Δεν τους ενδιαφέρει η χώρα, αλλά το κόμμα

Δεν ακούν τους επιστήμονες, ακούν τους δημοσκόπους. Δεν αποφασίζουν με βάση αλγόριθμους, αλλά με γνώμονα το πολιτικό κόστος, και ανάλογα με την εισήγηση του συμβούλου του πρωθυπουργού, που έχει ανά περίοδο το πάνω χέρι. Δεν έχουν συνολική στρατηγική, αλλά τακτική εβδομάδας. Δεν τους ενδιαφέρει η χώρα, αλλά το κόμμα. Η κυβερνητική ασυναρτησία είναι βίαιη για τους πολίτες. Η κοινωνία αιφνιδιάζεται με μέτρα που δεν βγάζουν νόημα και δεν επιτρέπουν την εκλογίκευσή τους.

Η απουσία στοιχειώδους προβλεψιμότητας δημιουργεί συνθήκες απόλυτης αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Γιατί οι περιοχές που έχουν ελάχιστα έως μηδεμινά κρούσματα, υφίστανται το καθολικό lockdown; Τι νόημα είχε το click away αν ήταν να κρατήσει λίγες μέρες; Γιατί δεν γίνονται μαζικά τεστ αλλά αντίθετα μειώνεται συνεχώς ο αριθμός τους; Το οικονομικό κόστος των τεστ είναι ασήμαντο σε σύγκριση με την καταστροφή της οικονομίας από τις απαγορεύσεις.

 Ο καθηγητής Τσιόδρας έγινε το εμβληματικό πρόσωπο της επιτυχούς διαχείρισης του πρώτου κύματος της πανδημίας. Στην πορεία έγινε ”ο Σωτήρης” τον οποίο χρησιμοποιούσε ο πρωθυπουργός ανάλογα με τις πολιτικές και επικοινωνιακές ανάγκες του. Και τώρα είναι ο κομπάρσος μίας αντιαισθητικής παράστασης της οποίας ο ίδιος δεν ξέρει καν το τέλος. 

Η αξιοπρέπεια των επιστημόνων που συμμετέχουν στην επιτροπή κατακρημνίζεται με την επιβολή μιας σειράς μέτρων τα οποία φαίνεται να μην ακολουθούν οποιαδήποτε επιστημονική λογική και μεθοδολογία. Η σιωπή τους, πέρα από το προσωπικό κόστος σε σχέση με τη μη τήρηση της ακαδημαϊκής δεοντολογίας, βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία. 

Μοίρασε το άρθρο!