Όσκαρ 2020: Πώς φτάσαµε στην ανατροπή όλων των προγνωστικών από τα «Παράσιτα»

Ήταν μόλις µία εβδοµάδα πριν που συνειδητοποιούσαµε την τεράστια απήχηση των «Παρασίτων» στους ψηφοφόρους των Οσκαρ. Διαβάζοντας τις ενηµερώσεις των αµερικανικών Μέσων, η αίσθηση της τελευταίας στιγµής ήταν ότι το «διαµάντι» του Νοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουν Χο έβαζε στόχο στα ίσα την ανατροπή. Και τι ανατροπή: να γράψει ιστορία ως η πρώτη ξενόγλωσση ταινία που παίρνει το Οσκαρ της καλύτερης! Μπορούσαν, όµως, πράγµατι τα «Παράσιτα» να κερδίσουν το κλασικά οσκαρικό «1917» µε το διαχρονικό αντιπολεµικό µήνυµα;

Ενας εκπληκτικός κύκλος διακρίσεων από τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία που έκανε τη διαφορά στη σεζόν µε απλόχερη προσφορά ψυχαγωγίας, µαζί και ένας σκηνοθέτης που µάγευε στη διάρκεια της καµπάνιας µε την εξαιρετική του διερµηνέα Σάρον Τσόι, και τα συστατικά του µείγµατος της επιτυχίας ανακατεύτηκαν, οδηγώντας τη νοτιοκορεάτικη παραγωγή στο βάθρο της καλύτερης ταινίας των Οσκαρ.

Οσκαρ 2020: Ιστορική ανατροπή με τα «Παράσιτα» στον θρόνο της καλύτερης ταινίας

Το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου 2020 ο ιστορικός θρίαµβος των «Παρασίτων» µε τα τέσσερα βραβεία Οσκαρ (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρωτότυπου σεναρίου και καλύτερης διεθνούς ταινίας) έκανε το σινεµά παγκόσµια υπόθεση.

Γιούπι! Η τηλεθέαση των Οσκαρ έπεσε σε ιστορικά χαµηλά, η γκρίνια για την τελετή επανήλθε σαν την ηµικρανία (το streaming έχει χαντακώσει όλες τις λαµπρές απονοµές της σόουµπιζ), αλλά όσοι αγαπήσαµε τα «Παράσιτα», τα οποία µετρούν πάνω από 167 εκατοµµύρια δολάρια στο παγκόσµιο box office, θα έχουµε πάντα αυτήν τη βραδιά ανατροπής των στατικών.

oscarthleueasi.jpg

Σινεμά με όραμα 

Πόσα χρόνια και πόσες πολιτισµικές αλλαγές χρειάστηκαν για να έρθει αυτή η στιγµή ακόµα τα υπολογίζουµε. Τα ρεκόρ έσπασαν το ένα µετά το άλλο – χρόνο να έχουµε να τα θυµόµαστε ως τεστ γενικών γνώσεων.

Οµως, αλλού είναι η ουσία. Τα µέλη της Ακαδηµίας Κινηµατογράφου δεν είναι πια µόνο µια παρέα χολιγουντιανών βετεράνων που κάθεται στο Λος Αντζελες και ευλογεί τα γένια της. Μέλος της Ακαδηµίας είναι ο Γιώργος Λάνθιµος και κάθε… Γιώργος από την Κίνα, τη Νέα Ζηλανδία και από όποιο µέρος της γης είναι η καταγωγή των καλλιτεχνών που η Ακαδηµία φροντίζει χρόνο µε τον χρόνο να καλωσορίζει ως µέλη της. Περισσότερες γυναίκες, διαφορετικές εθνικότητες, νεότεροι επαγγελµατίες – οι νέοι κανόνες εισαγωγής µελών έγιναν υπό τις επιταγές του πολιτισµικού πολέµου που ξέσπασε µε το #OscarsSoWhite και τη µνηµειώδη ακινησία της Ακαδηµίας σε µια εποχή τεκτονικών αλλαγών. Ετσι, ήρθε η ώρα η σύγκρουση να αποφέρει καρπούς, δίνοντας τα σκήπτρα σε µια ταινία µε διεθνή γλώσσα.

Τι ήταν αυτό που έκανε τους παρευρισκοµένους στην αίθουσα του Dolby Theatre να χειροκροτούν φωνάζοντας λες και ήταν στο γήπεδο; Ηταν ο ενθουσιασµός του κοινού θαυµασµού προς ένα έργο που εκφράζει τον κινηµατογραφικό νεωτερισµό. Αυτό είναι και το µήνυµα των Οσκαρ του 2020: φρέσκες ιδέες, σινεµά µε όραµα. Να δούµε τώρα ποιος θα φανεί συνεπής απέναντί του. 

Μοίρασε το άρθρο!