Μήνυμα Τσίπρα από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για συντάξεις, Σκοπιανό, οικονομία.

Μηνύματα εντός και εκτός κυβέρνησης έστειλε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η «τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω» και σημείωσε πως ήρθε η ώρα «να δρέψουμε τους καρπούς των κόπων μας και της μεγάλης προσπάθειάς μας να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια της λιτότητας».

Στο πλαίσιο της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός έστειλε – εμμέσως πλην σαφώς – μήνυμα κεντρικό τραπεζιτη Γ. Στουρνάρα.

«Καλό είναι, όλοι όσοι έχουμε θέσεις ευθύνης σε αυτόν τον τόπο, να μάθουμε να δουλεύουμε περισσότερο, να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και να μιλάμε λιγότερο. Και κυρίως να μιλάμε όταν πρέπει να μιλήσουμε, όχι όταν δεν πρέπει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Όσο τώρα για ορισμένους καθ εξακολούθηση διαψευδόμενους από τις εξελίξεις εγχώριους θεσμικούς παράγοντες που επιμένουν στις κινδυνολογικές παρεμβάσεις, θα τους συνιστούσα για το δικό τους καλό και για τη δική τους εναπομείνασα αξιοπιστία να είναι λίγο προσεχτικοί πια», είπε ακόμα.

«Τη μια μας είπαν ότι αν δε κάνουμε 4-5 επιπλέον και μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις δε θα βγούμε στις αγορές και τελικά  βγήκαμε όχι μία αλλά τρείς φορές στις αγορές με επιτυχία.

Την άλλη μας είπαν ότι δε μπορεί η Ελλάδα να έχει καθαρή έξοδο και χρειάζεται πιστοληπτική γραμμή, δηλαδή νέο κεκαλυμμένο μνημόνιο. Διαψεύστηκαν και εκεί παταγωδώς», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού η αποστροφή αυτή αφορά τον διοικητή της ΤτΕ.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας πως «έβαλε όλα τα λεφτά του στο μαύρο της καταστροφής και τώρα που η Ελλάδα ανακάμπτει ξέμεινε από επιχειρήματα». Σχολίασε ακόμα πως «θα ολοκληρώσει τη Συνταγματική της θητεία» και κανένας «μπορεί να την εμποδίσει». Σήκωσε μάλιστα το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας: «Αν ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να την εμποδίσει (σ.σ. την Κυβέρνηση), ο τρόπος είναι ένας. Στη Βουλή, ανοιχτά, δημοκρατικά, ενώπιον του ελληνικού λαού. Ας έρθει, ασκώντας το δικαίωμα του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. 

Έστειλε ακόμα μήνυμα στα Σκόπια σημειώνοντας πως «αν οι γείτονες μας την απορρίψουν πρέπει να γνωρίζουν και θα το πω με ειλικρίνεια δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς ή αμυντικές συμμαχίες στις οποίες η Ελλάδα συμμετέχει».

Περικοπή των συντάξεων

Κατηγόρησε, επίσης, την αντιπολίτευση ότι επιμένει «στην ίδια γραμμή, ζητώντας ουσιαστικά να κοπούν εκ νέου οι συντάξεις που ίδιοι στο παρελθόν έκοψαν καμιά σαρανταριά φορές. Θα διαψευστούν εκ νέου. Και πάλι παταγωδώς. Γατί η Ελλάδα πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους, η οικονομία αναπτύσσεται ξανά, το επενδυτικό ενδιαφέρον αυξάνεται, οι βαθιές θεσμικές μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «όλα αυτά είναι φανερά και στους ξένους επενδυτές».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «η Ελλάδα επανήλθε στη κανονικότητα» και συμπλήρωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση αύριο καταθέτει για πρώτη φορά το δικό της σχέδιο προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Μήνυμα στα Σκόπια: «Δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις»

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στα Σκόπια λέγοντας πως «αν οι γείτονες μας την απορρίψουν πρέπει να γνωρίζουν και θα το πω με ειλικρίνεια δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς ή αμυντικές συμμαχίες στις οποίες η Ελλάδα συμμετέχει».

«Διότι», συνέχισε «αν δεν αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία, θέλω να είμαι σαφής, η Ελλάδα δε πρόκειται να το επιτρέψει.  Δεν πρόκειται να δεχτεί την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ ή σε άλλο διεθνή οργανισμό, ή σε οποιοδήποτε σχήμα αμυντικής συνεργασίας με  συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε πως «η Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια έχει μια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική. Που έχει αναβαθμίσει το ρόλο της στη περιοχή, μαζί με τη Κύπρο, ως ευρωπαϊκό πυλώνα ειρήνης σταθερότητας και ασφάλειας. Όχι  ως προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα  προωθεί σχήματα συνεργασίας και συναναπτυξης βασισμένα στις σχέσεις καλής γειτονιάς, που δίνουν το μήνυμα ότι το διεθνές δίκαιο είναι το μόνο πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να έχει μέλλον η περιοχή μας. Η Ελλάδα επιδιώκει και έχει πετύχει σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με τις μεγάλες δυνάμεις της περιοχής και του κόσμου μας.  Δεν αναζητά όμως προστάτες. Η Ελλάδα προωθεί την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων της και την ανάγκη συμμόρφωσής τους με το ευρωπαϊκό κεκτημένο αναγνωρίζοντας τη σημασία που εχει για το μέλλον της Ευρώπης και όλης της περιοχής. Και για αυτό επιλέγει να βρίσκει αμοιβαία αποδεκτές λύσεις στη βάση της ειρηνικής επίλυσης διαφόρων.  Και επιλέγει να είναι μέρος της λύσης και οχι του προβλήματος στη περιοχή μας».

Επέμεινε επίσης πως «Και η εξωτερική μας πολιτική στα κρίσιμα εθνικά μας θέματα είναι σταθερή».
 

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά στην συνεδρίαση της Κ.Ε. (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Οι επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες με ονομαστική ψηφοφορία

Ο κ. Τσίπρας έδωσε το στίγμα του για τις επόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αφού όπως είπε «Έχουμε ήδη βάλει μπρος, τις πρώτες αναγκαίες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν άμεσα τη ζωή εκατομμυρίων συμπολιτών μας».

«Τις ανακοίνωσα πριν ένα μήνα στη ΔΕΘ και πλέον βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της νομοθέτησης τους μέχρι τέλος του έτους», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ εως και 50% για τους πολλούς στα επόμενα δύο έτη.

Τη γενναία μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και επιστημόνων.

Την επιδότηση ενοικίου για αυτούς που δυσκολεύονται.

Την καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, γιατρούς, πανεπιστημιακούς.

Την κατάργηση του τέλους Επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και Κοινωνικές Επιχειρήσεις  Την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς».

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως αυτά είναι τα πρώτα μέτρα μιας μεγάλης διαδρομής που ανοίγεται για τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα: «Θα τους φέρουμε λοιπόν να ψηφίσουν τα μέτρα του τέταρτου μνημονίου που μας λένε ότι υπογράψαμε, ένα, ένα… Σαν το μαρτύριο της σταγόνας… Και με ονομαστικές ψηφοφορίες μάλιστα…».
 

Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εφη Αχτσιόγλου με τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξανδρο Χαρίτση συνομιλούν στη συνεδρίαση της Κ.Ε. (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Προϋπολογισμός που δίνει περιθώριο θετικών μέτρων»

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα προϋπολογισμό που δίνει περιθώριο θετικών μέτρων ενώ τόνισε πως το πλέον το «μείγμα της πολιτικής είναι δική μας επιλογή».,

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε όσους κάνουν λόγο για μνημονια υποστήριξε οτι βγηκαμε απο τα μνημονια οτι οι κυβερνήσεις αποφασιζουν το μείγμα της πολιτικης.

«Το σχέδιο και το όραμα μας, όμως, για την Ελλάδα της νέας εποχής, είναι πολύ ευρύτερο», εξήγησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Στηρίζεται: Στην ενίσχυση της παραγωγής. Την προστασία της εργασίας. Τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Τις μεγάλες προοδευτικές θεσμικές τομές. Την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας».

«Καταστροφικό το πρόγραμμα της ΝΔ»

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Και σε αυτή ή τη κοινωνική ζούγκλα επιθυμεί να μας εισαγάγει ο κος Μητσοτάκης με το ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά του. Κάνει λάθος ορισμενοι που λενε πως δεν εχει προγραμμα εχει το προγραμμα του ΔΝΤ που κατέστρεψε τη χώρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Εκλογές στο τέλος της συνταγματικής θητείας

«Και η κυβέρνηση αυτή που έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια, που λύνει προβλήματα δεκαετιών και αναβαθμίζει το διεθνή ρόλο της χώρας, θα ολοκληρώσει τη Συνταγματική της θητεία», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός στέλνοντας μήνυμα για εξάντληση της τετραετίας.

«Δε μπορεί κανείς να την εμποδίσει», σχολίασε και πρόσθεσε:  Αν ο κ. Μητσοτάκης το επιθυμεί, ο τρόπος είναι ένας. Στη Βουλή, ανοιχτά, δημοκρατικά, ενώπιον του ελληνικού λαού. Ας έρθει, ασκώντας το δικαίωμα του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Και να μετρήσουμε εκεί, πόσα απίδια πιάνει ο σάκος».

«Αν ψηφίσεις Μητσοτάκη στην Ελλάδα, στην Ευρώπη θα σου βγει ο Όρμπαν»

«Είναι λοιπόν σαφές, ότι στις επερχόμενες ευρωεκλογές, αν στην Ελλάδα ψηφίσεις Μητσοτάκη, στην Ευρώπη θα σου βγει ο Όρμπαν», σχολίασε ο κ. Τσίπρας ταυτίζοντας τον πρόεδρο της ΝΔ με τον Β. Όρμπαν.

«Δηλαδή, η Ευρώπη του νεοφονταμενταλισμού, των κλειστών συνόρων, η Ευρώπη φρούριο, που βαδίζει αργά αλλά σταθερά προς τη διάλυση της», πρόσθεσε.

Μήνυμα στους Σοσιαλιστές

«Από την πλευρά της Αριστεράς, δεν είναι η ώρα ούτε για παράλληλους μονολόγους, ούτε για φθηνούς βοναπαρτισμούς. Αλλά και από την πλευρά των Σοσιαλιστών, έχει έρθει η ώρα της μεγάλης απόφασης», σχολίασε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός.

«Ή θα συνεχίσουν την συντηρητική τους μετάλλαξη όπως συμβαίνει στη χώρα μας και άρα θα γίνουν χαλάκι για την άνοδο της ακροδεξιάς», είπε.

Μοίρασε το άρθρο!