Eίχε δίκιο ο Ολυμπιακός: το πρωτάθλημα ήταν στημένο-Ο ΠΑΟΚ κέρδισε την ψυχή του και ο Ιβάν την γαλήνη του!

Το ημερολόγιο έδειχνε 27 Ιανουαρίου, ήταν Δευτέρα και ο ΠΑΟΚ υποδεχόταν τον Βόλο για την 21η αγωνιστική, πέντε στροφές πριν από την λήξη της κανονικής διάρκειας. Με νίκη επέστρεφε μόνος στην κορυφή (στο +2 μάλιστα), ενός πρωταθλήματος που ο Ολυμπιακός με τον πιο επίσημο τρόπο, χωρίς καμία αποστροφή, χαρακτήριζε ξερά ως «στημένο». 

Στο 5ο λεπτό του αγώνα, εκεί λίγο μετά τις 18:00, η είδηση διαδόθηκε από στόμα σε στόμα στην σχεδόν κατάμεστη Τούμπα. Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ανακαλούσε το πιστοποιητικό συμμετοχής του ΠΑΟΚ, τουτέστιν τον υποβίβαζε! Μπορείς να πεις πολλά για αυτή την Επιτροπή. Από τον τρόπο που διορίστηκαν τα μέλη της, από τις στενές σχέσεις (συγγενικές ή φιλικές) που αποδεδειγμένα κατέχουν με κυβερνητικά στελέχη και αντιπάλους του ΠΑΟΚ, για την αρτιότητα των νομικών τους γνώσεων, για την επάρκεια των προσόντων τους, για την διαδικασία λήψης της συγκεκριμένης απόφασης.

 Υπάρχει όμως κάτι που δεν χωράει την παραμικρή αμφιβολία. Από όλες τις μέρες και ώρες του κόσμου, επέλεξαν να ανακοινώσουν την συγκεκριμένη απόφαση την ώρα που ο Δικέφαλος έπαιζε εντός έδρας με 25.000 αγανακτισμένο κόσμο στις εξέδρες! Επέλεξαν να ρίξουν ένα σπίρτο μέσα σε μία πυριτιδαποθήκη, περιμένοντας να γίνει η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου και σίγουρη τιμωρία του συλλόγου για εκτεταμένα επεισόδια. Ακόμα κι αν ήταν αμέλεια, αν δεν ήξεραν (πως είναι δυνατόν;), αν δεν γνώριζαν, πρόκειται για εγκληματική αμέλεια. 

Ο κόσμος -παραδόξως- επέδειξε τρομακτική ωριμότητα, αυτοσυγκράτηση, πειθαρχεία. Δεν άνοιξε ρουθούνι. Ωστόσο, η πρώτη κλωστή από το πουλόβερ είχε ξηλωθεί μαεστρικά. Η ομάδα αποπροσανατολίστηκε, η ταχύτατη τροπολογία της κυβέρνησης που με φωτογραφική διάταξη θέλησε να εκθέσει τον ΠΑΟΚ ακόμα περισσότερο χωρίς καν να έχει δικαστεί, του αφαίρεσε 7 πόντους και το μομέντουμ της σεζόν άλλαξε άπαξ διά παντός.

Για πολύ καιρό πιστεύαμε ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο για να καθαρίσει χρειάζεται απλά… ξένους διαιτητές. Τελικά αποδείχθηκε ότι χρειάζεται και ξένους δικαστές.  Όχι, το CAS δεν δικαίωσε τον ΠΑΟΚ, όπως θεωρούν κάποιοι. Το CAS ακύρωσε, διέσυρε, εξευτέλισε το ελληνικό ποδοσφαιρικό δικαιοδοτικό σύστημα, όπως αυτό εφαρμόζεται σήμερα.

Η απόφαση του CAS (που δεν χρειάστηκε χρόνια για να βγει, αλλά μόλις πέντε μερούλες) υπονοεί ξεκάθαρα πως κάποιοι δεν έκαναν καλά την δουλειά τους. Κάποιοι δεν μπήκαν στην ουσία της υπόθεσης. Κάποιοι αρνήθηκαν να δικάσουν. Κάποιοι βιάστηκαν να καταδικάσουν και κάποιοι πέρασαν άρον-άρον μία τροπολογία για να κουκουλώσουν το έγκλημα. Τα ωραία τώρα αρχίζουν. Διότι τώρα θα αναζητηθούν ευθύνες για ηθική και υλική αποκατάσταση, για αυτούς που άσκησαν κυριαρχική επιρροή (τη θυμάστε τη φράση;) και αλλοίωσαν τις συνθήκες διεξαγωγής ενός ολόκληρου πρωταθλήματος.

Ο ΠΑΟΚ δεν κέρδισε καμία δίκη. Κέρδισε όμως το δικαίωμα να δικαστεί, κάτι που δεν του το επέτρεπαν. Η υπόθεση επιστρέφει στα ελληνικά δικαστήρια (την Επιτροπή Εφέσεων) που καλείται πλέον να δικάσει από την αρχή την υπόθεση και να μπει στην ουσία της, χωρίς την παραμικρή δέσμευση από την ετυμηγορία της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Τι αφήνει να εννοηθεί η απόφαση του CAS; Πως δεν υπάρχει η παραμικρή δεσμευτικότητα από την γνωμοδότηση της Επιτροπής. Εμμέσως πλην σαφώς δηλαδή αμφισβητεί το κύρος, την υπόσταση, αλλά και την διαδικασία με την οποία έδωσε την γνωμοδότηση του. Όλα, αυτά έχουν όμως ονοματεπώνυμα. Το έργο μόλις ξεκίνησε. Και θα πάει… μέχρι τέλους. 

Ο ΠΑΟΚ -αγωνιστικά- δεν άξιζε να πάρει τίποτα φέτος. Πιθανότατα θα τα έχανε όλα και χωρίς όλη αυτή την προκατασκευασμένη ιστορία. Τα έκανε όλα λάθος σε ποδοσφαιρικό επίπεδο και πλήρωσε το τίμημα σκληρά σε κάθε ματς. Αυτό δεν αναιρεί όμως ότι κάποιοι φαίνεται ότι προσπάθησαν να τον διαλύσουν, όταν ακόμα ήταν πρώτος στην βαθμολογία.

Κέρδισε το δικαίωμα να ισχυρίζεται πως όντως, είχε δίκιο ο Ολυμπιακός: το πρωτάθλημα ήταν στημένο. Ήταν το πρωτάθλημα των… Επιτροπών. Ποτέ κανείς δεν θα μάθει ποια θα ήταν η εξέλιξη του, αν η απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού ήταν εξαρχής αθωωτική. Κι αυτό θα αφήνει έναν αιώνιο αστερίσκο, μια στάμπα.

Ακόμα και οι τελευταίοι θα πρέπει να κατάλαβαν σήμερα, ότι ο αληθινός στόχος δεν ήταν ποτέ ο ΠΑΟΚ, αλλά ο άνθρωπος που ηγείται της πορείας του. Αφού πρώτα τον εξοστράκισαν για μία τριετία με την αυστηρότερη ποινή που έχει επιβληθεί ποτέ σε παράγοντα (την οποία τήρησε με απόλυτη πειθαρχία παρότι άλλοι με απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο σουλατσάρουν ανενόχλητοι μες τα γήπεδα, πανηγυρίζοντας ένα νταμπλ έξω από τα τσιμέντα της Τούμπας), αφού τον στοχοποίησαν, αφού αμφισβήτησαν τις ρίζες του, αφού λέρωσαν το όνομα του, αφού καταφέρθηκαν με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του, προσπάθησαν να βγάλουν οριστικά εκτός παιχνιδιού, φορτώνοντας του μία υπόθεση, χωρίς να του επιτρέψουν ποτέ να δικαστεί.

Η σημερινή ημέρα είναι μία από τις σημαντικότερες στην θητεία του Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ. Διότι, με την απόφαση του CAS ανά χείρας, μπορεί να ισχυριστεί με αποδείξεις πια, πως κάποιοι του φράζουν τον δρόμο με δόλια μέσα. Κάποιοι θέλουν να σπιλώσουν τόσο την δική του υπόληψη, όσο και του ΠΑΟΚ. Αλήθεια, όσοι μιλούσαν για αυτούς που πιάστηκαν με την γίδα στην πλάτη, τι έχουν να πουν; Τίνος τελικά είναι η γίδα και ποιος την τοποθέτησε εκεί;

Ο Ιβάν Σαββίδης εδώ και καιρό έμοιαζε να έχει πάρει αποστάσεις από το ελληνικό ποδόσφαιρο, ξενερωμένος ενδεχομένως από τις απανωτές τρικλοποδιές, ενός συστήματος με αμέτρητα παρακλάδια και βαθιές ρίζες. Τελικά, αυτή η «αφωνία» αποδείχθηκε πως δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μία στρατηγική κίνηση, μέχρι την τελική νίκη.

Ακόμα και μετά την επιστροφή των 7 βαθμών το πιθανότερο σενάριο για τον ΠΑΟΚ είναι να μην βγει ούτε τώρα δεύτερος. Η αγωνιστική του εικόνα στο γήπεδο δεν πείθει ότι μπορεί να κρατήσει την διαφορά που έχει από την ΑΕΚ, η ομάδα του έχει εκτροχιαστεί, η κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη για φέτος. Ωστόσο, ο Δικέφαλος κέρδισε κάτι πολύ πιο σημαντικό από την δεύτερη θέση: Την ψυχή του. Την γαλήνη του. Τον αυτοσεβασμό του. Την αξιοπρέπεια του. Μπορεί πια να κοιμάται ήσυχος τα βράδια, εν αντιθέσει με αρκετό κόσμο που ενδεχομένως από σήμερα να στριφογυρνάει νευρικά στο κρεβάτι…

Μοίρασε το άρθρο!