1ο ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΘΕΡΜΗΣ

ΑγροNέα

Αγορές, τσίπουρα, NotreDame, πράσιν

 

ψήφος είναι ποιό δυνατή από την σφαίρα. Με την σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου. Α. Λίνκολν

Αναβαθμίζονται οι υποδομές στους Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑA ΑΕ) και Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ ΑΕ) για την υποστήριξη της σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Σύμφωνα με την απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια (σσ. ευτυχώς που υπάρχει και αυτή!) και υπογράφει η ΕΓ Ε. Φωτονιάτα θα διατεθούν μέσω ΕΣΠΑ 20 εκ €. Οι προτάσεις υποβάλλονται στο http://logon.ops.gr/ από τις 4/4 έως 30/6/2019 για δαπάνες μέχρι 31/12/2023. Agro24.gr, 11/4/2019. (σσ. κατ αρχήν είναι θετικό, αλλά μοιάζει σαν τον εκσυγχρονισμό της … “αθλιότητας” … ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΑ?…).

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή δίνεται η δυνατότητα στους διήμερους αποσταγματοποιούς να διαθέσουν με νόμιμα παραστατικά τα προϊόντα απόσταξης που έχουν, με την δήλωση των αποθεμάτων τους. Μάλιστα, προβλέπεται ότι ακόμη κι αν κάποιοι κατέχουν ποσότητες και δεν είναι νόμιμοι αποσταγματοποιοί μπορούν να τις δηλώσουν και να τις διαθέσουν νόμιμα. Επιπλέον όσοι (εστιατόρια κτλ) έχουν προς διάθεση χύμα προϊόντα, με τη νέα ρύθμιση οφείλουν να έχουν σε ευκρινές σημείο έγγραφο με την ταυτότητα προέλευσης αυτών των προϊόντων. ΑΠΕ-ΜΠΕ, 15/4/2019. (σσ. ΕΚΛΟΓΕΣ, … από μια διαλυμένη διοίκηση που τα δίνει όλα …)

Μελισσοκομία παρέα με τον Κουασιμόδο. Ο καθεδρικός ναός NotreDame στο Παρίσι, καλωσορίζει κάθε μέρα 30 000 τουρίστες … και 100 000 μέλισσες. Πράγματι, στην οροφή του ναού, έχουν εγκατασταθεί κυψέλες και οι μέλισσες απολαμβάνουν τους πράσινους κήπους του Παρισιού. Ο N. Géant (μελισσοκόμος, Ορλεάνη, Beeopic), φροντίζει τις κυψέλες στην οροφή της NotreDame, αλλά και του Grand Palais, του Guerlain, του Vuitton, του BNP ή του Tour dArgent και εξασφαλίζει επισκέψεις διδασκαλίας. Υπάρχουν περίπου 300 μελίσσια στο Παρίσι, και ο Géant φροντίζει 200 από αυτά. «Κατά παράδοξο τρόπο, οι μέλισσες αποδίδουν καλύτερα στην πόλη από ότι στους αγρούς, είναι πιο υγιείς, επειδή η τροφή τους είναι ποικιλόμορφη και γιατί έχει λιγότερα εντομοκτόνα». Alessandro Colombo. Facebook, 10/12/2017 (σσ. στις 20.10/15/4/2019 είδαμε στις τηλεοράσεις ότι καίγεται η NotreDame ….)

Έχει μήκος 8.000 χλμ., από τις ακτές της Σενεγάλης (δύση) έως τις παραλίες του Τζιμπουτί (ανατολή), και στην φύτευσή συμμετέχουν πάνω από 20 κυβερνήσεις. Ο λόγος για το Μεγάλο Πράσινο Τείχος, μια λωρίδα πρασίνου και δενδρυλλίων ανθεκτικών στην ξηρασία, που θα διασχίζει το νότιο κομμάτι της Σαχάρα και είναι ένα φιλόδοξο περιβαλλοντικό πρόγραμμα παγκοσμίως. Το πράσινο τείχος θα συμβάλει δραστικά στον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υποσαχάρια Αφρική και θα είναι το μεγαλύτερο οικοσύστημα χλωρίδας του πλανήτη. Ξεκίνησε το 2008, και έχει γίνει μέχρι σήμερα το 15%. Στη Νιγηρία, όπου 50 εκ στρέμματα γης έχουν αποκατασταθεί και βρίθουν από πλούσια βλάστηση, τα κάποτε ξηρά πηγάδια είναι πλέον γεμάτα με πόσιμο νερό, ενώ στη Σενεγάλη, τα 120 εκ στρέμματα δενδρυλλίων που φυτεύθηκαν προσφέρουν πλέον γόνιμο έδαφος για την άνθηση της γεωργίας. Καθημερινή. Green Agenda, 13/4/2019.

11.000 κεραυνοί κατεγράφησαν από το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθν. Αστεροσκοπείου Αθηνών, την Δευτέρα, 15/4/2019 (μέχρι τις 19.00) όποτε είχαμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα Ιόνια, Πελοπόννησο και Κυκλάδες. crisismonitor.gr

Κάποτε ένας CEO εταιρείας ρώτησε κάποιον καθηγητή: τι θα γίνει αν εκπαιδεύσω

ένα στέλεχος και μετά αυτό φύγει; Για να λάβει την αποστομωτική απάντηση από

τον καθηγητή: θα έπρεπε να αναρωτιέσαι τι θα γίνει αν δεν τον εκπαιδεύσεις

και μείνει! http://www.epixeiro.gr/article/121652

21-4-2019, Θέρμη, Προσκοπισμός & Τοπική Ανάπτυξη

5-5-2019, Θέρμη, ΤΟΠΙΚΗ (Κοινοτική) ΑΝΑΠΤΥΞΗ

2-6-2019, Θέρμη, Κυκλική Οικονομία & Zero Waste

7-7-2019, Θέρμη, Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία

ΑγροNέα

Δημήτρης Μιχαηλίδης

 Λέξεις, σχέδια, κλαδί, Τοπ. Ανάπτυξη

ι αρχές της πολιτικής φιλοσοφίας, περί δημοκρατίας και ολιγαρχίας, δεν έχουν αλλάξει τα τελευταία 2.500 χρόνια. Οι βάσεις όμως της τεχνολογίας και της οικονομίας άλλαξαν άρδην μέσα σε 50 χρόνια. V. Taktikos. Facebook.9/4/2019.

Την εφαρμογή νέων μεθόδων Τεχνητής Νοημοσύνης, για επεξεργασία & διαχείριση δορυφορικών δεδομένων μεγάλης κλίμακας, φιλοδοξεί να αναπτύξει το ExtremeEarth στο ΕΚΠ Αθηνών, με στήριξη από το Ηorizon 2020 της ΕΕ (με 6εκ€). Τα αποτελέσματα του έργου θα χρησιμοποιηθούν στην Γεωργία Ακριβείας. in.gr, 15/4/2019.

Turbo (προέρχεται από την αρχαία ελληνική τύρβη που σημαίνει την κυκλική και ταραχώδη κίνηση), Yes (προέρχεται από αρχαιοελληνικό μόριο γε που δίνει έμφαση και “βεβαίως”), Sponsor (προέρχεται από το ρήμα σπένδω και το ομμόριζο σπονδή που σημαίνουν “προσφέρω” και “προσφορά” αντίστοιχα), Pause (προέρχεται από την ελληνική παῦσις και σημαίνει το “σταμάτημα”), Carat (προέρχεται από την λέξη κεράτιον, παράλληλα ήταν η μονάδα μέτρησης για αντικείμενα μικρού βάρους), Kiss (προέρχεται πιθανόν από το αρχαιοελληνικό ρηματικό τύπο κυνέω (μελλ. κῦσω) που σημαίνει “φιλώ”), Disaster (Η “καταστροφή” προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων dis (λατ.) και ἀστήρ και έχει την έννοια της αναποδιάς που προέρχεται από την δυσμενή θέση ενός πλανήτη), Ajax (προέρχεται από την ελληνική Αἴᾱς, τον μυθικό ήρωα του Τρωϊκού Πολέμου), Μarmalade (μαρμελάδα, από το λατινικό “melimelum” που προέρχεται από τις λέξεις μέλι και μῆλον), Mentor (Ο Μέντωρ ήταν φίλος του Οδυσσέα και σύμβουλος του Τηλέμαχου, με αυτήν την σημασία, του σοφού ανθρώπου, κάνει διεθνή καριέρα). Thedailyowl. Vimapress.gr, 13/4/2019.

Η Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος έχει ζητήσει δημόσια από τους 13 Περιφερειάρχες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για ολοκλήρωση της αξιολόγησης των Σχεδίων Βελτίωσης, του Μέτρου 4.1.1 έως τις 30/6/2019. Η Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 οδεύει προς το τέλος της και δεν υπάρχουν ακόμη εγκρίσεις του Μέτρου 4.1.1 που αφορά περισσότερες από 15.000 αιτήσεις φυσικών προσώπων και ακόμη 250 περίπου συλλογικών. Καλούμε άμεσα το ΥπAAT να αυξήσει τα διαθέσιμα κονδύλια του Προϋπολογισμού του Μέτρου και να προχωρήσει με τις εξαγγελίες του για τη στήριξη της χρηματοδότησης των αγροτών μέσω των τραπεζών. EKAΓEM, 17/4/2019.

Τα πιο σεβαστά επαγγέλματα του κόσμου, 2019. 1. Γιατρός, 2. Δικηγόρος, 3. Μηχανικός, 4. δάσκαλος κεφαλής, 5. Αστυνομία, 6. Νοσοκόμα, 7. Λογιστής, 8. Local Government Manager, 9. Σύμβουλος Διαχείρισης & 10. Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ίδρυμα Varkey. Tasos Kyriakidis, 16/4/2019.

Τα αποτελέσματα του Γ’ κύκλου αξιολόγησης για τη δημιουργία μητρώου προϊόντων που παράγονται και τυποποιούνται στις Κυκλάδες και προτείνονται από το δίκτυο Aegean Cuisine ανακοίνωσε το Επιμελητήριο Κυκλάδων. Στις 23/2/2019 προσετέθησαν 96 νέα προϊόντα και έτσι υπάρχει πλέον κατάλογος 387 κυκλαδίτικων προϊόντων με τη σφραγίδα του δικτύου Aegean Cuisine. atlantea.news, 18/4/2019

Οι αρχαίοι Αθηναίοι πρόσφεραν κλαδί ελιάς στους ξένους, ίσως διότι ήθελαν να δώσουν και στους ξένους την ευκαιρία να καταναλώσουν ελαιόλαδο μακροπρόθεσμα και έτσι να έχουν και αυτοί την ευκαιρία για πνευματική ανάπτυξη και κατά συνέπεια να αποκτήσουν την ικανότητα που απαιτείται για να αντιληφθούν την αξία της ειρήνης. Διότι το μητρικό γάλα και το ελαιόλαδο περιέχουν ένα συγκεκριμένο σύμπλεγμα από 3 ουσίες, κρίσιμες για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Χ. Κοσμάς. zougla.gr, 19/4/2019

«Σχεδιασμένη αλλαγή σε κοινοτικό επίπεδο, που αποβλέπει στην βελτίωση των

συνθηκών διαβίωσης του τοπικού πληθυσμού και μπορεί να υποβοηθηθεί από

ένα φορέα αλλαγής, σε τρόπο ώστε να επιτευχθεί η μεγίστη δυνατή συμ-

μετοχή των κατοίκων τόσο στον προσδιορισμό του περιεχομένου του

τοπικού προγράμματος αλλαγής, όσο και στην διαδικασία υλοποίησής

του». Γ. Δαουτόπουλος, ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

Μοίρασε το άρθρο!