Η Αστυνομία θα πρέπει να σταθμίζει κάθε φορά τη νομιμότητα με την ανθρώπινη ζωή

Το νέο πολύνεκρο δυστύχημα με μετανάστες στην περιοχή της Καβάλας φέρνει στην επιφάνεια το σοβαρό πρόβλημα των καταδιώξεων και το ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπίζουν σε «νεκρό χρόνο» οι διωκτικές αρχές και ειδικά η Αστυνομία, σε περίοδο έξαρσης των ροών από τα χερσαία σύνορα της χώρας.

Στην παλιά Εθνική Καβάλας-Θεσσαλονίκης, τα ξημερώματα του Σαββάτου, 11 άνθρωποι απανθρακώθηκαν σε τραγικό τροχαίο που σημειώθηκε εξαιτίας της υπερβολικής ταχύτητας. Είναι το πολλοστό πολύνεκρο δυστύχημα στη περιοχή της Αν. Μακεδονίας και Θράκης με θύματα μετανάστες. Παρά τις επίσημες εκδοχές, είναι «κοινό μυστικό» στην περιοχή πως πολλά από αυτά σημειώνονται κατά διάρκεια καταδίωξης, .

Οι διακινητές επιλέγουν ανήλικους οδηγούς από τις χώρες καταγωγής προκειμένου να αποφεύγουν τη σύλληψη. Δεκαεπτάχρονα παιδιά οδηγούν  νυχτερινές ώρες οχήματα στα οποία στοιβάζονται 10 ή 15 άνθρωποι. Είναι επόμενο υπό συνθήκες καταδίωξης και πίεσης να καταλήγουν σε πολύνεκρα ή σοβαρά τροχαία δυστυχήματα.  

 Πέρα από οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, στο επίκεντρο είναι η διαχείριση μιας τρομερά κρίσιμης ισορροπίας. Η Αστυνομία θα πρέπει να σταθμίζει κάθε φορά τη νομιμότητα με την ανθρώπινη ζωή, αναζητώντας έναν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου προκειμένου να μειώνονται και οι κίνδυνοι για τους μετανάστες, τους πολίτες – αφού συχνά οι καταδιώξεις καταλήγουν μέσα στις πόλεις- αλλά και τους ίδιους τους αστυνομικούς που ρισκάρουν την προσωπική τους ακεραιότητά καθημερινά.

Μοίρασε το άρθρο!