Όλα τα σενάρια εξετάζουν οι Ρώσοι για τη συντριβή του Τουπόλεφ

217361-tragodiatelkentr

Και το σενάριο της τρομοκρατίας εξετάζουν οι Ρώσοι για τη συντριβή του στρατιωτικού αεροσκάφους Τουπόλεφ, το πρωί των Χριστουγέννων, στη Μαύρη θάλασσα. Η πτώση του αεροσκάφους δυο λεπτά μετά την απογείωσή του προκάλεσε το θάνατο 92 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 64 μελών της φημισμένης ορχήστρας Αλεξάντροφ Ανσάμπλ του Κόκκινου Στρατού.

Αν και αρχικά ρωσικές πηγές ασφαλείας είχαν δηλώσει ότι το σενάριο της τρομοκρατίας αποκλειόταν, ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σοκολόφ, τόνισε ότι τίποτα δεν αποκλείεται και όλα τα σενάρια θα εξεταστούν κατά τις έρευνες.

Κατά την άφιξή του στο Σότσι, όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση της επιτροπής που έχει αναλάβει να διερευνήσει τη συντριβή του Tu-154, ο Σοκολόφ υπογράμμισε ότι είναι πρόωρο να μιλήσει κανείς για κάποιο συγκεκριμένο σενάριο, ιδίως εκείνο μιας τρομοκρατικής ενέργειας. Κι άλλες πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας υποστηρίζουν ότι το τρομο – σενάριο δεν είναι το επικρατέστερο.

Από τη συντριβή του αεροσκάφους δεν υπάρχει κανένας επιζών. Έχουν ανασυρθεί μόλις 20 σοροί καθώς οι περισσότεροι εκτιμάται ότι βρίσκονται μέσα στην άτρακτο του αεροσκάφους.

image

Έρευνες επί 24ώρου βάσης

Οι έρευνες για την αναζήτηση και ανάσυρση των θυμάτων στη Μαύρη Θάλασσα θα συνεχιστεί επί 24 ώρου βάσης – αφού η περιοχή θα φωτίζεται από ισχυρούς προβολείς από τη στεριά – από ελικόπτερα, drones και από δεκάδες σκάφη του ναυτικού που έχουν καταπλεύσει στην περιοχή. Στις έρευνες συμμετέχουν 3.000 άτομα ενώ ειδικά εκπαιδευμένοι δύτες αναζητούν τα μαύρα κουτιά.

Για τα αίτια του δυστυχήματος ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή για ενδελεχή έρευνα που ήδη έχει ξεκινήσει. Παράλληλα στη χώρα κηρύχθηκε εθνικό πένθος. 

Το χρονικό της συντριβής 

Το αεροπλάνο χάθηκε από τα ραντάρ ενώ επιχειρούσε να απογειωθεί, με κατεύθυνση προς την αεροπορική βάση Χμέιμιμ κοντά στην Λαττάκεια της Συρίας.

Μετέφερε την διάσημη χορωδία του ρωσικού στρατού Αλεξάντροφ Ανσάμπλ για τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις.

Το σήμα του χάθηκε δύο λεπτά αφότου έφυγε από το αεροδρόμιο του Αντλέρ (05:40 τοπική ώρα, 04:40 ώρα Ελλάδος) και ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν πάνω από την Μαύρη Θάλασσα. Ο πιλότος δεν είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου.

Γιατί έπεσε το αεροπλάνο; 

Το στρατιωτικό αεροσκάφος Τουπόλεφ – 154 που συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα ήταν στην ενεργό δράση τα τελευταία 33 χρόνια και είχε πραγματοποιήσει 6.689 ώρες πτήσης από το 1983. Η τελευταία τεχνική συντήρησή του έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο κυβερνήτης του χαρακτηρίζεται πολύ έμπειρος από το υπουργείο Άμυνας. Λεγόταν Ρόμαν Βολκόφ και είχε περισσότερες από 3.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του.

Γιατί όμως συνετρίβη το αεροσκάφος; Οι Ρώσοι καταρχήν απέκλεισαν το σενάριο τρομοκρατικής επίθεσης, ωστόσο, πλέον το αφήνουν και αυτό ανοιχτό. Εστιάζουν επίσης στο ενδεχόμενο βλάβης ή ανθρώπινου λάθους.

Η συντριβή του μπορεί να οφείλεται σε τεχνική βλάβη ή σε λάθος χειρισμό του πιλότου, σύμφωνα με πηγή του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, καθώς το σήμα του χάθηκε λίγα λεπτά μετά την απογείωση.

26/12/2016

Μοίρασε το άρθρο!