Ψέματα και βία: Τα δυο όπλα εξουσίας στην Τουρκία

Δυο εβδομάδες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε ένα μεγάλο αδιέξοδο που δύσκολα μπορεί να προσπεράσει: Σχεδόν το σύνολο των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι οι κυβερνητικοί υποψήφιοι, ιδίως αυτοί στις μεγάλες πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα, η Σμύρνη, η Μερσίνα, τα Άδανα και η Προύσα, δεν έχουν και πολλές ελπίδες να νικήσουν. Μάλιστα, στους 100 και πλέον κουρδικούς δήμους, όπου έχουν διοριστεί διοικητές, το κουρδικό και αριστερό HDP θα λάβει μεγάλη πλειοψηφία.

Φυσικά, η οικονομική κρίση βαθαίνει διαρκώς τόσο σύμφωνα με τους επίσημους υπολογισμούς, όσο και σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς. Οι τιμές των τροφίμων δεν σταματούν να αυξάνονται. Οι έμποροι και οι τεχνίτες διαμαρτύρονται όλο και περισσότερο, όπως άλλωστε και οι πολίτες, ιδίως οι μισθωτοί.

Ο Ερντογάν θέλει να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση ενάντια στους Κούρδους της Συρίας πριν από τις εκλογές. Όμως η Δαμασκός, η Ουάσιγκτον και η Μόσχα τον εμποδίζουν. Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει χάσει επομένως ένα δυνατό χαρτί προκειμένου να προκαλέσει το εθνικιστικό αίσθημα των πολιτών και να ανακτήσει ψήφους. Μια τέτοια στρατιωτική νίκη θα μπορούσε ακόμη και να κρύψει την κακή οικονομική κατάσταση.

Ο Ερντογάν είναι σε άμυνα: Προσπαθεί να πείσει ότι αυτές οι εκλογές έχουν σημασία ζωής και θανάτου για το Τουρκικό Κράτος. Το επιχείρημα αυτό αμφισβητήθηκε ακόμη και από τους κυβερνητικούς υποψήφιους αρχής γενομένης από τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ, που είναι υποψήφιος για την δημαρχία της Κωνσταντινούπολης.

H ρητορική του στοχεύει όλη την αντιπολίτευση. Θέλει να φοβίσει τους ψηφοφόρους που δεν θα ψηφίσουν το κόμμα του: «Είναι οι Γκιουλενιστές και το ΡΚΚ, που είναι εναντίον μας», λέει διαρκώς. Ο υπουργός Εσωτερικών του, ο κ. Σουλεϊμάν Σογλού, πρώην αντίπαλος του Ερντογάν και τώρα προσκείμενος στην άκρα δεξιά και στους στρατιωτικούς, ανακοινώνει σενάρια άξια ταινιών τρόμου:«Αν χάσουμε, οι μαχητές του ΡΚΚ, που διορίζονται από τους δήμους της αντιπολίτευσης, θα έρθουν στο σπίτι σας με λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος». Ή «αν κερδίσουν, πεντάχρονα παιδιά με πιστόλια θα μας επιτεθούν».

 Η τουρκική δικαιοσύνη συνεχίζει να προελαύνει κατά των δημοσιογράφων, των ακαδημαϊκών που υπέγραψαν το ψήφισμα για την ειρήνη, αλλά και τα μέλη και τα στελέχη του HDP. O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μέχρι στιγμής δεν είχε προφέρει το όνομά της, άσκησε έντονη κριτική και απείλησε την Μεράλ Αξενέρ, την πρόεδρο του εθνικιστικού κοσμικού «Καλού Κόμματος»: «Δεν είστε καν βουλευτής. Σύντομα μπορεί να βρεθείτε στην φυλακή». Ο εισαγγελέας της Άγκυρας διέταξε έρευνα εναντίον του κ. Μανσούρ Γιαβάς, υποψήφιο της αντιπολίτευσης στην τουρκική πρωτεύουσα, που προηγείται κατά έξι μονάδες από τον κυβερνητικό αντίπαλό του. Κάποιος που είναι ήδη καταδικασμένος για παιδοφιλία, προέβη σε μια καταγγελία με ψευδή έγγραφα εις βάρος του κ. Γιαβάς. 

Τέλος, χιλιάδες γυναίκες στην Κωνσταντινούπολη κατά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, διοργάνωσαν γιγαντιαία και ειρηνική διαδήλωση στο κέντρο της πόλης παρά την απαγόρευση του Περιφερειάρχη. Η αστυνομία προσπάθησε ανεπιτυχώς να διασκορπίσει το πλήθος, με δακρυγόνα και ρόπαλα. Οι γυναίκες διαμαρτύρονταν κυρίως ενάντια στις δολοφονίες των αδελφών τους, κατά των σεξιστικών πολιτικών της κυβέρνησης και κατά της βίας από την αστυνομία. Όμως, ο Ερντογάν λέει διαρκώς ότι αυτές οι γυναίκες διαμαρτύρονταν για το κάλεσμα σε προσευχή και για αυτό το λόγο κλήθηκε η αστυνομία. Όλες οι φεμινιστικές οργανώσεις αρνούνται αυτή την κατηγορία. Ακόμη και αρκετές γυναίκες προσκείμενες στην εξουσία απέρριψαν επίσης την κατηγορία.

Ένα μικρό τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου από την Βρετάνη της Γαλλίας, που λέει πως οι κότες ενός αγροκτήματος οργανώθηκαν για να σκοτώσουν την αλεπού που μπήκε στο κοτέτσι, είναι η πρώτη είδηση σε όλα τα «ανεξάρτητα» ΜΜΕ…

 Ραγκίπ Ντουράν [Μετάφραση: Νίκος Μίχος]

Μοίρασε το άρθρο!