Χωρίς συναυλίες φέτος το φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών

Βουβό θα μείνει φέτος ένα από τα πλέον καταξιωμένα Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, αυτό της Μονής Λαζαριστών, μετά την ομόφωνη απόφαση την οποία έλαβε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (ΠΣΔΠΕ) να αποκλείσει τον χώρο της Μονής από τις συναυλίες των μελών του. Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε ο ΠΣΔΠΕ μετά την απάντηση την οποία έλαβε εκ μέρους του δ.σ. της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Μονή Λαζαριστών» στο αίτημα του Συνδέσμου να ληφθούν μέτρα ώστε να εκλείψει το φαινόμενο με τους εκατοντάδες τζαμπατζήδες που παρακολουθούν λαθραία τις συναυλίες από την προνομιακή βεράντα του cafe bar το οποίο λειτουργεί στο χώρο της Μονής.

Όπως είχε αποκαλύψει στις 6 Φεβρουαρίου η Voria.gr ο ΠΣΔΠΕ είχε προειδοποιήσει ήδη από τις 12 Δεκεμβρίου το δ.σ. της Μονής Λαζαριστών γι’ αυτή του την πρόθεση και είχε δώσει περιθώριο ενός μήνα, έως τις 10 Ιανουαρίου, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα, το οποίο άλλωστε χρονίζει και έχει τεθεί επανειλημμένως. Σε εκείνη την προειδοποιητική επιστολή ο ΠΣΔΠΕ ο οποίος εκπροσωπεί το σύνολο των εταιρειών – διοργανωτών συναυλιών σε όλη την Ελλάδα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το café λειτουργεί εις βάρος των παραγωγών μας, φιλοξενώντας κόσμο και κάνοντας κρατήσεις χωρίς την προμήθεια του απαραίτητου εισιτηρίου στους πελάτες του» και προσέθετε πως «ζητούμε λοιπόν την παρέμβαση σας στον επιχειρηματία που λειτουργεί τον συγκεκριμένο χώρο για την ομαλή λειτουργία του φετινού συναυλιακού καλοκαιριού.

Διαφορετικά θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να αποσύρουμε όλες τις παραγωγές των εταιρειών μελών του συνδέσμου μας για το καλοκαίρι 2020 και να αποκλείσουμε το θέατρο της Μονής Λαζαριστών ως χώρου διεξαγωγής εκδηλώσεων από τα μέλη του συνδέσμου μας, εάν δεν δώσετε άμεση λύση στο αίτημα-πρόβλημά μας».

Πόντιος Πιλάτος η Μονή

Η διοίκηση της ΑΜΚΕ «Μονή Λαζαριστών» απάντησε τελικά μετά δύο μήνες, στις 10 Φεβρουαρίου, μέσω επιστολής την οποία υπογράφει ο γενικός διευθυντής Ιωάννης Τσουβάλογλου (εδώ). Όπως ξεκάθαρα φαίνεται σε αυτήν η διοίκηση της Μονής νίπτει τα χείρας της και υποδεικνύει στον ΠΣΔΠΕ να βρει εκείνος λύση στο πρόβλημα, ερχόμενος σε επαφή με τον επιχειρηματία στον οποίο η διοίκηση της Μονής εκμισθώνει το χώρο του cafe bar, όπως και το χώρο στον οποίο γίνονται οι συναυλίες.

Ειδικότερα, στην επιστολή – απάντηση ο κ. Τσουβάλογλου αποδέχεται ότι η παρακολούθηση των συναυλιών από εκατοντάδες θεατές από τη βεράντα του cafe bar, χωρίς εισιτήριο, είναι παράνομη, «δεν είναι ευχάριστη η λαθροθέαση από το χώρο του cafe bar χωρίς δηλαδή την καταβολή του απαραίτητου αντιτίμου του εισιτηρίου», αναφέρεται στην επιστολή και επιπλέον αναγνωρίζεται ότι το πρόβλημα «είναι μείζον». Ωστόσο, δηλώνει ότι το δ.σ. της Μονής είναι αναρμόδιο να επιλύσει το θέμα.

Καταλήγοντας η επιστολή – απάντηση του κ. Τσουβάλογλου αναφέρει πως «σεβόμαστε απόλυτα τη θέση σας και λυπούμαστε για την παρούσα κατάσταση, ενώ θεωρούμε άδικη την λύση του αποκλεισμού της Μονής Λαζαριστών ως χώρου διεξαγωγής των παραγωγών για το καλοκαίρι του 2020…».

Τι απαντούν οι διοργανωτές των συναυλιών

Σε δηλώσεις της στην Voria.gr η πρόεδρος του ΠΣΔΠΕ Κατερίνα Σταματάκη αναφέρει ότι «το δ.σ. της Μονής συμπεριφέρεται σαν Πόντιος Πιλάτος. Μετά την απάντηση που λάβαμε, την οποία μάλιστα δεν υπογράφει κάποιο μέλος του δ.σ. αλλά ένας υπηρεσιακός παράγοντας, λάβαμε ομόφωνα την απόφαση οι εταιρείες μέλη μας, οι οποίες εκπροσωπούν σχεδόν το σύνολο των καλλιτεχνών, να μην διοργανώσουμε καμία συναυλία στο χώρο της Μονής. Εξαιρούνται δύο μόνο συναυλίες ξένω καλλιτεχνών καθώς έχουν υπογραφεί ήδη τα συμβόλαια εδώ και μήνες».

Στην απάντηση την οποία έστειλε προς τον κ. Τσουβάλογλου η πρόεδρος του ΠΣΔΠΕ ενημερώνει ότι «επειδή το Φεστιβάλ ως Πόντιος Πιλάτος νίπτει τας χείρας του και θεωρεί αναρμόδιο το διοικητικό του συμβούλιο για να βρει λύση, το δ.σ. του ΠΣΔΠΕ αποφάσισε ομόφωνα την αποχή των μελών του από το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών για το καλοκαίρι 2020». Επιπλέον αναφέρει πως «λυπόμαστε ιδιαίτερα για την απροκάλυπτη αδυναμία του δ.σ. του Φεστιβάλ να βρει λύση με την επιχείρηση που μισθώνετε στον ίδιο το χώρο σας και μεταφέρετε σ’ εμάς την ευθύνη αυτής της επικοινωνίας. Εμείς συμβαλλώμεθα μαζί σας και ζημιωνόμαστε εξαιτίας της απροκάλυπτης ανοχής σας στη λαθροθέαση, την οποία και νομιμοποιείτε με το να μεταθέτετε σε εμάς να βρούμε τη λύση που χρόνια τώρα προσπαθούν τα μέλη μας με την ιδιοκτησία του συγκεκριμένου cafe χωρίς αποτέλεσμα, γι’ αυτό εξάλλου ζητήσαμε και την παρέμβασή σας».

Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη η πραγματοποίηση του φετινού Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών καθίσταται αδύνατη καθώς ως γνωστόν, η συντριπτική πλειονότητα των εκδηλώσεων, σε ποσοστό άνω του 80%, οι οποίες γίνονται στο χώρο της Μονής κατά τη θερινή περίοδο είναι φιλοξενούμενες. Πρόκειται δηλαδή για ιδιωτικές εκδηλώσεις και όχι παραγωγές του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, οι οποίες φιλοξενούνται στο χώρο της Μονής και περιλαμβάνονται στο συνολικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Η Voria.gr επικοινώνησε με την πρόεδρο του δ.σ. της ΑΜΚΕ «Μονή Λαζαριστών», την αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου η οποία είπε πως έχει ενημερωθεί για το θέμα και ότι το δ.σ. πρόκειται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα. Αυτή θα είναι μάλιστα η πρώτη συνεδρίασή του με τη νέα του σύνθεση.

Πηγή: voria.gr

Μοίρασε το άρθρο!