BBC: Οι άγνωστοι Χ του φονικού ιού-9 Εικόνες-9 Ερωτήσεις-9 Απαντήσεις

Πυρετώδεις είναι οι προσπάθειες χιλιάδων ερευνητών ανά την υφήλιο να συλλέξουν και να αναλύσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα πολλά στοιχεία για τον κορονοϊό COVID-19 και τις πραγματικές διαστάσεις της πανδημίας.

Για παράδειγμα μετέωρα παραμένουν ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων και το πόσο φονικός είναι τελικά ο νέος κορονοϊός.

Δείτε στην παρακάτω gallery όσα εξακολουθούμε να αγνοούμε για τον ιό που έχει γονατίσει τον πλανήτη, όπως τα παραθέτει το BBC:

coronavirus_doctors_ap24.jpg

Εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα του Covid-19 έχουν επιβεβαιωθεί σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις αποτελούν ένα μικρό μόνον μέρος του συνολικού αριθμού των μολύνσεων. Την κατάσταση περιπλέκει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι πολλοί από τους φορείς είναι ασυμπτωματικοί. Γι’ αυτό και κρίνεται ύψιστης σημασίας η ανάπτυξη ενός τεστ αντισωμάτων που θα επιτρέπει στους επιστήμονες να βλέπουν αν κάποιος είχε κολλήσει τον ιό, αφού μόνον τότε θα μπορέσουμε να καταλάβουμε πόσο πολύ και πόσο εύκολα διασπείρεται.

Πόσο φονικός είναι στην πραγματικότητα ο Covid-19
To πραγματικό ποσοστό θνησιμότητας θα μπορούμε να το γνωρίζουμε με σιγουριά όταν προσδιοριστεί με ακρίβεια και ο ακριβής αριθμός των ασθενών. Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο χάνει τη μάχη το 1% όσων μολύνονται από τον ιό, αλλά αν υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί ασθενείς, τότε το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι χαμηλότερο.

Τα παιδιά που μολύνονται από τον νέο κορονοϊό εμφανίζουν, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, στο μεγαλύτερο ποσοστό ήπια συμπτώματα και το ποσοστό θανάτων στα παιδιά είναι πολύ μικρότερο εν συγκρίσει με άλλες ηλικιακές ομάδες. Τα παιδιά κανονικά ανήκουν σ’ εκείνους που διασπείρουν περισσότερο τους ιούς εν μέρει επειδή συγχρωτίζονται με πολλά άτομα, συχνά σε παιδικές χαρές, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό συνέβαλαν στην εξάπλωσή του.

Το πραγματικό εύρος των συμπτωμάτων της νόσου
Τα βασικά συμπτώματα όσων νοσούν από τον κορονοϊό Covid-19, είναι πονόλαιμος, πυρετός και ξηρός βήχας. Σε αρκετές περιπτώσεις αναφέρονται πονοκέφαλοι και διάρροιες, ακόμη και απώλεια της όσφρησης σε ορισμένους ασθενείς.

Το σημαντικότερο όμως ερώτημα είναι κατά πόσον ήπια συμπτώματα που θυμίζουν κρυολόγημα, όπως το φτάρνισμα και η καταρροή ταλαιπωρούν κάποιους ασθενείς της Covid-19. Μελέτες αναφέρουν ότι αυτό είναι πιθανό κι ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να μολύνουν άλλους εν αγνοία τους.

Η πηγή προέλευσης του νέου κορονοϊού
Ο νέος κορονοϊός εμφανίστηκε στα τέλη του περασμένου έτους στην Ουχάν της Κίνας, όταν αναφέρθηκαν αρκετά κρούσματα σε μια υπαίθρια αγορά. Ο Sars-CoV-2, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, συνδέεται στενά με ιούς που μολύνουν νυχτερίδες, αλλά πιστεύεται ότι πέρασε από νυχτερίδες σε κάποια ενδιάμεσο, άγνωστο ζωικό είδος και από εκεί στους ανθρώπους. Αυτός ο «εκλιπών κρίκος» παραμένει άγνωστος Χ μέχρι σήμερα και θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή περαιτέρω μολύνσεων, αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC.

Θα μειωθούν τα κρούσματα το καλοκαίρι;
Η γρίπη και τα κρυολογήματα είναι συχνότερα κατά τους χειμερινούς μήνες παρά το καλοκαίρι, αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν και σε ποιο βαθμό η άνοδος της θερμοκρασίας θα «φρενάρει» την εξάπλωση του νέου κορονοϊού. Επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι παραμένει ασαφές αν η Covid-19 θα είναι εποχικό φαινόμενο, θεωρούν πάντως ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι πιθανώς μικρότερο σε σχέση με τα κρυολογήματα και τη γρίπη.
Εφόσον μειωθεί δραστικά ο αριθμός των νέων μολύνσεων από τον κορονοϊό κατά τους θερινούς μήνες υπάρχει κίνδυνος νέας αύξησής τους το χειμώνα, όταν τα νοσοκομεία κατακλύζονται από ασθενείς με τους συνηθισμένους χειμερινούς ιούς.

Γιατί τα συμπτώματα είναι πολύ σοβαρότερα σε κάποιους ασθενείς
Από τους ασθενείς που διαγιγνώσκονται με Covid-19 οι περισσότεροι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, αλλά ένα ποσοστό γύρω στο 20% νοσούν βαρύτερα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Φαίνεται ότι παίζει ρόλο η κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών και ίσως υπάρχουν και γενετικοί παράγοντες. Η πλήρης κατανόηση του φαινομένου μπορεί να ανοίξει το δρόμο ώστε να μη χρειάζονται ασθενείς νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Μπορεί να κολλήσει κάποιος ξανά τον κορονοϊό;
Εικασίες έχουν διατυπωθεί πολλές, αλλά οι αποδείξεις είναι μέχρι στιγμής πενιχρές όσον αφορά στη διάρκεια της ανοσίας στο νέο κορονοϊό. Οι ασθενείς που ανάρρωσαν πρέπει να έχουν αναπτύξει ανοσία, αλλά επειδή το διάστημα από την πρώτη εμφάνιση της Covid-19 είναι σχετικά μικρό, δεν υπάρχουν επαρκή, μακροπρόθεσμα στοιχεία. Δεν αποκλείεται οι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν για ασθενείς που ξαναμολύνθηκαν, να οφείλονται σε εξετάσεις που λανθασμένα τους εμφάνισαν απαλλαγμένους από τον κορονοϊό.

Θα μεταλλαχθεί ο κορονοϊός;
Οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς, αλλά οι περισσότερες αλλοιώσεις στο γενετικό τους κώδικα δεν κάνουν κάποια σημαντική διαφορά. Κατά κανόνα αναμένεται οι ιοί να εξελίσσονται μακροπρόθεσμα σε λιγότερο θανατηφόρους, αλλά αυτό δεν είναι εγγυημένο και ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν μήπως σε περίπτωση που μεταλλαχθεί ο κορονοϊός πάψει να τον αναγνωρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και δεν αποδίδει τα αναμενόμενα ένα στοχευμένο εμβόλιο.

Μοίρασε το άρθρο!