Lockdown… μέχρι τέλους: Σήμερα ανακοινώνεται το ολικό «κλείδωμα» της χώρας – Αυτά είναι τα μέτρα που εξετάζονται

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδρίασε χθες εκτάκτως και φέρεται να προσανατολίζεται προς το ολικό lockdown, τύπου Μαρτίου, για όλη τη χώρα, παρά την πρόσφατη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για άλλες δύο εβδομάδες.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα νέα μέτρα, στα ήδη υπάρχοντα αυστηρά μέτρα, θα παρθούν εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, αλλά και των μεταλλάξεων, με τους «ειδικούς» να μιλάνε τις τελευταίες ημέρες για μεταλλάξεις Ουγκάντας και λοιπά. 

 Η κυβέρνηση αφού δεν φρόντισε να ενισχύσει το ΕΣΥ ενόψει πανδημίας, παρόλο που η χώρα βρίσκεται υπό καθεστώς lockdown εδώ και έναν χρόνο με την αιτιολογία πως θα φτιαχτούν ΜΕΘ και θα ενισχυθεί στο σύστημα Υγείας, βλέπει το ΕΣΥ να πιέζεται, τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι «ειδικοί», καθώς κανείς δεν γνωρίζει τον πραγματικό αριθμό ΜΕΘ στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει ανά μέρα διαφορετικούς αριθμούς. 
Σκέψεις για αλλαγές στα SMS και τον κωδικό 6 – Ακόμα αυστηρότεροι έλεγχοι 

Γι’ αυτό το λόγο, στο μικροσκόπιο επιτροπής και κυβέρνησης βρίσκεται ο κωδικός 6 στα SMS όπου και θα υπάρξουν αλλαγές. Εξετάζεται η απαγόρευση της διαδημοτικής μετακίνησης με σκοπό τη σωματική άσκηση και όσοι θέλουν να αθληθούν θα πρέπει να περιοριστούν κοντά στην κατοικία τους. Η ευρύτατη χρήση του κωδικού 6 στο SMS 13033 για βόλτα, για καφέ και η συχνή επανάληψη εντός της ημέρας πιθανότατα θα περιοριστεί. 

Βαρύτητα στους πιο συχνούς ελέγχους

Πολύ μεγάλη βαρύτητα δίνεται και στους ελέγχους από τους αρμόδιους μηχανισμούς. Τόσο στις μετακινήσεις όσο και σε χώρους εργασίας. Στις συσκέψεις που έχουν γίνει το θέμα έχει τεθεί με ένταση από την πλευρά των «ειδικών» που υποστηρίζουν ότι «αν δεν τηρούνται τα μέτρα, δεν θα πέσουν τα κρούσματα», ενώ και κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι «η κατάσταση στους δρόμους δεν θυμίζει lockdown». Αναμένεται λοιπόν το επόμενο διάστημα να εντατικοποιηθούν και να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι.

Με την «κυβέρνηση των λοιμωξιολόγων» έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας να δείχνει ακόμα με το δάχτυλο τους πολίτες και να ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον ιό με μεγαλύτερη αστυνόμευση. 

Αποφασίζουν οι λοιμωξιολόγοι για τις εισηγήσεις

Στις 11.00 ξεκινά η συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα. Στη συνέχεια θα προχωρήσει σε εισήγηση προς την κυβέρνηση και θα ληφθούν τα νέα μέτρα. Ανακοινώσεις αναμένονται το απόγευμα, οπότε και θα παρουσιαστεί το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Ήδη στο τραπέζι βρίσκονται οι εξής προτάσεις:

Γενικευμένη απαγόρευση, δηλαδή μετακίνηση για επίσκεψη σε γιατρό, φαρμακείο, σούπερ μάρκετ και άθληση μόνο εντός του δήμου, δηλαδή χωρίς τη χρήση αυτοκινήτου. Συνεπώς, δεν θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις και  οι πολίτες θα βγαίνουν από το σπίτι, μόνο για τα απολύτως απαραίτητα. Και αυτό γιατί οι εικόνες συνωστισμού στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, αλλά και σε πάρκα της περιφέρειας έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς.
Αλλαγή ωραρίου στην βραδινή απαγόρευση τα Σαββατοκύριακα. Αυτό σημαίνει ότι αντί για τις 18.00, θα ισχύει από τις 21:00 μέχρι τις 05:00, όπως τις καθημερινές.  
Λειτουργία του Δημοσίου αυστηρά με το απαραίτητο προσωπικό και συναλλαγές μόνο με ραντεβού και ενίσχυση της υποχρεωτικής τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα.   
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν τα νέα μέτρα διαρκέσουν δύο ή τρεις εβδομάδες θα αποδώσουν, δηλαδή θα μειωθούν τα κρούσματα και θα αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ σε ποσοστό που ξεπερνά το 60%.  

Μοίρασε το άρθρο!