To sex μετά τη διάγνωση για καρκίνο…

thumbnail1 (1)

22/08/2016

Η διάγνωση του καρκίνου είναι αληθινό πλήγμα για τους ασθενείς καθώς συνοδεύεται από συνείδηση της θνητότητας και φόβο για το τι επιφυλάσσει το μέλλον, ενώ οι θεραπείες γι’ αυτόν συνήθως επιφέρουν πλήθος αλλαγών που επηρεάζουν κάθε παράμετρο της ζωής τους.

Μοιραία λοιπόν πλήττεται και η σεξουαλική ζωή τους, καθώς μπορεί να εμφανισθούν:

* Αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία. Τα συμπτώματα του καρκίνου αλλά και πολλών θεραπευτικών μεθόδων μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα όπως δυσκολία στη διέγερση (πρόβλημα στύσης στον άνδρα, ξηρότητα στη γυναίκα), μειωμένη ερωτική επιθυμία, δυσκολία στην επίτευξη οργασμού ή εκσπερμάτισης.

* Αλλαγές στη σεξουαλική ταυτότητα. Χειρουργικές θεραπείες που αλλάζουν την εικόνα σώματος (όπως η αφαίρεση του μαστού ή η κολοστομία), τα προβλήματα γονιμότητας που μπορεί να επιφέρουν οι θεραπείες ή η νόσος καθ’ εαυτή, τα προβλήματα στύσης κ.λπ. συχνά επηρεάζουν το αίσθημα θηλυκότητας ή αρρενωπότητας των ασθενών.

* Αλλαγές στη σεξουαλική σχέση. Οταν ένας άνθρωπος έχει καρκίνο, ο/η σύντροφός του συνήθως νιώθει ότι πρέπει να βάλει στην άκρη τις προσωπικές επιθυμίες και ανάγκες του, συμπεριλαμβανομένων των ερωτικών. Αυτό γίνεται αντιληπτό από το έτερον ήμισυ ως έλλειψη επιθυμίας, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μειώνονται οι σεξουαλικές επαφές αλλά και να παύει οποιαδήποτε μορφή σωματικής εγγύτητας.

Τα προαναφερθέντα προβλήματα συχνά ακολουθούνται από μια περίοδο έντονης θλίψης (και) για τις απώλειες στη σεξουαλική ζωή. Θλίψη για την απώλεια του αυθορμητισμού, για τη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, για τη δυσκολία ή και αδυναμία επίτευξης διέγερσης και οργασμού, αλλά και για όλες τις αρνητικές σκέψεις που παρεμβαίνουν κατά την επαφή.

Ωστόσο, κάποια ζευγάρια καταφέρνουν να μάθουν να ευχαριστιούνται σεξουαλικά έχοντας προσαρμοστεί στα καινούργια δεδομένα, άλλα παύουν κάθε σεξουαλική έκφραση και άλλα αποκτούν μια καλύτερη σεξουαλική ζωή, πιο ειλικρινή και πιο ευέλικτη.

Σήμερα που οι περισσότεροι καρκίνοι είναι ιάσιμοι, κάθε ζευγάρι θα πρέπει να αισθάνεται ότι έχει τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμεί, να λάβει βοήθεια στη διαχείριση της νέας του σεξουαλικής ζωής.

Γράφει η Εύη Κυράνα ψυχολόγος υγείας, ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών δυσλειτουργιών, επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Μοίρασε το άρθρο!