Eurogroup για κορονοϊό: Συμφωνία για άμεση ρευστότητα 500 δισ. ευρώ-Οι όροι και το παρασκήνιο της συμφωνίας

Σε συμφωνία για δάνεια ύψους 540 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και για ένα Ταμείο Ανασυγκρότησης που θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού κατέληξε απόψε το Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε κοινά αποδεκτή λύση  για τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ύψους 240 δις. ευρώ, για τον μηχανισμό ενίσχυσης της εργασίας ύψους 100 δις. ευρώ και για το εργαλείο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 200 δις. ευρώ.

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του Προέδρου Σεντένο: «Δε θα έβαζα ποτέ ένα θέμα που διχάζει τα κράτη μέλη. Μιλήσαμε για το Ταμείο Ανάκαμψης και αυτό είναι σημαντικό», είπε εν ολίγοις, εννοώντας ότι το Ταμείο θα μπορούσε να είναι το «εναλλακτικό κορονοομόλογο», αν υιοθετηθεί τελικά η πρόταση της Γαλλίας.

«Μας πήρε 16, 5 ώρες τηλεδιάσκεψης και πολλές ακόμη σε προετοιμασίες αλλά τα καταφέραμε. Η συμφωνία συμπεριλαμβάνει προτάσεις που θα ήταν ανήκουστες μερικές εβδομάδες πριν. Στην προηγούμενη κρίση, κάναμε λίγα, αργά. Τώρα δρούμε άμεσα», τόνισε ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. «Κάθε φορά που συναντιόμαστε, το ποσό των διαθέσιμων χρημάτων ανεβαίνει. Η κατάσταση μπορεί να γίνει χειρότερη κατά την πορεία μας έξω από την κρίση. Σήμερα πήραμε επιπλέον βήματα για να διαχειριστούμε το ρίσκο».

Το πακέτο του μισού τρις. ευρώ είναι το μεγαλύτερο πακέτο που έχει δοθεί ποτέ. Θα είναι άμεσα διαθέσιμο για τα κράτη μέλη και θα αφορά άμεσες και έμμεσες ανάγκες των κρατών μελών ύστερα από την κρίση της πανδημίας. Τα δάνεια από τον ΕΜΣ θα είναι χωρίς όρους για έξοδα που αφορούν τις ιατρικές δαπάνες. Αντίθετα, θα υπάρχουν όροι όταν θα αφορούν οικονομική βοήθεια γενικότερα.

Οι προϋποθέσεις

«Απόψε οι χώρες της ΕΕ αγκάλιασαν και πάλι την τέχνη του συμβιβασμού. Η Ευρώπη έχει δείξει αλληλεγγύη – αλληλεγγύη προς τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις μας, ώστε να μπορέσουν να περάσουν από την κρίση του κορονοϊού. Συμφωνήσαμε σε σημαντικά μέτρα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, με περισσότερα να ακολουθήσουν για τη φάση ανάκαμψης», τόνισε από την πλευρά του ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφκις.

Σε σχέση με τη χρηματοδότηση από τον ΕΜΣ, ο Πρόεδρος Σεντένο τόνισε ότι τα 240 δις. ευρώ θα είναι διαθέσιμα για τα κράτη μέλη του ΕΜΣ με στάνταρ προϋποθέσεις. «Όποια χώρα ζητάει θα υπάγεται στον έλεγχο και την εποπτεία της Κομισιόν. Μία μόνο προϋπόθεση υπάρχει: τα έξοδα να σχετίζονται άμεσα και έμμεσα σχετικά με την κρίση του κορονοϊού», τόνισε ο Σεντένο, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο μηχανισμός θα είναι έτοιμος μέσα σε δύο εβδομάδες.

«Το ένα μέρος του πακέτου είναι για την στήριξη των εργαζομένων. Από την προηγούμενη κρίση, δημιουργήσαμε 13 εκ. θέσεις εργασίας, πολλές χάθηκαν σε λίγες εβδομάδες. Δε θέλουμε να χαθούν άλλες. Θα υποστηρίξουμε με το εργαλείο που πρότεινε η Κομισιόν SURE τους μηχανισμούς των κρατών μελών για την στήριξη της προσωρινής εργασίας. Το μέτρο θα είναι προσωρινό και η νομοθετική διαδικασία ξεκινάει άμεσα», είπε ο Σεντένο. «Το δεύτερο μέρος του πακέτου αφορά στις επιχειρήσεις. Καλωσορίσαμε την πρωτοβουλία της ΕΤεΠ 200 δις. ευρώ».

Ξεκίνησαν με καθυστέρηση 4,5 ωρών

«Θα χρειαστεί επίσης να βοηθήσουμε μαζί την ανάπτυξη και να υποστηρίξουμε την εσωτερική αγορά. Συζητήσαμε τα επόμενα βήματα. Ο επόμενος προϋπολογισμός που θα φέρει η Πρόεδρος της Κομισιόν στο τέλος του μήνα είναι βασικό κομμάτι. Και το Ταμείο Ανασυγκρότησης θα βοηθήσει τις επενδύσεις για την οικονομία μας. Το Ταμείο θα δώσει τη δύναμη στην ευρωπαϊκή οικονομία: θα είναι προσωρινό, συγκεκριμένο, με κατάλληλη χρηματοδότηση. Κάποια κράτη μέλη θέλουν να χρηματοδοτηθεί με κοινή δανειοδοτική εγγύηση, άλλα κάποιες άλλες χώρες επιθυμούν διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης. Οι ηγέτες θα αποφασίσουν γι αυτό».

Οι υπουργοί συναντήθηκαν ύστερα από καθυστέρηση περίπου 4,5 ωρών, γύρω στις 10.30 ώρα Ελλάδας το βράδυ της Πέμπτης. Μέσα σε 30 λεπτά, η συμφωνία είχε επιτευχθεί. Ήταν άλλωστε η πρόθεση του Προέδρου Μάριο Σεντένο: το Eurogroup δε θα άρχιζε αν δεν ήταν για να καταλήξει σε συμφωνία. Το θέμα των κορονοομολόγων παραμένει ανοιχτό, σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι. «Τα ευρωομόλογα τέθηκαν στο τραπέζι, οι όροι και οι προϋποθέσεις για τον ΕΜΣ. Εχουμε μια φιλόδοξη πρόταση για τη Σύνοδο Κορυφής. Θα αγωνιστούμε για να το κάνουμε να συμβεί», σημειώνει σε ανάρτησή του στο twitter ο Ιταλός Υπουργός.

«Ύστερα από μακρά συζήτηση και έντονες συζητήσεις τις τελευταίες ώρες, το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία σήμερα. Κάναμε λογικές συμφωνίες», έγραψε σε δική του ανάρτηση ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα.

 

 

Μοίρασε το άρθρο!