“Εμβολιάστε τα παιδιά σας τώρα!” Έκκληση του Υπουργείου Παιδείας για την γρίπη

Τις τελευταιες μέρες έχουν αυξηθεί τα κρούσματα της γρίπης που έχει χτύπησει πολλά παιδιά αλλά και καθηγητές με αποτέλεσμα να μένουν άδειες οι σχολικές αίθουσες.

Με αφορμή αυτό η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κάνει έκκληση στους γονεις να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο καθώς και διανέμει μέσω των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης οδηγίες για μέτρα πρόληψης για την γρίπη. 

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα και ένα πρωτόγνωρο περιστατικό που σημειώθηκε στα σχολεία της Ιθάκη, που έκλεισαν µε εντολή του δηµάρχου του νησιού λόγω της έξαρσης των ιώσεων το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ  ως και τις 20 Ιανουαρίου καταγράφηκαν 65 σοβαρά κρούσµατα εργαστηριακά επιβεβαιωµένης γρίπης, εκ των οποίων τα 64 χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Από τους 65 μόνο 9 είχαν κάνει το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο ενώ 6 συνολικά έχουν καταλήξει φέτος από επιπλοκές της γρίπης, οι δύο την τελευταία εβδομάδα.

Παρότι το εμβόλιο καλύπτει το 60% περίπου των ιών της γρίπης που κυκλοφορούν, προστατεύει και σώζει τις ζωές ειδικά ανθρώπων με υποκείμενα νοσήματα όπως είναι τα μεταβολικά (τύπου διαβήτη), καρδιολογικά, αναπνευστικά (άσθμα, ΧΑΠ), που δημιουργούν ανοσοκαταστολή (όπως ο καρκίνος) και αιματολογικά.

Απαραίτητος κρίνεται ο ο εμβολιασμός σε όσους εργάζονται ή ζουν με βρέφη και ηλικιωμένους, τους εργαζόμενους σε δομές Υγείας και σε κλειστά περιβάλλοντα όπως είναι στρατόπεδα και οικοτροφεία.

Υπενθυμίζεται πως φέτος επικρατεί πανευρωπαϊκά ο πανδημικός του 2009-2010 ιός τύπου Α Η1Ν1 ο οποίος προκαλεί σε ορισμένους πληθυσμούς αρκετά σοβαρές επιπλοκές που κάποιους τους οδηγούν και στο θάνατο.

Μοίρασε το άρθρο!