Σαλέπι …. το θαυματουργό – οδηγίες (βήμα-βήμα) για το πως να το φτιάξετε

Αγαπημένο ζεστό ρόφημα με θεραπευτικές ιδιότητες.

Ό,τι καλύτερο για το κρυολόγημα, το βήχα, τον στομαχόπονο.

Τι είναι το σαλέπι;

Πρόκειται για ένα ζεστό ρόφημα, που παρασκευάζεται με βασικό συστατικό τη σκόνη αποξηραμένων βολβών ορχιδέας αναμεμειγμένο με διάφορα μπαχαρικά. Το ρόφημα αυτό είναι παραδοσιακό σε όλη την ανατολική Μεσόγειο και αποτελούσε το ζεστό ποτό στην Τουρκία πριν σαρώσει τα πάντα ο καφές και το τσάι.

Η λέξη σαλέπι προέρχεται από το τουρκικό sahlep ή salep, ενώ ο παρασκευαστής και πωλητής του αποκαλείται salepci, ο γνωστός σε εμάς σαλεπιτζής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι πρώτοι σαλεπιτζήδες στην Ελλάδα ήταν Μικρασιάτες.

Το μυστικό για να ‘βγάλουμε χειμώνα…

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κ.γ. μείγμα για σαλέπι
  • 1 φλιτζάνι μέτριο νερό

Πώς το κάνουμε:

1) Βάζουμε το νερό να ζεσταθεί.

2) Ρίχνουμε μέσα ένα γεμάτο κουταλάκι μείγματος και ανακατεύουμε να διαλυθεί.

3) Βάζουμε σε σιγανή φωτιά 

4) και αφήνουμε μέχρι να φουσκώσει 

5) Για δύο με τρεις φορές το βάζουμε και το βγάζουμε από τη φωτιά ώστε «να μελώσει» και να απελευθερωθούν τα αρώματά του.
6) Το ρόφημά μας είναι έτοιμο για να το απολαύσουμε!


Λίγα μυστικά ακόμα

  • Το σαλέπι, δεν είναι στιγμιαίο ρόφημα. Δηλαδή δεν μπορούμε να ζεστάνουμε νερό και απλά να διαλύσουμε το μείγμα και να το πιούμε. Πρέπει να το αφήσουμε να σιγοβράσει.
  • Αν το θέλουμε πιο χυλωμένο απλά αυξάνουμε την ποσότητα μείγματος που θα βάλουμε.
  • Υπάρχει το απλό σαλέπι χωρίς ζάχαρη αλλά και σαλέπι το οποίο είναι αναμεμειγμένο με ζάχαρη. Σε αυτό που είναι χωρίς ζάχαρη μπορείτε να προσθέσετε εσείς όση ζάχαρη ή μέλι θέλετε.
  • Το μείγμα που χρησιμοποίησα περιέχει κανέλα, γαρύφαλλο, πιπερόριζα και μοσχοκάρυδο Αν αγοράσετε κάποιο απλό μείγμα τότε μπορείτε να προσθέσετε εσείς τα μπαχαρικά που θέλετε.
  • Μπορούμε να το φτιάξουμε αντικαθιστώντας το νερό με γάλα.

Μοίρασε το άρθρο!