Επιστολή στον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα σχετικά με την «Δημιουργία νέου hot spot στο Δήμο Ωραιοκάστρου»

hhhindex

25/04/2016

Με το παρόν έγγραφο θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις δημιουργίας δομής φιλοξενίας προσφύγων- μεταναστών στο πρώην εργοστάσιο EXELKA, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Ωραιοκάστρου. Δυσαρέσκεια που εδράζεται σε μια σειρά από πράξεις ή παραλείψεις που δεν είναι δυνατόν να μην επισημαίνονται από μια δημοκρατικά εκλεγμένη δημοτική αρχή, που πρώτιστο μέλημά της πρέπει να είναι, και είναι, η εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών προϋποθέσεων ζωής των κατοίκων της με βασικές την ασφάλεια, την υγεία και την κοινωνική συνοχή.

Είναι λοιπόν απαράδεκτο ο δήμος και ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου να ενημερώνονται από σύμπτωση για τη δημιουργία του κέντρου.

Είναι απαράδεκτο να ρωτούν οι δημότες τη δημοτική αρχή και κανείς να μην έχει την παραμικρή γνώση του θέματος και καμία επίσημη ενημέρωση.

Γεννώνται λοιπόν μια σειρά ερωτημάτων που χρήζουν απάντησης όχι μόνο για πρακτικούς αλλά και για ηθικούς λόγους.

  1. Γιατί δημιουργείται δεύτερο σημείο εγκατάστασης προσφύγων μόλις δύο χιλιόμετρα από το στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου; Αν υπάρχει τόση σιγουριά για την αποτελεσματικότητα και για την αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες, προς τι τόση μυστικοπάθεια; Με τετελεσμένα γεγονότα δεν πείθεται κανείς πως όλα θα εξελιχθούν ομαλά.

  2. Γιατί ακόμη ένα hot spot στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης; Το πάγιο αίτημα για ισομερή κατανομή εξ’ αρχής υπεβλήθη από την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας «ομόφωνα» αγνοείται προκλητικά. Δεν υπάρχουν αντίστοιχοι χώροι στην κεντρική και ανατολική Θεσσαλονίκη;

  3. Ο δήμος μας είναι ήδη επιβαρυμένος με τη διαχείριση του προσφυγικού καθώς το στρατόπεδο Ασσήρου στο οποίο γίνεται προετοιμασία γευμάτων, βρίσκεται στα διοικητικά μας όρια και κάνουμε αποκομιδή απορριμμάτων και ανακύκλωσης με 7 πλήρη φορτία- δρομολόγια εβδομαδιαίως. Επίσης, συμμετέχουμε και στην αποκομιδή απορριμμάτων στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου σε συνεργασία με άλλους δήμους. Ευλόγως αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί και πως θα ανταποκριθούμε σε όποια συνδρομή μας ζητηθεί, καθώς και πως θα συνεχίσουμε να εκτελούμε την καθαριότητα των οικισμών του δήμου που είναι σε οριακό σημείο αντοχής μέσων και προσωπικού.

  4. Είναι πολιτικό ατόπημα να είναι κοινωνοί του σχεδιασμού τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και να αγάγονται σε άτυπους συνομιλητές της κοινωνίας και υπερασπιστές των κυβερνητικών σχεδίων την ώρα που οι εκλεγμένοι θεσμοί (δήμαρχος, δημοτικοί σύμβουλοι) αγνοούνται επιδεικτικά και προφανώς σκόπιμα.

  5. Να τονιστεί ότι ο δήμος Ωραιοκάστρου έχει από καιρό εκφράσει αιτήματα ενίσχυσης του Α.Τ. Ωραιοκάστρου σε προσωπικό και μέσα και αντιμετωπίζει ήδη οξύτατα προβλήματα αστυνόμευσης της περιοχής.

Γίνονται συνειρμοί από πολλές πλευρές ότι αν βρεθούν και άλλοι χώροι παρόμοιοι θα δημιουργηθεί μια ζώνη στη δυτική Θεσσαλονίκη όπου θα συνυπάρχουν κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες (πρόσφυγες, ΡΟΜΑ) που σε συνδυασμό με τα οξύτατα κοινωνικά- περιβαλλοντικά προβλήματα θα αποτελούν μια διαρκή εστία εντάσεων και κοινωνικών συγκρούσεων που σε μακροχρόνια ορίζοντα ίσως απειλήσουν και την κοινωνική συνοχή των περιοχών αυτών.

Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να απαντηθούν το συντομότερο τα ερωτήματα αυτά και να δοθεί η δέουσα σημασία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον ρόλο της. Επιτέλους να υπάρξει μια υπεύθυνη ενημέρωση για τον σχεδιασμό και πως αυτός θα επιβαρύνει μια περιοχή εις βάρος μιας άλλης. Μέσα σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων (Σίνδος- Καλοχώρι- Διαβατά- Ωραιόκαστρο) θα συγκεντρωθεί κατά τα λεγόμενα το 30% των προσφύγων της επικράτειας. Μπορεί αυτό να είναι και διαχειρίσιμο και να ονομαστεί δίκαιο; Ασφαλώς όχι. Πριν λοιπόν οι κοινωνίες στραφούν κατά δικαίων και αδίκων, ας αναλογιστεί ο καθένας τις ευθύνες του και να δράσουμε συλλογικά και δημοκρατικά πριν το πρόβλημα οδηγηθεί σε ατραπούς μη αναστρέψιμες.

Ζητούμε τη μη δημιουργία του κέντρου φιλοξενίας και τον εκ νέου σχεδιασμό με τη συμμετοχή άλλων, λιγότερο επιβαρυμένων περιοχών και την άμεση διακοπή κάθε εργασίας στο συγκεκριμένο χώρο.

Με εκτίμηση

Δήμαρχος Ωραιοκάστρου

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΓΑΒΟΤΣΗΣ

Μοίρασε το άρθρο!