Στον πλέον θελκτικό προορισμό για τουριστικές επενδύσεις, υψηλών προδιαγραφών, εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια η Χαλκιδική, αυξάνοντας συνεχώς το ξενοδοχειακό της απόθεμα με υπερπολυτελή ξενοδοχεία που απευθύνονται στη γκάμα των τουριστών, οι οποίοι δεν φείδονται χρημάτων.
Ελληνικοί όμιλοι αυξάνουν συνεχώς την παρουσία τους τοποθετώντας την περιοχή σε μια νέα τροχιά και αναβαθμίζοντάς την με επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων που είτε υλοποιούνται είτε πρόκειται σύντομα να ξεκινήσουν. Την ίδια ώρα και ξένοι όμιλοι που βλέπουν το πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις τη βολιδοσκοπούν προκειμένου να επεκταθούν σε αυτή ή να ενισχύσουν την παρουσία τους.
Οι επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη
Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται η κατασκευή του νέου ξενοδοχείου της Happy Holidays S.A., στην περιοχή της Σάρτης, τη διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει ο όμιλος Mitsis, ενώ η Sani/Ikos πρόσφατα απέκτησε από την Goldman Sachs τα Athos Palace, Pallini Beach και Theophano Imperial στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής δρομολογώντας τη δημιουργία του πρώτου Ikos Grand Resort για all inclusive διακοπές.
Την ανάπτυξη ενός σύγχρονου και ενεργειακά αυτόνομου πολυτελούς τουριστικού θέρετρου 5 αστέρων, στον Διάπορο, δρομολογεί η εταιρεία ΣΤΑΝΤΑ. Στο ίδιο μαγευτικό σκηνικό του Διάπορου, πρόκειται να υλοποιηθούν και οι επενδύσεις της Έργον Τρόφιμα Α.Ε. που δημιουργεί το δικό της πεντάστερο ξενοδοχείο.
Στην περιοχή της Σάνης προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του πεντάστερου resort της Όνυξ Τουριστική ΑΕ με δύο ξενοδοχεία, βίλες, αθλητικές εγκαταστάσεις, σε έκταση περίπου 600 στρεμμάτων.
Στο μεταξύ, μέσω του Αναπτυξιακού προχωρά ο εκσυγχρονισμός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Simantro Resort στη θέση «Κύψα» Σάνης.
Ο Όμιλος Μήτση
Στη διαδικασία κατασκευής βρίσκεται το νέο πεντάστερο ξενοδοχείο της Happy Holidays S.A., στην περιοχή της Σάρτης, το οποίο θα διαχειρίζεται για τα επόμενα 20 χρόνια ο όμιλος Mitsis Hotels. Πρόκειται για επένδυση περίπου 20 εκατ. ευρώ. Το συγκρότημα θα αποτελείται από δύο πολυτελείς μονάδες, ένα boutique ξενοδοχείο 52 δωματίων και ένα ξενοδοχείο με σουίτες 98 δωματίων. Ο όμιλος Μήτση δίνει δυναμικό «παρών» τη φετινή σεζόν, έχοντας αναλάβει τη διαχείριση του τετράστερου ξενοδοχείου Alexander the Great.

Η εξαγορά τριών ξενοδοχείων από την Όμιλος Sani/Ikos
Ο Όμιλος Sani/Ikos (“SIG”), μετά την πρόσφατη εξαγορά των ξενοδοχείων Athos Palace, Pallini Beach και Theophano Imperial στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής προχωρά στην πλήρη ανακατασκευή των τριών μονάδων, με στόχο να δημιουργήσει το Ikos Kassandra, το πρώτο Ikos Grand Resort, θέτοντας νέα πρότυπα για την πολυτελή all-inclusive φιλοξενία. Η νέα στρατηγική επένδυση του ομίλου θα ανέλθει σε πάνω από 400 εκατ. ευρώ, ενώ η λειτουργία του Ikos Kassandra είναι προγραμματισμένη για τον Απρίλιο του 2029.

Το πεντάστερο resort της ΟΝΥΞ Τουριστική ΑΕ
Στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου τουριστικού θέρετρου που θα συνδυάζει μία σύνθετη μονάδα φιλοξενίας και κατοικίες παράλληλα με αγροτικές λειτουργίες και παραγωγή, συνολικά μειωμένου περιβαλλοντικού αποτυπώματος λόγω εκμετάλλευσης του υποκείμενου γεωθερμικού πεδίου και ειδικών ηλιακών εφαρμογών στοχεύει η ΟΝΥΞ Τουριστική ΑΕ. Η επένδυση θα προσεγγίσει τα 390 εκατ. ευρώ. Μάλιστα προ ημερών η εταιρεία ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αίτηση χαρακτηρισμού του επενδυτικού της σχεδίου «Αγροτουριστικό Χωριό με Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα στη Σάνη Χαλκιδικής» ως «Στρατηγική Επένδυση» και επιπλέον υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ας σημειωθεί ότι το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο αφορά σε τμήμα εμβαδού 424,979 στρεμμάτων, εκ του συνόλου των ιδιοκτησιών της εταιρείας εντός της ίδιας περιοχής, αφήνοντας δηλαδή 223,874 στρέμματα γαιών ελεύθερα προς μελλοντική αξιοποίηση.
Το οικολογικό ησυχαστήριο Ανδρεάδη στον Διάπορο
Μια μεγάλη επένδυση της ΣΤΑΝΤΑ Α.Ε., συμφερόντων του επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη, ετοιμάζεται να πάρει σάρκα και οστά στην περιοχή της Χαλκιδικής. Το έργο αφορά στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου αειφόρου πολυτελούς θέρετρου κατηγορίας 5 αστέρων, ενεργειακά αυτόνομου, στη νήσο Διάπορο .
Το έργο θα αναπτυχθεί σε παραθαλάσσια έκταση 97 περίπου στρεμμάτων. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται περί τα 42 εκατ. ευρώ.

Το πεντάστερο της Έργον στο Διάπορο
Το έργο που έχουν δρομολογήσει τα αδέλφια Δούζη της «Έργον Τρόφιμα ΑΕ», αφορά στην ανέγερση ενός 5άστερου ξενοδοχείου, δυναμικότητας 99 κλινών. Το 2021 η εταιρεία έλαβε έγκριση για χρηματοδότηση του project, έπειτα από την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου της στις διατάξεις του Aναπτυξιακού Nόμου και συγκεκριμένα στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων. Το συνολικό επιλέξιμο κόστος της επένδυσης ανήλθε στα 5,78 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό ενίσχυσης διαμορφώθηκε στα 3 εκατ. ευρώ.
Το Simantro Resort
Μέσω Aναπτυξιακού προχωρά νέο έργο εκσυγχρονισμού του Simantro Resort στην περιοχή της Σάνης. Ο λόγος για το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας «Τορωναίος Κόλπος ΑΕ Τουριστική Εταιρεία» που εγκρίθηκε προς υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.4887/2022. Το συνολικό επιλέξιμο κόστος για την υλοποίηση της επένδυσης ανέρχεται στα 5,35 εκατ. ευρώ και αφορά στον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακής μονάδας, που περιλαμβάνει την ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό 161 δωματίων, επί του συνόλου των 367 δωματίων του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Simantro Resort, στη θέση «Κύψα» Σάνης.
