Τα θαλάσσια πάρκα και η θεωρία των «γκρίζων νησιών» από την Τουρκία

Η Άγκυρα θεωρεί ότι υπάρχουν εκατοντάδες μικρά νησιά, νησίδες ακόμη και βράχοι στο Αιγαίο το καθεστώς των οποίων παραμένει ασαφές διότι, κατά την τουρκική άποψη, δεν έχει υπάρξει συνολική διμερής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ήδη από το Μάιο του 1996, στον απόηχο της κρίσης των Ιμίων, ένα εγχειρίδιο της τουρκικής στρατιωτικής ακαδημίας είχε προχωρήσει στην εκτίμηση για 1.000 αμφισβητούμενα μικρά νησιά. Σε αυτά περιλαμβάνονται και κατοικημένα νησιά, όπως οι Αρκιοί, οι Οινούσσες, τα Αντίψαρα, το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.

Μετά και τις χθεσινές εξελίξεις η Τουρκία βάζει στο τραπέζι της αμφισβήτησης και νησιά στις νότιες Κυκλάδες.

Η βασική επιχειρηματολογία της Τουρκίας ετέθη για πρώτη φορά με ρηματική διακοίνωση τον Ιανουάριο του 1996, όποτε επικαλέστηκε το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάννης, βάσει του οποίου εκχωρήθηκαν τα νησιά του Αιγαίου, πλην Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, ανέφερε όμως μόνο τα ονόματα των μεγάλων νησιών. Η Συνθήκη της Ειρήνης των Παρισίων του 1947 μνημονεύει τα ίδια νησιά με τη Συνθήκη της Λωζάννης αλλά χρησιμοποιεί τον γενικό όρο «παρακείμενες» νησίδες.

Η ελληνική πλευρά έχει κατ’ επανάληψη αντικρούσει με βάσιμα νομικά επιχειρήματα τις τουρκικές θέσεις και ότι προκύπτει με απόλυτη σαφήνεια ότι στην τουρκική κυριαρχία περιλαμβάνονται μόνο η Ίμβρος και η Τένεδος, οι Λαγούσες νήσοι στην είσοδο του Ελλήσποντου και όλα τα νησιά που βρίσκονται εντός τριών μιλίων από τις τουρκικές ακτές και δεν είχαν εκχωρηθεί ρητώς στην Ελλάδα.

Όμως το θέμα θα έχει και συνέχεια και ίσως προκύψει και «θερμό επεισόδιο» αν δεν μείνει μόνο σε παρουσίαση χαρτών η Τουρκία. Το δήλωσε ξεκάθαρα άλλωστε χτες: «Τις προσεχείς ημέρες η Τουρκία θα ανακοινώσει τα σχέδιά της για την προστασία του περιβάλλοντος στις θαλάσσιες περιοχές της».

Μοίρασε το άρθρο!