Χιονιάς του 1998,Η Θεσσαλονίκη πνίγεται στο χιόνι- Δείτε το βίντεο με το χιονιά του 1988

cimg0633ab8-1-640x381

Ο χιονιάς του 1988 έχει μείνει αξέχαστος στους Θεσσαλονικείς, γιατί έπεσε τόσο πολύ χιόνι που αντιστοιχεί σε πόλεις που βρίσκονται αρκετά πιο βόρεια από τη Θεσσαλονίκη.ήταν αναμενόμενο λοιπόν η σπανιότητα του της ποσότητας και της διάρκειας του χιονιού να πιάσει απροετοίμαστους του κατοίκους αλλά και τους μηχανισμούς της πόλης!άρα πολλοί μετεωρολογικοί παράγοντες συνεργάστηκαν συνεργάστηκαν για να δούμε στη Θεσσαλονίκη τέτοιο χιόνι.Ήταν πραγματικά σαν να συνωμότησε το σύμπαν

Το  χρονικό του Χιονιά της Θεσσαλονίκης το 1988

H όλη κατάσταση είχε αρχίσει να μαγειρεύεται ήδη από τις 15/12/88 όταν 2 χαμηλά σε Ιόνιο(1005mb) και Κρήτη(1007mb) δημιουργούνται ενώ ο αντικυκλώνας στην Κεντρική Ευρώπη(1033mb) είναι σε καλή θέση.Λίγες ώρες αργότερα, και έχοντας μπει στην 16/12 δημιουργείται νέο χαμηλό στο Ιόνιο στα 999mb.Στην περιοχή της Μακεδονίας δημιουργείται πολύ ισχυρή βαροβαθμίδα, ενώ το χαμηλό στο Ιόνιο βαθαίνει απότομα στα 995mb και κινείται πολύ αργά βορειοανατολικά.

Η χιονοθύελλα στην Θεσσαλονίκη είναι γεγονός, από τις πρώτες ώρες της 16/12.Τις αμέσως επόμενες ώρες, το χαμηλό χωρίς να εξασθενήσει καθόλου περνάει πάνω από την Πελοπόννησο και την Αθήνα και το κέντρο του φτάνει πάνω από την Εύβοια στα 995mb. Ενώ ταυτόχρονα και ο αντικυκλώνας της Κεντρικής Ευρώπης κινείται ανατολικά με αποτέλεσμα οι ισοβαρείς να πυκνώσουν ακόμα περισσότερο πάνω από την Βόρεια Ελλάδα, με αποτέλεσμα η χιονόπτωση να ενταθεί στην πόλη σε τρομερό βαθμό.Το χαμηλό κινείται το βράδυ της 16ης κινείται νοτιοανατολικά στα 998mb, η χιονόπτωση στην πόλη εξασθενεί έχοντας αφήσει τουλάχιστον 30-40cm χιόνι στο κέντρο της πόλης. Και κει που όλοι νομίζαμε ότι όλα έχουν τελειώσει σταδιακά νέο χαμηλό και πάλι δημιουργείται στην Κέρκυρα στα 999mb ενώ η σύσφιξη παραμένει πάνω από την Θεσσαλονίκη.

Το νέο χαμηλό της Κέρκυρας, κινείται και αυτό προς Πελοπόννησο, ενώ το παλύ χαμηλό παραμένει στάσιμο πάνω από το Αιγαιό, βαθαίνοντας κατά 1mb.To μεγάλο μπαμ όμως δεν άργησε να γίνει, τα 2 χαμηλά Αιγαίου και της Κέρκυρας, ενώνονται δημιουργώντας νέο χαμηλό τέρας στα 991mb που κινείται ελαφρώς βόρεια. Η χιονόπτωση την 17/12 ξεκινάει και πάλι ραγδαία από τα ξημερώματα και κρατάει όλη την ημέρα με ακραία ένταση αυξάνοντας πολύ γρήγορα τα εκατοστά στην πόλη.

Το χαμηλό με τα 992mb συνεχίζει την πορεία του βορειοανατολικά, με την σύσφιγξη να παραμένει πάνω από την Θεσσαλονίκη. Τα εκατοστά φτάνουν χαλαρά τα 60-70 στο κέντρο, το 1 μέτρο στα προάστια και τα 2-3 μέτρα στα πιο ορεινά τμήματα της πόλης. Η πόλη είναι πλέον αποκλεισμένη…Το χαμηλό φεύγει προς Τουρκία και η χιονόπτωση σταματάει τα ξημερώματα τις 18/12 και ο καιρός βελτιώνεται ουσιαστικά στην Θεσσαλονίκη με τον ήλιο να κάνει δειλά δειλά την εμφάνιση του με θερμοκρασίες -6 με -7 στο κέντρο και το χιόνι παρέμεινε στην πόλη για τουλάχιστον 10 ημέρες μέχρι και τα Χριστούγεννα.

O χιονιάς αυτός σίγουρα έχει μείνει στην ιστορία μιας και:

-έκλεισαν τα σχολεία για μία εβδομάδα σε όλη την πόλη
-παρέλυσε η αγορά την τελευταία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα
-αναβλήθηκαν σχεδόν όλες οι κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί εκείνο το Σαββατοκύριακο.
-έκλεισαν για δύο ημέρες όλες οι μεταφορικές διέξοδοι της πόλης εκτός από
τον σιδηρόδρομο.
-σταμάτησε εντελώς για δύο ημέρες ΟΛΗ η αστική συγκοινωνία της πόλης!

πηγή thessalonikimas.gr

27/11/2016

Δείτε το βίντεο με το χιονιά του 1988 στη Θεσσαλονίκη εδώ

Μοίρασε το άρθρο!