Για ποιους λόγους έχουμε αύξηση στις τιμές αρκετών ψαριών

Ψάρια που άλλοτε ήταν λαϊκά και ευπρόσιτα για τον κάθε καταναλωτή πλέον έχουν τριπλάσια ή και τετραπλάσια τιμή.

Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης είναι αυτός που καθορίζει το πόσο θα πωληθούν, αναφέρουν αλιείς και ιχθυοπώλες.

«Οι σαρδέλες σήμερα είχαν λιανική 16 ευρώ, ενώ ο γαύρος στα 4-6 ευρώ. Με αυτή την τιμή, αν ένα εστιατόριο αγοράσει στα 18-19 ευρώ την σαρδέλα, μαζί με τα ψηστικά θα πρέπει να κοστολογήσει στα 12-14 ευρώ την μερίδα για να βγάλει τα έξοδά του. Δεν μιλάμε για αισχροκέρδεια. Απλώς για να βγάλει τα έξοδά του. Οι τιμές των ψαριών έχουν ανέβει γιατί το καλοκαίρι δεν δουλεύουν οι ανεμότρατες και βγαίνουν λιγότερα ψάρια. Όμως ούτως ή άλλως υπάρχουν και λιγότερα ψάρια γιατί έχουμε υπεραλίευση», ανέφερε σε τηλεφωνική μας συνομιλία ο κ. Χρήστος Νικολόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, και ιδιοκτήτης ιχθυοπωλείου. Εξήγησε πως «τα ψάρια που βγαίνουν πρέπει μετά να μπουν σε δημοπρασία και αυτό ανεβάζει τις τιμές. Όλα είναι θέμα ζήτησης και προσφοράς. Αν υπάρχουν λίγα, θα ανέβουν οι τιμές. Κι έπειτα όταν αλιεύονται τον χειμώνα που είναι στην περίοδο αναπαραγωγής τους, τότε είναι φυσιολογικό να είναι μειωμένοι οι πληθυσμοί τους το καλοκαίρι. Επίσης παλαιότερα όταν είχε πανσέληνο δεν ψάρευαν επί 5 μέρες. Πλέον αυτό γίνεται μόνο για μία μέρα. Την πρώτη Κυριακή του φεγγαριού».

Όπως είπε και οι ίδιοι οι ιχθυοπώλες δεν θέλουν τις υψηλές τιμές καθώς δεν μπορούν να πουλήσουν το εμπόρευμά τους. «Ο κόσμος παραπονιέται. Λιγότεροι είναι αυτοί που θα αγοράσουν. Σκεφτείτε πως οι σαρδέλες από 4 ευρώ που κόστιζαν πλέον είναι στα 13-14 ευρώ. Ήταν ένα λαϊκό είδος και πλέον δεν το προτιμούν ή αγοράζουν μικρότερες ποσότητες και πιο σπάνια για μωρά ή για ηλικιωμένους. Αυτό είναι πρόβλημα και για εμάς», σημείωσε.

Επίσης σχολίασε πως επειδή δεν υπάρχουν αρκετά ψάρια, συχνά και τα γρι-γρι δεν πηγαίνουν για δουλειά. «Αν ξοδεύεις καύσιμα και προσωπικό και δεν πιάσεις κάτι ή 5 φελιζόλ που είναι μικρή ποσότητα, δεν αξίζει τον κόπο να κατέβεις για δουλειά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Είπε πως αν αυξηθούν οι ποσότητες των ψαριών τότε θα πέσουν οι τιμές τους: «Αν πχ αύριο αντί για 50 κιβώτια ψάρια που αλιεύονται αλιευθούν 2000 ή 3000 η τιμή θα πέσει».

Παράλληλα ανέφερε πως και τον χειμώνα είχαν σημειωθεί αυξήσεις στα ψάρια εποχής όπως οι μπακαλιάροι και οι κουτσομούρες, όμως η πιο τρανταχτή αύξηση ήταν στις σαρδέλες.

Στο τι πρέπει να γίνει, είπε πως «το κράτος δεν μπορεί να τους ελέγχει όλους, και τους παράκτιους και τους ψαροντουφεκάδες κλπ. Ίσως πρέπει να χρησιμοποιήσει τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας ή να βάλει μεγάλα πρόστιμα που θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους παραβάτες γιατί στο τέλος θα έχουμε μόνο θάλασσα και όχι ψάρια».

«Πρώτη φορά βλέπω τόσο μειωμένα αποθέματα»

«Είμαι κοντά στα 70 χρόνια στην δουλειά και πρώτη φορά βλέπω τόσο μειωμένα αποθέματα», αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αλιέων γρι – γρι Κώστας Παγώνης.

Κατά τον ίδιο οι αιτίες είναι δύο: «η κλιματική αλλαγή και η υπεραλίευση. Με τις ζέστες όλα τα ψάρια όπως μπαρμπούνια, γαρίδες κλπ δεν έχουν οξυγόνο και γεννιούνται στα αβαθή. Γεννούν και τα αβγά τους χάνονται επειδή η θάλασσα κάτω βράζει. Επίσης υπάρχουν πολλοί ερασιτέχνες ψαράδες που έχουν εργαλεία, παίρνουν σκάφος και μηχανήματα και πιάνουν ψάρια. Όμως το κάνουν σε σημεία που μετά είναι δύσκολο να αναπαραχθούν τα ψάρια. Και όταν τραβούν για 5 ώρες με δίχτυα μετά πολλά ψάρια θα ψοφήσουν ή θα αχρηστευθούν. Έπειτα και τα δελφίνια καταστρέφουν τα δίχτυα μας. Με τα σημερινά δεδομένα ο ψαράς δυσκολεύεται να επιβιώσει. Έχουμε και την αύξηση των καυσίμων, πληρώνουμε και τέλη κυκλοφορίας στα σκάφη, ενώ δεν έχουμε λιμάνια και είμαστε εκτεθειμένοι. Τώρα που η πρόβλεψη δίνει μπόρες δεν βγαίνει κανένας για ψάρεμα. Σήμερα στο Στρυμονικό 20 σκάφη βγήκαν για γαρίδα και έπιασαν από ένα κιλό το καθένα…. Παλιότερα ήμουν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κεντρικής Μακεδονίας και ήξερα πως στην Κρήνη υπήρχαν 220 σκάφη. Τώρα στην Αρετσού ζήτημα είναι να βρίσκονται δύο, καθώς αρκετοί πήγαν προς Χαλκιδική».

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση “Τύπος Θεσσαλονίκης”

Μοίρασε το άρθρο!