτιάξει ευκαιρίες στην κανονική ροή του αγώνα η Βραζιλία.

Για κάποιους το κλισέ είναι 100% αληθινό: “Το Μουντιάλ ξεκινάει στον πρώτο αγώνα της Βραζιλίας”. Η Σελεσάο των εκατομμυρίων φίλων σε όλον τον πλανήτη ξεκίνησε με υποσχέσεις, χάρις στην γκολάρα του Κουτίνιο, αλλά “ξεφούσκωσε”. Η Ελβετία ανέβηκε, ισοφάρισε και πήρε ένα δίκαιο 1-1.

Πάμε να δούμε τα επτά πράγματα που μάθαμε απ’αυτό το 1-1 στο Καζάν, την πρώτη φορά απ’το 1978 που η Βραζιλία δεν νίκησε στον πρώτο της αγώνα σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Γερμανία – Μεξικό 0-1

Με τέρμα του Λοσάνο στο 35΄ το Μεξικό κατάφερε να πάρει μια σπουδαία νίκη επί της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Γερμανίας με 1-0 στο στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας για την 1η αγωνιστική του 6ου ομίλου στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Το ματς είχε πολλές φάσεις μπροστά στις δύο εστίες, αλλά το Μεξικό ήταν αυτό που κατάφερε να πάρει τη νίκη από τη Γερμανία η οποία στα προκριματικά της διοργάνωσης σημείωσε 10 νίκες και γνώρισε μόνο μία ήττα πρόσφατα στο φιλικό προετοιμασίας με την Αυστρία.

Κόστα Ρίκα – Σερβία 0-1

Σε έναν όμιλο (5ο) με ξεκάθαρο φαβορί τη Βραζιλία, οι Σέρβοι ξεκίνησαν στην πρεμιέρα με νίκη 1-0, απέναντι στην Κόστα Ρίκα, στη Σαμάρα. Σκόρερ του μοναδικού γκολ, με απευθείας εκτέλεση φάουλ, ο αρχηγός της Σερβίας Αλεξάνταρ Κολάροφ στο 56ο λεπτό.

Ο Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς έφτασε τις 104 συμμετοχές με τη φανέλα της εθνικής Σερβίας και ανέβηκε στην πρώτη θέση του πίνακα συμμετοχών όλων των εποχών, αφήνοντας πίσω του στη 2η θέση τον Ντέγιαν Στάνκοβιτς.

Τυνησία – Αγγλία 1-2

Με την… υπογραφή του Χάρι Κέιν η Αγγλία κατάφερε να επικρατήσει με 2-1 της Τυνησίας για την 1η αγωνιστική του 7ου ομίλου του Μουντιάλ της Ρωσίας.

Ο αρχηγός των “Τριών Λιονταριών” σκόραρε στο 11′ και 91′ κι έδωσε στις καθυστερήσεις τους τρεις βαθμούς. Νωρίτερα είχε ισοφαρίσει η Τυνησία με πέναλτι του Σασί (35′), σε ένα ματς που η Αγγλία ήταν καλύτερη και είχε και δύο δοκάρια.

Βέλγιο – Παναμάς 3-0

Το Βέλγιο συνέχισε την επιτυχημένη παρουσία του στην πρεμιέρα των μουντιάλ, αφού επικράτησε 3-0 του Παναμά στην 1η αγωνιστική του 7ου ομίλου που έγινε στο Σότσι (Fisht Stadium) για το παγκόσμιο κύπελλο της Ρωσίας. Οι «κόκκινοι διάβολοι» που ήταν καλύτεροι στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, σκόραραν στο 47΄ με τον Μέρτενς και στο 69΄, 75΄ με τον Λουκάκου.

Σουηδία – Νότια Κορέα 1-0

Χάρη σε ένα πέναλτι του Γκράνκιβστ στο 65΄, για τον καταλογισμό του οποίου χρειάστηκε η συμβολή του VAR, η Σουηδία επικράτησε 1-0 της Νότιας Κορέας στο Νίζνι Νόβγκοροντ, για την 1η αγωνιστική του Μουντιάλ. Με τη νίκη αυτή οι Σκανδιναβοί προπορεύονται μαζί με το Μεξικό στον 6ο όμιλο, έχοντας πίσω τους την κάτοχο του τίτλου Γερμανία.

Κολομβία – Ιαπωνία 1-2

Η Ιαπωνία εκμεταλλεύτηκε την αριθμητική υπεροχή και νίκησε 2-1 την Κολομβία, στην πρεμιέρα του 8ου ομίλου, στο «Μορντόβια Αρένα» του Σαράνσκ, και απέκτησε σοβαρό αβαντάζ πρόκρισης. Οι Ιάπωνες προηγήθηκαν με πέναλτι του Καγκάβα στο 6′, σε μια φάση όπου οι Κολομβιανοί έμειναν με δέκα παίκτες, καθώς ο Κάρλος Σάντσες απέκρουσε με το χέρι μέσα στην περιοχή και δέχθηκε την πρώτη κόκκινη κάρτα της διοργάνωσης. Οι Νοτιοαμερικανοί δεν το έβαλαν κάτω, αντέδρασαν και στο 39′ ισοφάρισαν με συρτή εκτέλεση φάουλ του Κιντέρο, όμως ο Οσάκο στο 73′ έδωσε την πολύτιμη νίκη στους «μπλε σαμουράι».

Πολωνία – Σενεγάλη 1-2

Η Σενεγάλη νίκησε 2-1 την Πολωνία στο «Spartak Stadium» της Μόσχας για την 1η αγωνιστική (8ος όμιλος) του Mουντιάλ της Ρωσίας. Τα τέρματα της νικήτριας, που έπιασε στην πρώτη θέση την Ιαπωνία, σημειώθηκαν με αυτογκόλ του Τσιόνεκ στο 37΄ και πλασέ του Νιάνγκ στο 60΄. Για τους Πολωνούς μείωσε στο 86΄ ο Κριχόβιακ.

Ρωσία – Αίγυπτος 3-1

Την πρόκριση στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου πανηγυρίζει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η Ρωσία, η οποία επικράτησε με 3-1 της Αιγύπτου στην Αγία Πετρούπολη, για την 2η αγωνιστική του 1ου ομίλου. Οι διοργανωτές ήταν καταιγιστικοί και με γκολ των Φατί (47’ αυτ.), Τσερίσεφ (59’) και Τζιούμπα (62’) πήραν τη νίκη. Το μόνο που κατάφεραν οι «Φαραώ» ήταν να μειώσουν στο 73’ με πέναλτι του Σαλάχ. Η Ρωσία έχει πλέον έξι βαθμούς με 8 γκολ ενεργητικό, έχοντας την καλύτερη επίθεση, μέχρι στιγμής, στη διοργάνωση και αν αύριο κερδίσει η Ουρουγουάη τη Σαουδική Αραβία, εξασφαλίζει (όπως και η «τσελέστε») και μαθηματικά την πρόκριση.

Πορτογαλία – Μαρόκο 1-0

Ένα γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο, μόλις στο τέταρτο λεπτό, ήταν αρκετό για να πετύχει η Πορτογαλία την πρώτη νίκη της στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Οι Ιβηρες επικράτησαν 1-0 του Μαρόκου στο «Λουζνίκι» της Μόσχας, σε αναμέτρηση για τη 2η αγωνιστική του 2ου ομίλου, και έκαναν αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση στους «16», ενώ αντίθετα οι Αφρικανοί μετά τη δεύτερη ήττα τους αποκλείστηκαν και μαθηματικά από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Ο Ρονάλντο ξεκίνησε το ματς από εκεί που… σταμάτησε την περασμένη Παρασκευή (15/6), απέναντι στην Ισπανία. Μόλις στο 4ο λεπτό, ο άσος της Ρεάλ εκμεταλλεύθηκε τη σέντρα του Ζοάο Μουτίνιο από τα δεξιά, ξεμαρκαρίστηκε με ωραία κίνηση και με καρφωτή κεφαλιά άνοιξε το σκορ, σημειώνοντας το τέταρτο τέρμα του στη διοργάνωση και ξεπερνώντας τον Φέρεντς Πούσκας, για να γίνει ο κορυφαίος Ευρωπαίος σκόρερ όλων των εποχών με εθνική ομάδα.

Ουρουγουάη – Σαουδική Αραβία 1-0

Με τέρμα του Σουάρες στο 23′ η Ουρουγουάη επικράτησε 1-0 της Σαουδικής Αραβίας στο Ροστόφ για την 2η αγωνιστική (1ος όμιλος) του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 και προκρίθηκε στους «16» της διοργάνωσης, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του τελευταίου αγώνα της με τη Ρωσία, η οποία επίσης πέρασε με δύο νίκες στην επόμενη φάση.

Στην τελευταία αγωνιστική θα κριθεί ποια ομάδα από τις δύο θα πάρει την 1η θέση του ομίλου.

Ιράν – Ισπανία 0-1

Η τύχη χαμογέλασε στην Ισπανία και επικράτησε με 1-0 του μαχητικού Ιράν στην 2η αγωνιστική του Β΄ ομίλου του Μουντιάλ της Ρωσίας. Οι Πέρσες είχαν “κλειδώσει” τους αντιπάλους τους, που δεν είχαν δημιουργήσει καμία ευκαιρία έως το 54′, αλλά με διπλή… καραμπόλα ο Ντιέγκο Κόστα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και έδωσε τη νίκη στην ομάδα του. Πλέον οι “Φούριας Ρόχας” με ισοπαλία απέναντι στη Σαουδική Αραβία σφραγίζουν την πρόκριση, ενώ το Ιράν για να περάσει χρειάζεται μόνο νίκη απέναντι στην Πορτογαλία.

Δανία – Αυστραλία 1-1

Δανία και Αυστραλία αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1 στη «Σαμάρα Αρένα», στο πλαίσιο του 3ου ομίλου του Μουντιάλ 2018. Οι Σκανδιναβοί, οι οποίοι έφτασαν τους τέσσερις βαθμούς και χρειάζονται μία ισοπαλία απέναντι στη Γαλλία για να περάσουν, προηγήθηκαν στο 7ο λεπτό με τον Έρικσεν, αλλά οι «socceroos» ισοφάρισαν στο 38΄ με πέναλτι του Γέντινακ και έμειναν «ζωντανοί» στο κυνήγι της πρόκρισης, υπό την προϋπόθεση ότι θα νικήσουν την τελευταία αγωνιστική το Περού.

Γαλλία – Περού 1-0

Με τέρμα του Εμπαπέ στο 34΄ η Γαλλία επικράτησε 1-0 του Περού (3ος όμιλος-2η αγωνιστική) στην πόλη Εκατερίνμπουργκ για το Mουντιάλ 2018 της Ρωσίας. Η Γαλλία με τη νίκη αυτή εξασφάλισε την πρόκριση στους «16», ενώ το Περού αποκλείστηκε.

Την τελευταία αγωνιστική στον όμιλο θα γίνουν οι αγώνες (26/6) Δανία-Γαλλία στη Μόσχα και Αυστραλία-Περού στο Σότσι. Η Αυστραλία έχει κάποιες ελπίδες πρόκρισης, αρκεί να ηττηθεί η Δανία από τη Γαλλία και η ίδια να νικήσει το -αδιάφορο- Περού.

Αργεντινή – Κροατία 0-3

Η Κροατία έριξε στο… καναβάτσο τη φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014. Με εκπληκτική εμφάνιση η “χρβάτσκα” διέσυρε με 3-0 την Αργεντινή, προκρίθηκε στους “16” κι άφησε την παρέα του Μέσι να κάνει σενάρια πρόκρισης! Ρέμπιτς (53′), Μόντριτς (81′) και Ράκιτιτς (90+1′) πέτυχαν τα γκολ του… θριάμβου.

Βραζιλία – Κόστα Ρίκα 2-0

Δύο γκολ στις καθυστερήσεις, από τον Φιλίπε Κουτίνιο στο 91΄ και τον Νεϊμάρ στο 97΄, λύτρωσαν τη Βραζιλία στην Αγία Πετρούπολη. Η «σελεσάο», που και πάλι δεν ικανοποίησε με την απόδοσή της, επικράτησε 2-0 της Κόστα Ρίκα στο πλαίσιο του 5ου ομίλου, πανηγύρισε το πρώτο της «τρίποντο» στο Μουντιάλ της Ρωσίας και κρατάει στα χέρια της την πρόκριση στους «16», ενώ η δεύτερη ήττα σηματοδοτεί τον αποκλεισμό της ομάδας του Κέιλορ Νάβας από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

 

Νιγηρία – Ισλανδία 2-0

Σπουδαία νίκη με 2-0 επί της Ισλανδίας σημείωσε η Νιγηρία (4ος όμιλος-2η αγωνιστική) στο Βόλγκογκραντ για το Μουντιάλ 2018, με την οποία διατηρεί ακέραιες τις ελπίδες της για πρόκριση στη φάση των «16» της διοργάνωσης.

Σκόρερ των δύο τερμάτων της Νιγηρίας ο Μούσα στο 49΄ και στο 75΄, ενώ ο Ισλανδοί έχασαν πέναλτι στο 82΄ με τον Γκ. Σίγκουρντσον.

Σερβία – Ελβετία 1-2

Η Ελβετία έκανε την ανατροπή στο Καλίνινγκραντ απέναντι τη Σερβία και πλέον είναι φαβορί για πρόκριση στους «16» του Μουντιάλ της Ρωσίας.

Το συγκρότημα του Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς, με δύο γκολ στο β΄ ημίχρονο, πήρε σπουδαία νίκη απέναντι στους Σέρβους, οι οποίοι αν και προηγήθηκαν μόλις στο 5ο λεπτό με τον Μίτροβιτς, έδειξαν… λίγοι μπροστά στους μαχητικούς Ελβετούς. Τα γκολ που ισοδυναμούν με… μισή πρόκριση για τους νικητές σημείωσαν οι Τσάκα (52΄) και Σακίρι (90΄).

Η Ελβετία με τη νίκη αυτή έφτασε τους 4 βαθμούς, όσους και η Βραζιλία, ενώ η Σερβία έμεινε στους 3. Βραζιλία και Σερβία θα αγωνιστούν την τελευταία αγωνιστική του 5ου ομίλου, την ίδια στιγμή που οι Ελβετοί θα αντιμετωπίσουν την ήδη αποκλεισμένη Κόστα Ρίκα.

Βέλγιο – Τυνησία 5-2

Αποδίδοντας εντυπωσιακό και ταυτόχρονα ουσιαστικό ποδόσφαιρο στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού, το Βέλγιο συνέτριψε 5-2 την Τυνησία στο στάδιο «Σπαρτάκ», στη Μόσχα, για τη 2η αγωνιστική στον 7ο όμιλο.

Δύο γκολ για την ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ σημείωσε ο Εντέν Αζάρ (6΄ πεν., 51΄), άλλα τόσα ο Λουκάκου (16΄, 45΄+3), που έφτασε τον Κριστιάνο Ρονάλντο στην πρώτη θέση των σκόρερ κι ένα ο Μπατσουαγί στο 90΄, ενώ για τους Αφρικανούς μείωσαν στο 18΄ ο Μπρον και στο 90΄+3 ο Καζρί.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» ουσιαστικά προκρίθηκαν στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ οι Τυνήσιοι ελπίζουν σε ένα «θαύμα» με συνδυασμό αποτελεσμάτων.

Νότια Κορέα – Μεξικό 1-2

Πολύ κοντά στην πρόκριση βρίσκεται το Μεξικό.

Μετά τη μεγάλη νίκη επί της πρωταθλήτριας κόσμου Γερμανίας, η «Ελ Τρι» νίκησε σήμερα στο Ροστόφ 2-1 τη Νότια Κορέα και διπλασίασε τις νίκες της στον 6ο όμιλο της διοργάνωσης, αφήνοντας στο… μηδέν τους Ασιάτες.

Τα γκολ των νικητών πέτυχαν ο Κάρλος Βέλα στο 26΄ με πέναλτι και ο Τσιτσαρίτο Ερνάντες στο 66΄, ενώ το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Σον στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων.

Γερμανία – Σουηδία 2-1

Και στο τέλος κερδίζουν οι… Γερμανοί. Με γκολ του Κρόος στο 90+5′ και παρά το γεγονός ότι έπαιζαν με 10 παίκτες από το 82′ (αποβολή Μπόατενγκ) τα “πάντσερ” επικράτησαν 2-1 της Σουηδίας για την 2η αγωνιστική του 6ου ομίλου του Μουντιάλ της Ρωσίας.

Ο Τοϊβόνεν στο 32′ έκανε το 1-0 για τους Σκανδιναβούς κι ο Ρόις στο 48′ είχε ισοφαρίσει προσωρινά σε 1-1. Πλέον η πρόκριση είναι στα χέρια των Παγκόσμιων πρωταθλητών, που την τελευταία αγωνιστική θα αντιμετωπίσουν την αποκλεισμένη Νότια Κορέα.

Η Σουηδία θα παίξει με το Μεξικό σε ένα παιχνίδι “ζωής και θανάτου” και για τους δύο, καθώς αν κερδίσουν τα “πάντσερ”, ο νικητής της αναμέτρησης θα προκριθεί στους “16”.

Αγγλία – Παναμάς 6-1

Ο Παναμάς έγινε… «σάκος του μποξ» απέναντι στην Αγγλία, που συνέτριψε τους «πρωτάρηδες» σε Μουντιάλ Λατίνους με 6-1 (8΄, 40΄ Στόουνς, 22΄ πεν., 45΄+1 πεν., 62΄ Κέιν, 36΄ Λίνγκαρντ – 78΄ Μπαλόι) στο Νίζνι Νόβγκοροντ, για τη 2η αγωνιστική στον 7ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας. Τ

Το συγκρότημα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, που σημείωσε τη μεγαλύτερη έως τώρα σε έκταση νίκη στη διοργάνωση, ακολούθησε το Βέλγιο στους «16» ισοβαθμώντας με τους «κόκκινους διαβόλους» (από 8-2 τα τέρματα), με αποτέλεσμα η πρωτιά να παιχθεί στη μεταξύ τους συνάντηση, την ερχόμενη Πέμπτη (28/6).

Ιαπωνία – Σενεγάλη 2-2

Σε ένα ματς με εναλλαγές συναισθημάτων, αλλά και σοβαρά λάθη των δύο τερματοφυλάκων (από ένα ο καθένας), Ιαπωνία και Σενεγάλη ήρθαν ισόπαλες 2-2 στο Εκατέρινμπουργκ και παραμένουν ισόβαθμές στην κορυφή του 8ου ομίλου του Μουντιάλ.

Η αφρικανική ομάδα προηγήθηκε δύο φορές, στο 11΄ με τον Μανέ και στο 71΄ με τον Γουάγκε, αλλά οι «μπλε σαμουράι» είχαν τις απαντήσεις με τον Ινούι (34΄) και τον Χόντα (78΄).

Οι δύο ομάδες έχουν προβάδισμα πρόκρισης, αλλά θα χρειαστούν τουλάχιστον ένα βαθμό στα τελευταία τους παιχνίδια, με Πολωνία και Κολομβία αντίστοιχα, την Πέμπτη 28/6.

Πολωνία – Κολομβία 0-3

Η Κολομβία έκανε πάρτι με 3-0 επί της Πολωνίας για την 2η αγωνιστική του 8ου ομίλου και μπήκε για τα καλά στο παιχνίδι της πρόκρισης στα νοκ άουτ του Μουντιάλ.

Οι Μίνα (40′), Φαλκάο (70′), Κουαδράδο (75′) πέτυχαν τα γκολ του θριάμβου για τους Λατινοαμερικάνους.

Η ομάδα του Πέκερμαν αντιμετωπίζει τη Σενεγάλη την τελευταία αγωνιστική και με νίκη εξασφαλίζει την πρόκριση, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορεί να πάρει το εισιτήριο και με ισοπαλία. Αντίθετα η Πολωνία αποκλείστηκε από τη διοργάνωση.

Σαουηδική Αραβία – Αίγυπτος 2-1

Με γκολ του Σαλέμ Αλ Νταουσαρί στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων, η Σαουδική Αραβία αποχαιρέτησε με νίκη γοήτρου το Μουντιάλ της Ρωσίας, καθώς επικράτησε στο Βόλγκογκραντ 2-1 της Αιγύπτου και πήρε την τρίτη θέση του 1ου ομίλου. Οι Αφρικανοί προηγήθηκαν στο 22΄ με τον Σαλάχ, για να ισοφαρίσει στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων του ημιχρόνου ο Αλ Φαράζ με πέναλτι. Λίγο νωρίτερα (41΄), ο 45χρονος τερματοφύλακας των «Φαραώ», Εσάμ Ελ Χανταρί, ο οποίος έγινε σήμερα ο γηραιότερος παίκτης που έχει αγωνιστεί σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, απέκρουσε (με τη βοήθεια του δοκαριού) πέναλτι του Αλ Μουαλάντ.

Oυρουγουάη – Ρωσία 3-0

Η Ουρουγουάη κατέλαβε την πρώτη θέση στον 1ο όμιλο του Μουντιάλ με 9 βαθμούς, αφού στον 3ο και τελευταίο αγώνα στη Σαμάρα νίκησε 3-0 τη Ρωσία. Τα τέρματα των Λατινοαμερικάνων σημείωσαν ο Σουάρες στο 10΄ με εκτέλεση φάουλ, ο Τσερίσεφ με αυτογκόλ στο 23΄ και ο Καβάνι στο 90΄, ενώ από το 36΄ οι γηπεδούχοι έπαιζαν με 10 παίκτες λόγω αποβολής με 2η κίτρινη του Σμολνίκοφ. Στη φάση των («16») η Ουρουγουάη ως πρώτη του ομίλου θα αντιμετωπίσει την 2η του 2ου ομίλου (30/6, Σότσι), ενώ η Ρωσία θα παίξει με την 1η του ίδιου ομίλου (1/7, Μόσχα). Τις δύο πρώτες θέσεις του 2ου ομίλου διεκδικούν Ισπανία, Πορτογαλία και Ιράν, με τις δύο πρώτες να είναι οι επικρατέστερες για την πρόκριση.

Ιράν – Πορτογαλία 1-1

Η Πορτογαλία βρέθηκε ενώπιον ακόμη και αποκλεισμού, αλλά τελικά ο βαθμός της ισοπαλίας (1-1) αποδείχθηκε «χρυσός», με τους Ίβηρες να παίρνουν την πρόκριση στους «16» ως δεύτεροι του Β’ ομίλου, που τους στέλνει πάνω στην Ουρουγουάη (1η Α’ ομίλου).

Ωστόσο ο επιθετικός του Ολυμπιακού, Καρίμ Ανσαριφάρντ, έβαλε «φωτιά» στο παιχνίδι στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων, ισοφαρίζοντας σε 1-1, ενώ ο Ταρεμί αστόχησε στο επόμενο λεπτό για το γκολ που θα έστελνε το Ιράν στους «16». Να σημειωθεί ότι στο 53΄ ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε αστοχήσει σε πένταλτι για την Πορτογαλία.

Ισπανία – Μαρόκο 2-2

Την πρόκριση στους «16» του Μουντιάλ της Ρωσίας σφράγισε και τυπικά στο Καλίνινγκραντ η Ισπανία, που αναδείχθηκε ισόπαλη με το Μαρόκο 2-2 (19΄ Ίσκο, 90΄+1 Άσπας – 14΄ Μπουταΐμπ, 81΄ Εν-Νεσιρί). Οι Ίβηρες τερμάτισαν πρώτοι στον όμιλο, καθώς την ίδια ώρα στο άλλο παιχνίδι ο Καρίμ Ανσαριφάρντ ισοφάριζε τους Πορτογάλους με πέναλτι (1-1) και στην ισοβαθμία οι «φούριας ρόχας» υπερτερούσαν της ομάδας του Φερνάντο Σάντος. Έτσι, στους «16» θα αντιμετωπίσουν τη διοργανώτρια Ρωσία, που προκρίθηκε ως δεύτερη από τον 1ο όμιλο. Αντίθετα, το συγκρότημα του Ερβέ Ρενάρ, που απόψε σημείωσε τα πρώτα τέρματά του στη διοργάνωση, έδειξε πως θα μπορούσε να έχει καλύτερη τύχη.

Αυστραλία – Περού 0-2

Με νίκη γοήτρου ολοκλήρωσε το Περού την πρώτη του παρουσία σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά από 36 χρόνια. Οι Νοτιοαμερικανοί, οι οποίοι δεν είχαν ελπίδες πρόκρισης, επιβλήθηκαν 2-0 της Αυστραλίας στο Σότσι (18΄ Καρίγιο, 50΄ Γκερέρο) και κατέλαβαν την τρίτη θέση στον 3ο όμιλο του Μουντιάλ της Ρωσίας, αφήνοντας τέταρτους τους «socceroos».

Δανία – Γαλλία 0-0

Η Γαλλία κατάκτησε την πρώτη θέση στον 3ο όμιλο του Μουντιάλ 2008, αφού στο παιχνίδι της 3ης αγωνιστικής, που έγινε στο στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα με τη Δανία 0-0). Στην φάση των «16» η ομάδα του Ντεσάμπ θα αντιμετωπίσει αυτήν που θα καταταγεί δεύτερη στον 4ο όμιλο (30/6, Καζάν). Η Δανία που πέρασε ως δεύτερη θα παίξει εκτός μεγάλου απροόπτου με την Κροατία (1/7, Νίζνι Νόβγκοροντ). Το σημερινό ήταν το πρώτο παιχνίδι (επί συνόλου 38 μέχρι τώρα) στη διοργάνωση που έληξε ισόπαλο χωρίς να σημειωθεί κάποιο τέρμα.

Ισλανδία – Κροατία 1-2

Η Κροατία των πολλών αλλαγών έπαιξε για την τιμή της κόντρα στην Ισλανδία που χρειαζόταν το τρίποντο για να ελπίζει σε πρόκριση. Έτσι η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς όχι μόνο δεν περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο, αλλά επικράτησε και 2-1 επί των «βίκινγκ» που ήθελαν, αλλά δεν μπορούσαν με δεδομένη τη διαφορά ποιότητας των δύο ομάδων.

Στο 53′ ο Μπαντέλι έκανε το 1-0 για τους Κροάτες για να έρθει στο 76′ με πέναλτι ο Γκ. Σίγκουρντσον να ισοφαρίσει για τους Ισλανδούς. Κάπου εκεί οι «βίκινγκ» το πίστεψαν, όμως στο 90′ ήρθε ο Πέρισιτς να διαμορφώσει το τελικό 2-1.

Νιγηρία – Αργεντινή 1-2

Η Αργεντινή έμεινε «ζωντανή» στο Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς στον τελικό της πρόκρισης που έπαιζε απέναντι στη Νιγηρία, στην Αγία Πετρούπολη, νίκησε 2-1 (14΄ Μέσι, 87΄ Ρόχο – 51΄ Μόουζες) και προκρίθηκε ως δεύτερη από τον 4ο όμιλο, πίσω από την η Κροατία, η οποία επικρατώντας της Ισλανδίας με 2-1 τερμάτισε πρώτη με «3 στα 3».

Νότια Κορέα – Γερμανία 2-0

Η Γερμανία αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Μουντιάλ 2018 και για πρώτη φορά στην ιστορία της στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης. Η ομάδα του Γιόακιμ Λεβ ηττήθηκε 2-0 από τη Νότια Κορέα στο Καζάν (6ος όμιλος, 3η αγωνιστική), με γκολ του Γιουνγκ Γκουόν Κιμ στο 90΄+3΄ και του Χέουνγκ Μιν Σον στο 90΄+6΄, κι έμεινε εκτός συνέχειας. Την πρόκριση από τον όμιλο πήραν η Σουηδία με το Μεξικό. Στο μεταξύ τους τρίτο ματς οι Σκανδιναβοί νίκησαν το Μεξικό 3-0.

Μεξικό – Σουηδία 0-3

Πανηγυρική και απόλυτα δίκαιη πρόκριση για τους «16» του Μουντιάλ πήρε η Σουηδία, επικρατώντας 3-0 του Μεξικού στο Εκατέρινμπουργκ και παίρνοντας την πρώτη θέση του 6ου ομίλου. Ο Αουγκούστινσον στο 50΄, ο Γκράνκβιστ με πέναλτι στο 62΄ και ο Αλβαρες (αυτογκόλ) στο 74΄ ήταν οι σκόρερ των Σκανδιναβών, οι οποίοι στις 3/7 θα αντιμετωπίσουν τον δεύτερο του 5ου ομίλου. Παρά την ήττα, το Μεξικό θα βρεθεί επίσης στους «16», χάρη στην… αυτοχειρία της Γερμανίας απέναντι στη Νότια Κορέα, και θα παίξει στις 2/7 με τον νικητή του 5ου ομίλου.

Σερβία – Βραζιλία 0-2

Η Βραζιλία επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και προκρίθηκε ως πρώτη από τον 5ο όμιλο, μετά τη νίκη της με 2-0 (36΄ Παουλίνιο, 68΄ Τιάγκο Σίλβα) επί της Σερβίας στο γήπεδο της Σπαρτάκ, στη Μόσχα, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του 5ου ομίλου. Η Σελεσάο θα αντιμετωπίσει στη φάση των «16» το Μεξικό, στις 2 Ιουλίου στη Σαμάρα (17:00), ενώ οι Σέρβοι αποχαιρέτησαν το Μουντιάλ της Ρωσίας καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στον όμιλο.

Ελβετία – Κόστα Ρίκα 2-2

Η Ελβετία αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με την Κόστα Ρίκα και σε συνδυασμό με την ήττα της Σερβίας από την Βραζιλία κατέλαβε τη 2η θέση του 5ου ομίλου, που τη στέλνει απέναντι στη Σουηδία (3/7, 17:00, Αγία Πετρούπολη) στη φάση των «16» του Μουντιάλ της Ρωσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 89΄ ο διαιτητής της αναμέτρησης υπέδειξε το σημείο του πέναλτι υπέρ της Κόστα Ρίκα, αλλά το VAR δικαίωσε τους Ελβετούς, ακυρώνοντας το, λόγω οφσάιντ.

Σενεγάλη – Κολομβία 0-1

Η Κολομβία προκρίθηκε στη φάση των «16» του Μουντιάλ 2018, αφού στο 3ο και καθοριστικό αγώνα του 8ου ομίλου της διοργάνωσης που έγινε στη Σαμάρα επικράτησε 1-0 της Σενεγάλης, με τέρμα του Μίνα στο 74΄. Στην επόμενη φάση θα αντιμετωπίσει την 2η του 7ου ομίλου (Βέλγιο ή Αγγλία), ενώ με τον αποκλεισμό της Σενεγάλης, που κατετάγη 3η, η Αφρική δεν θα έχει κανέναν εκπρόσωπο στους «16».

Ιαπωνία – Πολωνία 0-1

Η Ιαπωνία ηττήθηκε με 1-0 από τη -βαθμολογικά αδιάφορη- Πολωνία στο Βόλγκογκραντ, από το γκολ του Μπέντναρεκ στο 59΄, αλλά πανηγύρισε την πρόκριση στους «16» του Μουντιάλ, για τρίτη φορά στην ιστορία της.

Οι «μπλε σαμουράι» τερμάτισαν σε απόλυτη ισοβαθμία με τη Σενεγάλη (από 4 βαθμούς και 4-4 τέρματα), αλλά πήραν τη δεύτερη θέση του 8ου ομίλου χάρη στο γεγονός ότι είχαν λιγότερες κάρτες από τους Αφρικανούς και πλέον θα αντιμετωπίσουν στον επόμενο γύρο τον νικητή του 7ου ομίλου (Αγγλία ή Βέλγιο).

Αγγλία – Βέλγιο 0-1

Με ένα υπέροχο γκολ του Γιανουζάι στο 51΄ το Βέλγιο νίκησε 1-0 την Αγγλία στο ντέρμπι κορυφής του 7ου ομίλου, στο Καλίνινγκραντ και τερμάτισε στην πρώτη θέση, αφήνοντας δεύτερο το συγκρότημα του Γκάρεθ Σάουγκεϊτ. Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ θα αντιμετωπίσει στη φάση των «16» την Ιαπωνία (2 Ιουλίου, 21:00) στο Ροστόφ, ενώ οι Άγγλοι θα παίξουν με την Κολομβία μία ημέρα αργότερα (3/7, 21:00), στη Μόσχα.

Παναμάς – Τυνησία 1-2

Με ανατροπή και νίκη γοήτρου αποχαιρετά η Τυνησία το Μουντιάλ της Ρωσίας. Η ομάδα του Ναμπίλ Μααλούλ επικράτησε με 2-1 του Παναμά, παρά το γεγονός ότι στο 33΄ είχε βρεθεί πίσω στο σκορ με αυτογκόλ του Μεριά. Στην επανάληψη η Τυνησία ανέβασε ταχύτητα, πίεσε και με τους Μπεν Γιουσέφ (51΄) και Καζρί (66΄) να βρίσκουν δίχτυα ολοκλήρωσε την ανατροπή και πανηγύρισε τη μοναδική νίκη της στη διοργάνωση, τερματίζοντας στην τρίτη θέση του 7ου ομίλου. Στον αντίποδα, ο Παναμάς ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση, με τρεις ήττες σε ισάριθμες αναμετρήσεις.

 Τα ζευγάρια και τα σταυρώματα μέχρι τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΤΗΣ ΦΑΣΗΣ ΤΩΝ 16:

Σάββατο, 30 Ιουνίου:

17:00 Γαλλία – Αργεντινή (50)

21:00 Ουρουγουάη – Πορτογαλία (49)

Κυριακή, 1 Ιουλίου

17:00 Ισπανία – Ρωσία (51)

21:00 Κροατία – Δανία (52)

Δευτέρα, 2 Ιουλίου

17:00 Βραζιλία – Μεξικό (53)

21:00 Βέλγιο – Ιαπωνία (54)

Τρίτη, 3 Ιουλίου

17:00 Σουηδία – Ελβετία (55)

21:00 Κολομβία – Αγγλία (56)

ΤΑ ΣΤΑΥΡΩΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ:

6 Ιουλίου, 17:00: Ουρουγουάη ή Πορτογαλία – Γαλλία ή Αργεντινή (57)

6 Ιουλίου, 21:00: Βραζιλία ή Μεξικό – Βέλγιο ή Ιαπωνία (58)

7 Ιουλίου, 17:00: Σουηδία ή Ελβετία – Κολομβία ή Αγγλία (59)

7 Ιουλίου, 21:00: Ισπανία ή Ρωσία – Κροατία ή Δανία (60)

ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ:

10 Ιουλίου, 21:00: Νικητής του αγώνα 57 – Νικητής του αγώνα 58 (61)

11 Ιουλίου, 21:00: Νικητής του αγώνα 59 – Νικητής του αγώνα 60 (62)

ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ:

14 Ιουλίου, 17:00: Ηττημένοι ημιτελικών (63)

ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ:

15 Ιουλίου, 18:00: Νικητές ημιτελικών (64)

Μοίρασε το άρθρο!