SUPER LEAGUE: ΕΝΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ

Πάντοτε στο ξεκίνημα μιας ποδοσφαιρικής σεζόν υπάρχει η γλυκιά προσμονή για να κυλήσει ξανά η μπάλα στο χορτάρι αλλά και η αγωνία για την πορεία της ομάδας μας. Κάθε νέο πρωτάθλημα αρχίζει με όνειρα, φιλοδοξίες, υψηλούς στόχους και ελπίδες για το καλύτερο. Στην πραγματικότητα όμως κανείς δεν ξέρει πού θα τον βρει το φινάλε της αγωνιστικής περιόδου. Υπό αυτό το πρίσμα, ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιος θα είναι ο πρωταθλητής, ούτε και ποιοι θα καταλάβουν τις υπόλοιπες θέσεις που οδηγούν στα Κύπελλα Ευρώπης, ούτε βεβαίως και ποιος θα υποβιβαστεί.

Προφανώς ο νταμπλούχος ΠΑΟΚ, ο οποίος κατέκτησε το πρωτάθλημα της περασμένης σεζόν με ένα ιστορικό αήττητο, παραμένει το φαβορί για τον τίτλο, όπως και ο Ολυμπιακός είναι δεδομένο πως θα αποτελέσει τον βασικό αντίπαλό του στην κούρσα για το στέμμα. Ποιος όμως μπορεί να ξεγράψει ομάδες όπως η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός, ο Αρης, ο Ατρόμητος, οι οποίες στην παρούσα φάση δεν έχουν τη δυναμική, το βάθος και την ποιότητα των «μελανόλευκων» ή των «ερυθρόλευκων» αλλά σίγουρα είναι ικανές να παίξουν ρόλο ρυθμιστή στο ελληνικό Game of Thrones. Κι ακόμη πιο περίπλοκη μοιάζει η κατάσταση για τις ομάδες που θα δώσουν μάχη για να αποφύγουν τον υποβιβασμό. Εκεί κι αν είναι όλα ρευστά…

Εποχή VAR

Αν λοιπόν οι προβλέψεις μέχρι πρότινος θα μπορούσαν να είναι εύστοχες, στη νέα Super League άπαντες πορεύονται στο… άγνωστο με δεδομένο ότι το 61ο ελληνικό πρωτάθλημα από καταβολής Α’ Εθνικής (1959-60) δεν μοιάζει σε τίποτα με όλα τα προηγούμενα.

Οδηγός Superleague1: Η συνήθεια που έγινε λατρεία την Κυριακή με το Εθνος

 

Η λέξη VAR αρκεί για να καταδείξει την επανάσταση που συντελείται στο ποδόσφαιρο μιας χώρας που έχει πληγωθεί ανεπανόρθωτα από διαιτητικά λάθη, τα οποία στην ουσία έχουν παραχαράξει την ιστορία του αθλήματος. Η χρήση τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο ήρθε επιτέλους και στα μέρη μας και το κοινό αγωνιά για τα αποτελέσματα που θα φέρει ως προς την απόδοση δικαιοσύνης, αλλά και αν θα χρησιμοποιηθεί κατά τα παγκόσμια πρότυπα ή λειτουργήσει με στυλ… ελληνικό. Η απάντηση θα δοθεί επί της οθόνης… 

Πρωταθλητής μέσω πλέι οφ

Δεν είναι όμως μόνο το VAR. Επειτα από 17 χρόνια (και μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου) η Λίγκα απαρτίζεται από 14 συλλόγους. Παράλληλα, όμως, για πρώτη φορά ο πρωταθλητής θ’ αναδειχθεί μέσω αγώνων πλέι οφ (τα προηγούμενα χρόνια τα πλέι οφ έκριναν τις θέσεις 2-5) κι όχι απευθείας. Επίσης, για πρώτη φορά θα διενεργηθούν για την ουρά της βαθμολογίας, αγώνες πλέι άουτ, από τους οποίους θα προκύψουν η ομάδα (η 14η στην τελική κατάταξη) που θα υποβιβαστεί στη δεύτερη κατηγορία και η έτερη (13η), η οποία θα δώσει αγώνα μπαράζ με τον 2ο της SuperLeague 2, όπως έχει μετονομαστεί η Football League (άλλοτε Β’ Εθνική).

Μάλιστα, άλλη μια καινοτομία είναι πως όλες οι ομάδες, οι οποίες θα συμμετάσχουν στα πλέι οφ και στα πλέι άουτ, θα μεταφέρουν στο μίνι πρωτάθλημα αυτούσιους τους βαθμούς που θα έχουν συλλέξει στην κανονική διάρκεια, η οποία θα ολοκληρωθεί την 1η Μαρτίου 2020, έπειτα από 26 αγωνιστικές.

Από εκεί και πέρα, από τις 7 Μαρτίου ως και τις 17 Μαΐου 2020 θα διεξαχθούν οι 10 αγωνιστικές των πλέι οφ για τις ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 1-6 και θα διεκδικήσουν το πρωτάθλημα και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Στο ενδιάμεσο, στις 14 Μαρτίου, θα ξεκινήσουν και τα πλέι άουτ για τις ομάδες από την 7η ως τη 14η θέση που θα δώσουν μάχη για να αποφύγουν τον υποβιβασμό. Θεωρητικά λοιπόν ο 6ος της βαθμολογίας μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα και ο 7ος να πέσει κατηγορία!

Μοίρασε το άρθρο!