ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ «Νυκτόβια Πλάσματα» (Nocturnal Animals – 2016) του Τομ Φορντ (Η.Π.Α.)

217910g-4-nocturnal_animals_03

Διασκευάζοντας ελεύθερα το μυθιστόρημα «Tony and Susan» του Όστιν Ράιτ (1993) ο Τομ Φορντ, πιστός στην πολύπλοκη, θεατρικά στιλιζαρισμένη αισθητική του, αφηγείται την ιστορία της Σούζαν (Έιμι Άνταμς), μιας γοητευτικής επιμελήτριας εκθέσεων ζωγραφικής, που βιώνει ένα δυστυχισμένο γάμο με τον απόμακρο Χάτον (Άρμι Χάμερ). Ένα βράδυ που είναι, για άλλη μια φορά, μόνη στο σπίτι, αποφασίζει να διαβάσει το πρώτο βιβλίο του πρώην άντρα της, Έντουαρντ (Τζέικ Τζίλενχαλ), τον οποίο δεν έχει δει 19 ολόκληρα χρόνια, με τίτλο «Νυκτόβια Πλάσματα» το οποίο και της έχει αφιερώσει. Ο ήρωας του μυθιστορήματος, ο Τόνι, καθηγητής μαθηματικών, πηγαίνει με το αυτοκίνητο την οικογένειά του από το Ντάλας στην έρημο του Τέξας, αλλά στη διαδρομή, συναντά τη συμμορία του Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον που απαγάγει τη γυναίκα του (Άιλα Φίσερ) και την κόρη του…

Μια ιδιοκτήτρια γκαλερί τέχνης στοιχειώνεται από το μυθιστόρημα του πρώην συζύγου της, ένα βίαιο θρίλερ που ερμηνεύει σαν συγκεκαλυμμένη απειλή και μια συμβολική ιστορία εκδίκησης. Η νέα ταινία του Τομ Φορντ (A Single Man – 2009) – με πρωταγωνιστές τους Έιμι Άνταμς, Ίσλα Φίσερ, Τζέικ Γκίλενχαλ, Άρμι Χάμερ, Άαρον Τέιλορ Τζόνσον, Μάικλ Σάνον, Λόρα Λίνεϊ – προβλήθηκε τον Σεπτέμβριο στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 73ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας, όπου και απέσπασε τον Αργυρό Λέοντα – Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής. Χρυσές Σφαίρες 2017: 3 Υποψηφιότητες (Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Β’ Αντρικού Ρόλου).

Εξαιρετική για ακόμα μία φορά η Έιμι Άνταμς – ίσως η πιο αδικημένη Αμερικανίδα ηθοποιός της εποχής μας, με πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ, αλλά κανένα χρυσό αγαλματίδιο στην κατοχή της – παραδίδει και πάλι μία σπουδαία ερμηνεία, μετά το φιλμ επιστημονικής φαντασίας «Η Άφιξη» (Arrival – 2016) του Ντένις Βιλνέβ. Δίπλα της στέκονται επάξια, ο Τζέικ Γκίλενχαλ και ο Μάικλ Σάνον, ενώ η θετική έκπληξη έρχεται από τον Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον, σ’ έναν καταλυτικό ρόλο. Η σκηνοθεσία του Τομ Φορντ είναι προσεγμένη, ακροβατώντας ιδανικά ανάμεσα στις δύο παράλληλες ιστορίες που πραγματεύεται το φιλμ του, ενώ τις εντυπώσεις κερδίζει το μαγευτικό μουσικό σκορ του Άμπελ Κορζενιόφσκι.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΟΣ

Μοίρασε το άρθρο!