Covid-19: Ίσως βρέθηκε το «κλειδί» που εξηγεί γιατί κάποιοι αρρωσταίνουν βαριά

Νέα μελέτη γύρω από τη βαριά νόσηση με Covid-19 βοηθά στην καλύτερη κατανόηση όσων συμβαίνουν σε μύτη και λαιμό.

Η πρώτη «μάχη» του σώματος με τον SARS-CoV-2, τον ιό που, ως γνωστόν, προκαλεί Covid-19, δίνεται στη μύτη και στον λαιμό (ρινοφάρυγγα)- και μια νέα μελέτη στο Cell υποδεικνύει πως είναι οι πρώτες αντιδράσεις στο «πεδίο μάχης» αυτό που καθορίζουν το ποιος θα νοσήσει βαριά και ποιος ήπια ή και σχεδόν καθόλου.

Βασιζόμενοι σε έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρυσι, στο πλαίσιο της οποίας ταυτοποιούνταν κύτταρα επιρρεπή/ ευάλωτα σε SARS-CoV-2, ερευνητές του Boston Children’s Hopsital, MIT, και του University of Mississippi Medical Center χαρτογράφησαν λεπτομερώς τη μόλυνση με τον ιό στον ρινοφάρυγγα. Σε αυτό το πλαίσιο πήραν δείγματα (επιχρίσματα) από 35 ενήλικες με Covid-19 από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο του 2020, που ήταν από ελαφρώς συμπτωματικοί μέχρι βαριά άρρωστοι. Επίσης, έλαβαν επίσης δείγματα από 17 άτομα- ομάδα ελέγχου και έξι ασθενείς που ήταν διασωληνωμένοι μα δεν είχαν Covid-19.

«Γιατί κάποιοι αρρωσταίνουν περισσότερο από άλλους είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα για αυτόν τον ιό εξαρχής» είπε ο Χοσέ Ορντόβας Μοντάνες, ένας εκ των ερευνητών. «Πολλές μελέτες που αναζητούν προγνώστες ρίσκου έχουν ψάξει για ‘υπογραφές’ στο αίμα, μα το αίμα ίσως να μην είναι το σωστό μέρος για να ψάξει κανείς».

Για να σχηματίσουν μια λεπτομερή εικόνα ως προς το τι συμβαίνει στον ρινοφάρυγγα, οι ερευνητές αλληλούχισαν το RNA σε κάθε κύτταρο, ένα τη φορά (το κάθε επίχρισμα απέδιδε κατά μέσο όρο 562 κύτταρα). Τα δεδομένα επέτρεψαν στους επιστήμονες να διαπιστώσουν ποια κύτταρα ήταν παρόντα, ποιοι περιείχαν RNA που προερχόταν από τον ιό – ένδειξη μόλυνσης- και ποια γονίδια τα κύτταρα ενεργοποιούσαν και απενεργοποιούσαν.

Όπως διαπίστωσαν, τα επιθηλιακά κύτταρα στη μύτη και στον λαιμό υφίστανται μεγάλες αλλαγές όταν είναι παρών ο SARS-CoV-2. Τα κύτταρα ήταν ποικίλων ειδών – και βρέθηκε RNA του SARS-CoV-2 σε ένα μεγάλο εύρος τύπων κυττάρων. Τα μολυσμένα κύτταρα, συγκριτικά με αυτά που δεν είχαν μολυνθεί, είχαν πιο πολλά γονίδια ενεργοποιημένα που εμπλέκονται σε μια παραγωγική αντίδραση στη μόλυνση.  

Όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες, όταν σύγκριναν ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα από άτομα με Covid-19 διαφορετικών εντάσεων:

-Στα άτομα με ήπια ή μέτρια Covid-19, τα επιθηλιακά κύτταρα έδειχναν αυξημένη ενεργοποίηση των γονιδίων που εμπλέκονται σε αντιικές αντιδράσεις- ειδικά γονίδια που διεγείρονται από ιντερφερόνη τύπου 1, ένας πολύ πρώιμος «συναγερμός» που κινητοποιεί το ευρύτερο ανοσοποιητικό σύστημα.

-Σε άτομα που ανέπτυξαν σοβαρή Covid-19, απαιτώντας μηχανική υποστήριξη, οι αντιικές αντιδράσεις ήταν χαρακτηριστικά αμβλυμένες. Ειδικότερα, τα επιθηλιακά τους κύτταρα είχαν μια αμβλυμένη αντίδραση στην ιντερφερόνη, παρά τη μεγάλη παρουσία του ιού. Ταυτόχρονα τα επιχρίσματα είχαν αυξημένους αριθμούς μακροφάγων και άλλων ανοσοποιητικών κυττάρων που ενισχύουν τις αντιδράσεις φλεγμονής.

«Όλοι όσοι είχαν σοβαρή Covid-19 είχαν μια αμβλυμένη αντίδραση ιντερφερόνης νωρίς στα επιθηλιακά τους κύτταρα, και δεν ήταν ποτέ σε θέση να παρουσιάσουν άμυνα» είπε ο Ορντόβας- Μοντάνες. «Το να έχεις τη σωστή ποσότητα ιντερφερόνης τη σωστή στιγμή θα μπορούσε να είναι το κρίσιμο σημείο στην αντιμετώπιση του SARS-CoV-2 και άλλων ιών».

Ως επόμενο βήμα, οι ερευνητές σχεδιάζουν να διερευνήσουν τι προκαλεί την άμβλυνση της αντίδρασης της ιντερφερόνης στον ρινοφάρυγγα, που, σύμφωνα με στοιχεία, μπορεί να λαμβάνει χώρα και με τις νέες παραλλαγές του ιού. Επίσης διερευνούν την πιθανότητα ενίσχυσης της αντίδρασης της ιντερφερόνης σε ανθρώπους με λοιμώξεις Covid-19 σε πρώιμο στάδιο- ίσως με κάποιο ρινικό σπρέι ή με σταγόνες.

Με πληροφορίες από eurekalert.org

Μοίρασε το άρθρο!