Μπορούν να ελπίζουν οι διαβητικοί σε ένα χάπι ινσουλίνης;

Πρόσφατα, επιστήμονες από τις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο που επιτρέπει τη χορήγηση ινσουλίνης από το στόμα, αποτελώντας ένα ελπιδοφόρο βήμα για τη μελλοντική δημιουργία χαπιών ινσουλίνης. Τα χάπια αυτά πρόκειται όταν  κατασκευαστούν να αντικαταστήσουν τις καθημερινές ενέσεις για τον έλεγχο του σακχάρου (γλυκόζης) στους ανθρώπους που υποφέρουν από διαβήτη τύπου 1.

Αυτή η στιγμή, υπάρχουν περίπου 40 εκατομμύρια ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 παγκοσμίως, οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν μία ή και δύο ενέσεις καθημερινά. Οι ενέσεις αυτές χορηγούνται καθώς το σώμα τους δεν μπορεί να παράγει την απαραίτητη ποσότητα ινσουλίνης. Οι ασθενείς αυτοί χρησιμοποιούν εναλλακτικά μια αυτόματη αντλία παροχής ινσουλίνης.

Ο λόγος που μέχρι στιγμής δεν είναι διαθέσιμα στο εμπόριο τα χάπια ινσουλίνης έγκειται στο γεγονός ότι αυτή δεν αντιδρά καλά όταν έρχεται σε επαφή με το όξινο περιβάλλον του στομάχου, ενώ ταυτόχρονα η απορρόφησή του από το έντερο είναι δύσκολη.

Οι ερευνητές της Σχολής Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον καθηγητή βιομηχανικής Σαμίρ Μιτραγκότρι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), βρήκαν ένα τρόπο να ενσωματώνουν την ινσουλίνη μέσα σε ένα υγρό, που τοποθετείται σε κάψουλα από πολυμερές υλικό που είναι ανθεκτικό στα οξέα του στομάχου.

Η κάψουλα διαλύεται και απελευθερώνει την ινσουλίνη, όταν έχει φτάσει στο λεπτό έντερο, όπου το περιβάλλον είναι πιο αλκαλικό και λιγότερο όξινο από το στομάχι. Πρόκειται για κάψουλα βιοσυμβατή και εύκολα παραγόμενη, που μπορεί να αποθηκευθεί σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι και για δύο μήνες.

Οι μέχρι τώρα δοκιμές της κάψουλας ινσουλίνης έχουν γίνει σε πειραματόζωα, ωστόσο οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 μπορούν να ελπίζουν πως σε λίγα χρόνια ίσως είναι σε θέση να καταναλώνουν την απαραίτητη ημερήσια δόση τους από το στόμα.

Μοίρασε το άρθρο!