Η υπόθεση Ζουράρι και οι πολιτικές καραμπόλες

Μέσα στο επόμενο 24ωρο είναι πολύ πιθανό να μάθουμε εάν τελικά ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει ή όχι να κάνει ανασχηματισμό. Ή άλλως, δια της παραίτησης Ζουράρι και μέσω…  Ολυμπιακού και Άρη, ανοίγει παράθυρο αλλαγών στην κυβέρνηση – αλλαγών, που κάποιοι εισηγούνται εδώ και καιρό στον πρωθυπουργό εν είδει διορθωτικών κινήσεων.

Το εάν οι εισηγήσεις αυτές έχουν βρει ευήκοα ώτα μπορεί και να φανεί από τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί ο Αλέξης Τσίπρας την παραίτηση που υπέβαλε χθες ο υφυπουργός Παιδείας. Όπως διαμηνύθηκε από κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του για το θέμα απόψε, μετά την συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο.

Οι αποφάσεις Τσίπρα

Εάν ο Αλέξης Τσίπρας κάνει δεκτή την παραίτηση αλλά δεν ορίσει άμεσα τον διάδοχο του Κώστα Ζουράρι στην θέση του υφυπουργού Παιδείας, τότε είναι πιθανό να ανοίγει και την πόρτα για τον λεγόμενο «διορθωτικό ανασχηματισμό» μετά το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας και το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο στο οποίο μέχρι χθες το βράδυ δεν στοιχημάτιζαν ένθερμα έμπειρα κυβερνητικά στελέχη, επικαλούμενα τρία δεδομένα: Ότι σ’ αυτή την συγκυρία η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικό πολιτικό πρόβλημα, δεν πιέζεται επικοινωνιακά, και εμφανίζει σταδιακή μεν αλλά σταθερή δημοσκοπική ανάκαμψη. Ως εκ τούτων λίγοι είναι εκείνοι που βλέπουν λόγους άμεσων αλλαγών, έστω και περιφερειακών, στην υπουργική ομάδα, καίτοι τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο και ουδείς μπορεί να αποκλείσει έναν αιφνιδιασμό από τον πρωθυπουργό.

Επί του παρόντος, πάντως, η υπόθεση Ζουράρι αντιμετωπίζεται ως εσωτερική κρίση των ΑΝΕΛ και όχι της κυβέρνησης. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, πως μετά τη θύελλα που προκάλεσαν τα ακραία σχόλια του υφυπουργού για τον Ολυμπιακό και τον Άρη, το όλο θέμα χειρίστηκε προσωπικά ο Πάνος Καμμένος ο οποίος ήταν κι εκείνος που του ζήτησε την άμεση υποβολή παραίτησης.

Ο ίδιος ο Κώστας Ζουράρι είχε δηλώσει στο «Βήμα» ότι επρόκειτο να ανακοινώσει την παραίτησή του σήμερα στην Βουλή προκειμένου «να διευκολύνει τις εξελίξεις». Όμως χθες το πρωί, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, του τηλεφώνησε ο Πάνος Καμμένος και του ζήτησε να παραιτηθεί «εδώ και τώρα» από την κυβέρνηση. Ακολούθησε η γνωστή επιστολή Ζουράρι προς τον πρωθυπουργό, καθώς και πληροφορίες από κύκλους των ΑΝΕΛ σύμφωνα με τις οποίες πολλά στελέχη του κόμματος θεωρούν ότι θα πρέπει να παραδώσει και την έδρα του.

Η βουλευτική έδρα

Εδώ, ωστόσο, από την πλευρά Ζουράρι, διαμηνύεται ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση παραίτησής του από την βουλευτική έδρα και πως θα παραμείνει στην Βουλή ως επικεφαλής του κόμματος «Πυρίκαυστος Ελλάδα» που συνεργάζεται με τους ΑΝΕΛ. Με δεδομένη, άλλωστε, και την οριακή κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών γίνεται προφανές ότι δεν πρέπει να αναμένονται ιδιαίτερες πιέσεις σ’ αυτήν την κατεύθυνση και ότι οι χειρισμοί θα είναι προσεκτικοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μήνυμα που εξέπεμπαν και οι δύο πλευρές χθες το βράδυ ήταν πως ο Κώστας Ζουράρις θα προσέλθει κανονικά σήμερα στην συζήτηση στην Βουλή και θα υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.

Το κλίμα εντός των ΑΝΕΛ, πάντως, είναι εξαιρετικά βαρύ για τον βουλευτή Θεσσαλονίκης, καθώς θεωρείται ότι με τις προσβλητικές δηλώσεις του για την ομάδα του Άρη δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα για το κόμμα στην βόρεια Ελλάδα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία λόγω των εξελίξεων στο Μακεδονικό. Σε ό,τι αφορά τον διάδοχό του στην κυβέρνηση, στην περίπτωση που η αντικατάσταση γίνει άμεσα και δεν ενταχθεί σε ευρύτερο ανασχηματισμό, το όνομα που ακουγόταν περισσότερο χθες ήταν εκείνο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου.

Μοίρασε το άρθρο!