ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1: Ομιχλώδες το τοπίο στις τοπικές κοινότητες

Η σοβαρή μεταβολή που επέρχεται,και θα επιφέρει μεγάλα προβλήματα συνοχής στη διαδικασία εκλογής των κοινοτικών συμβουλίων, είναι η απόσπαση των παραταξιακών ψηφοδελτίων στις κοινότητες από τον κεντρικό πυρήνα του ψηφοδελτίου που αφορά την εκλογική διαδικασία για την εκλογή του δημοτικού συμβουλίου σε όλη την επικράτεια του Δήμου. Αυτό θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στις ίδιες τις κοινότητες,από την στιγμή που ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1 δεν προωθεί την πιο βασική μεταρρύθμιση όπως είναι η αποκέντρωση και η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, με μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς την Αυτοδιοίκηση,με αποτέλεσμα την επαναφορά των κοινοτήτων σε προγενέστερες περιόδους,και όχι μόνο.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η ουσιαστική πολιτική διαφοροποίηση είναι ότι πλέον μιλάμε για προσωποποίηση ενός τριμελούς οργάνου Διοίκησης, που μάλιστα θα έχει εκλεγεί σε χωριστή κάλπη, δηλαδή συμβολικά – επικοινωνιακά ενδυναμωμένου.

Επίσης θα έχουμε τοπικά συμβούλια,που δεν θα λειτουργούν στο πλαίσιο μιας αυτοδιοικητικής Παράταξης, δεν θα δουλεύουν για την υλοποίηση ενός συνολικού Προγράμματος με στόχο την προαγωγή και ανάπτυξη του Δήμου στο σύνολό του.

Πυξίδα δράσης τους θα είναι ένα κομματάκι του Δήμου, ανεξάρτητα από την τύχη και το σχεδιασμό των υπολοίπων Κοινοτήτων.

Για να ακριβολογούμε, πυξίδα δράσης τους μπορεί να μην είναι καν η Κοινότητα. Να είναι εκείνο το πολιτικό, προσωπικό, τοπικιστικό ή όποιας άλλης φύσης και προέκτασης κίνητρο τους ώθησε στο να θέσουν υποψηφιότητα και τους ένωσε με άλλους δημότες της συγκεκριμένης περιοχής, ώστε να αποκτήσουν τη σχετική πλειοψηφία ενός χωριού.

Η Παράταξη του Δημάρχου, που οι δημότες θα έχουν εκλέξει για να υλοποιήσει ένα δεδομένο Πρόγραμμα για το Δήμο, θα έχει να διαχειριστεί καθημερινά, όχι μόνον το ομιχλώδες τοπίο εντός Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά –ταυτόχρονα– τις πάσης φύσεως οικείες βλέψεις του κάθε τοπικού συμβουλίου μιας Κοινότητας.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα μεμονωμένα αυτά πρόσωπα δεν θα περιορίζουν την εξουσία τους εντός Κοινότητας, επί παραδείγματι συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου στο Δημοτικό Συμβούλιο (παρ.8 αρ.74).

Μοίρασε το άρθρο!