Δ. Ζερβουδάκης: Παίρνει θέση για όσα συμβαίνουν στον πολιτισμό

Με αφορμή τις δύο πετυχημένες συναυλίες των “Μουσικών Βορείου Ελλάδος”, που φιλοξενήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής και μεταδόθηκαν από την ΕΡΤ3 για την ενίσχυση του ταμείου αλληλοβοήθειας των καλλιτεχνών, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης πήρε θέση για όσα συμβαίνουν στον πολιτισμό. Συγκεκριμένα, ο τραγουδοποιός σημείωσε πως οι μουσικοί δεν έχουν λάβει ακόμα την αποζημίωση για την αναστολή του Μαρτίου και του Απριλίου. Παράλληλα, ζήτησε από δήμαρχο και περιφερειάρχη θεσμική συνάντηση, να ανοίξουν οι δημόσιοι χώροι, αλλά και να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά προγράμματα για τη στήριξη της απασχόλησης.

Παρακάτω όλα όσα έγραψε ο ίδιος στο Facebook: Καλημέρα. Και να λοιπόν που οι “έσχατοι έσονται πρώτοι”. Να λοιπόν που οι αόρατοι άνθρωποι της Τέχνης βγήκανε από το πηχτό σκοτάδι της ανυποληψίας την οποία επιβάλλει μια ακόμη “άπονη εξουσία”. Να που οι “επίσημοι διακινητές” της μαύρης εργασίας, κατά την υπουργό πολιτισμού Μενδώνη, κατέθεσαν “πόνημα” σπουδαίο το οποίο δεν “τσιμεντάρεται” ούτε “αποσπάται”. Να λοιπόν που για μια ακόμη φορά ο κόσμος της εργασίας στον πολιτισμό, εμπαίζεται με σαδιστικό τρόπο. Φανταστείτε πως το κράτος ΔΕΝ προνόησε να στηρίξει Πασχαλιάτικα όλες αυτές τις χιλιάδες οικογένειες. Χρωστά το κράτος, το δίμηνο με το ψωροεπίδομα του Μάρτη και του Απρίλη.

Εύγε λοιπόν φωστήρες. Εύγε που αφήσατε τόσα “σπίτια” τόσες οικογένειες χωρίς τα στοιχειώδη. Η μετουσίωση της πολιτικής αναλγησίας. Ναι νοιώθουμε στοχοποιημένοι επειδή στην ψυχή μας έχουμε μια άλλη ελευθερία. Οι τοπικοί μας “άρχοντες” μηρυκάζουν στο ίδιο βλακώδες μοτίβο, αναζητώντας εκείνη την δημιουργική ιδέα την οποία ως ξενιστές θα οικειοποιηθούν, στην προσπάθειά τους να παράξουν το καινοφανές τους έργο. Όχι δεν δύνασθε να γενήσσετε ιδέες. Λυπάμαι μα πιο πολύ χαίρομαι. Χαίρομαι γιατί αυτό το ταπεινό προνόμιο το έχουν οι καλλιτέχνες. Αυτοί που εδώ και ενάμισυ χρόνο λοιδωρείτε. Αυτοί που για πολλά χρόνια αρνείστε πεισματικά να “δείτε”. Αντίθετα “εισάγετε” αμφιβόλου αξίας καλλιτεχνικό προϊόν και το “σερβίρετε” και ως έργο. Με υπερτιμολογήσεις. Με απευθείας αναθέσεις. Με τριπλασιασμό του κόστους των υποδομών π.χ. Ηχητικά.

Από την εποχή του καιρού της περιβόητης “γιορτής των αγγέλων” με τους ιπτάμενους σούπερ σταρ στην πλατεία Αριστοτέλους, περάσαμε στα “Μυστικά κονσέρτα” των χιλιάδων ευρώ, απαξιώνοντας τον έναν και μοναδικό μας πλούτο, τον πολιτισμό μας και τους φορείς του. Τα παιδιά μας. Μην κάνετε άλλη ζημιά. Φτάνει. Παραιτηθείτε όσοι δεν “δύνασθε”. Να αναλάβουν άλλοι άξιοι. Εσείς δεν υπάρχετε. Δεν υπάρχετε μέσα από τις βαρύγδουπες δηλώσεις και μέσα από την διαχείριση της πλήξης μας. Όλοι εμείς χέρι χέρι με την νέα γενιά προχωράμε μπροστά. Ναι η Θεσσαλονίκη είναι εδώ. Δημιουργικά θαλερή, καλλιτεχνικά αστείρευτη. Το νέο της “αίμα” κυκλοφοράει δυνατά στις αρτηρίες της, ανεβάζοντας τον σφυγμό της κάθε στιγμή σε κάθε της γωνιά. Κύριε Τζιτζικώστα, κύριε Ζέρβα, ζητάμε άμεσα την αλλαγή πλεύσης σε ότι αφορά στο μίγμα πολιτικής για τον Πολιτισμό στην αγαπημένη μας πόλη. Οφείλετε να μας ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΤΕ ως πολίτες και ως συλλογικότητα. Οφείλετε και να μας δείτε και να μας ακούσετε. Να ανοίξουν οι δημόσιοι χώροι για τους καλλιτέχνες και τις συλλογικότητές τους.

Άμεση αξιοποίηση των ΕΣΠΑ με σκοπό την διάχυση της ωφέλειάς τους στους μαχόμενους καλλιτέχνες του τόπου. Στήριξη του πρωτότυπου καλλιτεχνικού μας προϊόντος. Αυτού που θα φέρει “συνάλλαγμα” στην πόλη και θα ανατροφοδοτήσει τις υγιείς της δυνάμεις. Ναι η Θεσσαλονίκη εξάγει πολιτισμό. Διεκδικούμε σθεναρά ένα κομμάτι της διαχείρισης του πολιτιστικού προϊόντος που προτείνεται στο κοινό. Ανοιχτά το αίτημά μας είναι η καθιέρωση αρχικά του φεστιβάλ του ΣΜΒΕ στο θέατρο “ΑΝΕΤΟΝ” κάθε Νοέμβρη και η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ του. Να καθιερωθεί ως θεσμός μέσα από την ενεργοποίηση του μνημονίου συνεργασίας το οποίο σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε πριν από 22 χρόνια. Ναι είμαστε ένα 100 χρόνο εργασιακό σωματείο και σας καλούμε για μια ακόμη φορά να επιδοτήσετε την εργασία. Η συνεργασία μας με το ΜΜΘ απέδειξε τον περίφημο επαγγελματισμό μας και τον άκρατο ενθουσιασμό της νέας γενιάς. Σταματήστε να τους κόβετε τα φτερά…

Μοίρασε το άρθρο!