1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Δ. Ωραιοκάστρου: Η πετυχημένη αρχή σηματοδοτεί την δημιουργία ενός νέου πολιτιστικού θεσμού

default

1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Δ. Ωραιοκάστρου: Η πετυχημένη αρχή σηματοδοτεί την δημιουργία ενός νέου πολιτιστικού θεσμού
Τα μέλη τεσσάρων χορωδιών του Δήμου Ωραιοκάστρου ένωσαν τις μελωδικές φωνές τους και έκαναν την αρχή, για να «γεννηθεί» στην περιοχή ένας νέος πολιτιστικός θεσμός. Το 1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ του Δήμου Ωραιοκάστρου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χθες το βράδυ στο προαύλιο του Ιερού Ναού Υψώσεων Τιμίου Σταυρού Γαλήνης Ωραιοκάστρου με τη συμμετοχή της Μικτής Χορωδίας Ι.Ν. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Γαλήνης και ΕΜΑΣ «Φίλιππος Παλαιοκάστρου», της Γυναικείας Χορωδίας «Ευ Choralis» του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ωραιοκάστρου, της Μικτή Χορωδία Φίλων Μουσικής Μελισσοχωρίου και της Χορωδία της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων.
Το κοινό στο Χορωδιακό Φεστιβάλ, που έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2023» του Δήμου Ωραιοκάστρου, καλωσόρισε η Χριστίνα Χριστογιάννη, μέλος της Μικτής Χορωδίας Ι.Ν. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Γαλήνης, η οποία παρουσίασε και τις χορωδίες.
«Για χρόνια οραματιζόμασταν ένα χορωδιακό φεστιβάλ. Επιτέλους έφτασε η στιγμή, βρέθηκε το γόνιμο έδαφος και οι κατάλληλες συνθήκες και ο Δήμος Ωραιοκάστρου ενέταξε την πρωτοβουλία μας στις εκδηλώσεις ΄΄Πολιτιστικό Καλοκαίρι΄΄. Για αυτό ευχαριστούμε τον Δήμο και την αντιδημαρχία Πολιτισμού που πραγματοποιείται το 1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ με την ευχή να αποτελέσει την αρχή ενός θεσμού συνάντησης χορωδιών. Μέσα από τέτοιες δράσεις ενώνουμε τις νέες και τους νέους του Δήμου μας, γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο, την ιστορία και την κουλτούρα του τόπου μας και στρώνουμε το δρόμο μιας κοινής πορείας όλων των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Ωραιοκάστρου», ανέφερε η κ. Χριστογιάννη και ευχαρίστησε τους πατέρες και το συμβούλιο του Ι.Ν. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού για την φιλοξενία.
«Με μεγάλη χαρά εντάξαμε στο ΄΄Πολιτιστικό Καλοκαίρι΄΄ την πρωτοβουλία να πραγματοποιηθεί ένα χορωδιακό φεστιβάλ στον Δήμο μας. Είναι πολύ σημαντικό να δίνεται βήμα στις χορωδίες του τόπου μας για να μπορούν να παρουσιάσουν ευρύτερα στο κοινό το πλούσιο καλλιτεχνικό έργο τους. Ως Διοίκηση στο Δήμο Ωραιοκάστρου είμαστε δίπλα σας και στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την αξιέπαινη και αξιόλογη καλλιτεχνική δημιουργία των ανθρώπων του τόπου μας. Ευελπιστούμε το Χορωδιακό Φεστιβάλ να γίνει ένας θεσμός καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας», είπε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.
Το χαιρετισμό του μητροπολίτη Νεάπολης και Σταυρουπόλεως, κ. Βαρνάβα, μετέφερε ο προϊστάμενος του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ωραιοκάστρου, π. Νικόλαος Μοναστηρίδης. «Χαίρομαι που σήμερα με την στήριξη του Δήμου Ωραιοκάστρου και με την φιλοξενία των πατέρων του Ι.Ν. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού ξεκινά μια προσπάθεια, το 1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ, το οποίο θέλουμε και ελπίζουμε να γίνει θεσμός στον τόπο μας. Είναι πολύ όμορφη η προσπάθεια αυτή να μαζεύονται άνθρωποι, να ενώνουν τις φωνές τους και οι φωνές αυτές να γίνονται ένα ωραίο άκουσμα για όλους μας», τόνισε ο π. Νικόλαος.
Αμέσως μετά οι Χορωδίες παρουσίασαν τραγούδια και απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού για τις μοναδικές ερμηνείες τους.
Ακολουθούν σύντομες πληροφορίες για τις χορωδίες που συμμετείχαν στο 1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ωραιοκάστρου:
Μικτή Χορωδία Ι.Ν. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Γαλήνης Ωραιοκάστρου και ΕΜΑΣ «Φίλιππος Παλαιοκάστρου»
Η Χορωδία Τιμίου Σταυρού Γαλήνης Ωραιοκάστρου δημιουργήθηκε το 2015 από τον τότε αρχιμανδρίτη και νυν μητροπολίτη Γαλλίας, κύριο Δημήτριο Πλουμή και τη μαέστρο Ιωσηφίνα Κατωφλίδου.
Πρόκειται κατά βάση για εργαστήρι χορωδιακής αγωγής και άσκησης. Οι χορωδοί έρχονται σε πρώτη επαφή με τη χορωδιακή μουσική και τις βασικές αρχές της. Μέσα από την αγάπη τους για το ομαδικό τραγούδι αναπτύσσουν και την ξεχωριστή σχέση με τη τέχνη και τη ζωή.
Το ρεπερτόριο της χορωδίας καλύπτει το σύγχρονο τραγούδι του Δήμου Ωραιοκάστρου και επεκτείνεται όποτε χρειάζεται στις πολυποίκιλες μουσικές του κόσμου. Συνεργάζεται με τα υπόλοιπα τμήματα της ενορίας στην από κοινού παρουσίαση μουσικών προγραμμάτων, ενώ παράλληλα κινείται στη δημιουργία ανεξάρτητων μουσικών παραγωγών και εκδηλώσεων. Μέσα σε αυτά τα οκτώ χρόνια ζωής, η χορωδία έχει πραγματοποιήσει ποικίλες συναυλίες αφιερώματα με παρουσία των ιδίων καλλιτεχνών επί σκηνής αλλά και πολλών καταξιωμένων μουσικών, όπως επίσης έχει συμμετοχές σε διάφορα χορωδιακά φεστιβάλ και μουσικές συναντήσεις σε πόλεις της Ελλάδας.
Από το 2021 η χορωδιακή παρέα μεγάλωσε και η ομάδα πλαισιώθηκε από τμήμα της χορωδίας του πολιτιστικού – μορφωτικού Συλλόγου Ε.Μ.Α.Σ. «Φίλιππος Παλαιοκάστρου».
Στο πιάνο ήταν ο Μανώλης Γερεμπακάνης / Διηύθυνε η Ιωσηφίνα Κατωφλίδου.
Γυναικεία Χορωδία «Ευ Choralis» Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου
Η Γυναικεία Χορωδία «Ευ Choralis» ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2010 ως τμήμα της Ενοριακής Νεανικής Εστίας του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης. Κύριος στόχος της δημιουργίας αυτού του μουσικού σχήματος υπήρξε η προαγωγή της χορωδιακής τέχνης και μουσικής στην τοπική κοινωνία και η προσφορά, σε όσους έχουν ανάλογο ενδιαφέρον, μίας διεξόδου έκφρασης και επικοινωνίας μέσα από τη χορωδιακή μουσική. Η πρώτη εμφάνιση της χορωδίας έγινε το Μάιο του 2011 στο Ωραιόκαστρο. Έκτοτε η χορωδία εμφανίζεται τακτικά στην πόλη του Ωραιοκάστρου, συνεργάζεται με καταξιωμένους καλλιτέχνες και άλλα μουσικά σχήματα, ενώ συμμετέχει σε χορωδιακές συναντήσεις και φεστιβάλ μουσικής, αποσπώντας θετικές κριτικές.
Την προετοιμασία και τη διεύθυνση χορωδίας είχε η Άννα Γεράση / Πιάνο: Δωροθέα Λιθοπούλου
Μικτή Χορωδία Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων
Η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων ιδρύθηκε το 1993 στο Ωραιόκαστρο. Είναι πολιτιστικός, επιμορφωτικός σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σκοπός του συλλόγου είναι η μορφωτική και πνευματική καλλιέργεια μέσα από το λαϊκό πολιτισμό, τις λαϊκές τέχνες (χορό, τραγούδι, θέατρο, λογοτεχνία κ.τ.λ.), η διατήρηση των ηθών- εθίμων και της ιστορίας του πολιτισμού του Πόντου. Στο Σύλλογο λειτουργούν τα τμήματα: Χορευτικά (ποντιακό και παραδοσιακό), Χορωδιακό , Θεατρικό , Εκμάθηση Ποντιακής διαλέκτου, Εκμάθηση ποντιακής λύρας.
Η Μικτή Χορωδία της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων αποτελείται από 25 μέλη και φίλους του Συλλόγου. Ιδρύθηκε το 1996 και ανασυστάθηκε το 2004, με σκοπό γενικότερα τη διατήρηση, μελέτη και προώθηση τόσο της ελληνικής μουσικής -έντεχνης, λαϊκής και δημοτικής -όσο και της παραδοσιακής μουσικής του Πόντου. Συμμετέχει σε υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου χορωδιακά φεστιβάλ και συναυλίες στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και σε πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα. Παράλληλα, εμφανίζεται σε εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα και επισκέπτεται «μελωδικά» διάφορα ιδρύματα
Στο ακορντεόν η Έλσα Σταθάκη / Διηύθυνε η Νίκη Καραγκιόζη.
Σύλλογος Φίλων Μουσικής Μελισσοχωρίου
Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Μελισσοχωρίου ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2022, από μια ομάδα ανθρώπων του Μελισσοχωρίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Το τμήμα της χορωδίας του απαρτίζεται από περίπου 20 μέλη, άνδρες και γυναίκες, με πλούσιο ρεπερτόριο τραγουδιών από όλα τα είδη της μουσικής (παραδοσιακά, λαϊκά, έντεχνα, ρεμπέτικα κ.α.). Έχει συμμετάσχει σε πολλές χορωδιακές συναντήσεις εντός και εκτός Θεσσαλονίκης (3η χορωδιακή συνάντηση Βισαλτίας, 30ος Πολιτιστικός Ιούνιος Σωματείου «Μακεδονία» Ν. Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης κ α.) Φέτος τον Ιούλιο, ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Μελισσοχωρίου πραγματοποίησε την πρώτη του μουσική εκδήλωση με αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Πρόεδρος είναι ο Θεόδωρος Παπαθανασίου. Χοράρχης του τμήματος χορωδίας είναι ο Χαρίσιος Κατέλλας-Καζαμίας, Μουσικοδιδάσκαλος και Ιεροψάλτης. Βασικό στέλεχος της ορχήστρας αποτελεί ο Ανδρέας Μαρκάκης, που με το ακορντεόν και την φωνή του εμπλουτίζει περισσότερο το σύνολο.
Οι μουσικοί που πλαισίωσαν τη χορωδία είναι: Ανδρέας Μαρκάκης – Ακορντεόν, Θεόδωρος Παπαθανασίου – Ακορντεόν, Γεράσιμος Νίνος – Βιολί, Μάκης Μονοχρήστου – Κιθάρα, Αθήνα Χατζίκου – Κρουστά, Γιώργος Μουρλίδης – Κρουστά.

Μοίρασε το άρθρο!