Ο ΟΗΕ ζητά έρευνα για τα βίντεο με εκτελέσεις Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου

Δεν έχουν τέλος οι φρικαλεότητες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Βίντεο που δείχνουν εκτελέσεις ρώσων στρατιωτών που είχαν παραδοθεί στις ουκρανικές δυνάμεις ώθησαν τον ΟΗΕ να καλέσει να διενεργηθούν έρευνες, ενώ η Ρωσία διαμηνύει ότι θα βρει τους υπεύθυνους.

Τα βίντεο κυκλοφόρησαν σε site την περασμένη εβδομάδα και φέρονται να τραβήχτηκαν στα μέσα Νοεμβρίου, όταν ο ουκρανικός στρατός κατέλαβε το χωριό Μακίιβκα, στην περιφέρεια Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Ειδικοί που μίλησαν στην εφημερίδα New York Times διαβεβαίωσαν πως είναι αυθεντικά.

Στα βίντεο φαίνονται στρατιώτες της Ρωσίας να είναι αιχμάλωτοι των Ουκρανών αντιπάλων τους και να είναι ξαπλωμένοι στο έδαφος. Ακολουθούν πυρά. Σε άλλο βίντεο φαίνονται πάνω από δέκα πτώματα.

Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη δήλωσε την Δευτέρα στο Γερμανικό Πρακτορείο πως είναι ενήμερος σχετικά. «Οι καταγγελίες για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες ανθρώπων hors de combat (σ.σ. ‘εκτός μάχης’) πρέπει να γίνονται αντικείμενο ερευνών άμεσων, πλήρων και αποτελεσματικών, και οι δράστες πρέπει να λογοδοτούν», τόνισε ο εκπρόσωπος, χρησιμοποιώντας τον γαλλικό όρο του διεθνούς δικαίου για όσους δεν είναι σε θέση να πολεμήσουν ή να φέρουν σε πέρας τα καθήκοντά τους κατά τη διάρκεια ενόπλων συρράξεων.

Το Κίεβο επιχειρηματολόγησε ότι επρόκειτο για ενέργεια νόμιμης άμυνας διότι κάποιος αιχμάλωτος άνοιξε πυρ. Οι ουρανικές δυνάμεις ανταπέδωσαν τα πυρά, άρα ενήργησαν σωστά, σύμφωνα με τον ουκρανό επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, διεμήνυσε από την πλευρά του χθες ότι η Μόσχα θα ψάξει μόνη της τους δράστες, που όπως τόνισε θα πρέπει να «τιμωρηθούν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοίρασε το άρθρο!