Oι ψηφιακοί κολοσσοί και η δημοκρατία

Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες του Μαΐου για να εκλέξουν τη νέα σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου. Οι θεσμοί της Ευρώπης βρίσκονται επί ποδός για το ενδεχόμενο μιας εκστρατείας παραπληροφόρησης και αθέμιτου επηρεασμού του εκλογικού σώματος.

Οι ψηφιακές πλατφόρμες βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο. Ο Αμερικανός Τζόναθαν Τάπλιν θεωρεί πως οι γίγαντες του διαδικτύου μπορεί να απειλήσουν τη δημοκρατία.

«Νομίζω πως Facebook, YouTube, Twitter και σε κάποια βαθμό η Amazon μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τη δημοκρατία γιατί σε αυτές τις πλατφόρμες διαδίδονται τα Fake news. O κίνδυνος που έρχεται με την τεχνητή νοημοσύνη είναι χειρότερος από όσους έχουμε δει μέχρι τώρα. Δεν θα μπορείτε να πιστέψετε τίποτα εκτός αν βρούμε ένα τρόπο να διαχειριστούμε την κατάσταση», υποστηρίζει ο κ. Τάπλιν συγγραφέας του βιβλίου «Move fast and break things. How Facebook, Google and Amazon have cornered culture and undermined democracy»

Το Google κατέχει το 91% της αγοράς στην αναζήτηση στην Ευρώπη. Το Facebook έχει το 75% της κίνησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Amazon το 75% της αγορας των βιβλίων. Για τον Τζόναθαν Τάπλιν αυτά τα μονοπώλια των κολοσσών συνιστούν κίνδυνο για τη δημοκρατία. Ωστόσο, το Facebook, για παράδειγμα, έχει κάνει κάποιες κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Πιστεύω πως τουλάχιστον στο Facebook, κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια για να καθαρίσουν την πλατφόρμα. Πριν τις γαλλικές εκλογές κατήργησαν 30.000 ψεύτικα προφίλ και πάνω από ένα εκατομμύριο στις Ηνωμένες Πολιτείες τους τελευταίους δύο μήνες. Αυτή η προσπάθεια είναι μια αρχή», ανέφερε ο κ. Τάπλιν.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και στη μάχη κατά της παραπληροφόρησης η Ευρώπη συνιστά παράδειγμα που οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ακολουθήσουν.

euronews

Μοίρασε το άρθρο!