Χειροπέδες σε βουλευτές των Κούρδων έβαλε ο σουλτάνος

newego_large_t_1101_54948967_type13160

06/11/2016

Επικίνδυνα παιχνίδια με την υπομονή της διεθνούς κοινότητας και των Κούρδων της Τουρκίας παίζουν ο Ερντογάν σουλτάνος και η τουρκική ηγεσία, καθώς χθες προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα φυλακίζοντας την ηγεσία και εκλεγμένους βουλευτές του φιλοκουρδικού HDP.

Η πορεία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την αυταρχικότητα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου συνεχίζεται χωρίς να διαφαίνεται κάποιο τέλος σε αυτήν, με τις συλλήψεις των εκλεγμένων βουλευτών να αποτελούν την τελευταία πράξη μιας σειράς σουλτανικών αποφάσεων.

Η χθεσινή απόφαση να φυλακιστούν ο «Κούρδος Ομπάμα» Σελαχεντίν Ντεμιρτάς και η συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Φιγκέν Γιουκσεντάγ, μαζί με τουλάχιστον 11 βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τον ΟΗΕ, την ΕΕ και χωριστά από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της φυλάκισης των φιλοκούρδων πολιτικών με την κατηγορία ότι «προωθούν την τρομοκρατία» και με αφορμή την άρνηση κατάθεσης από πλευράς τους για υποθέσεις που σχετίζονται με «τρομοκρατική προπαγάνδα», η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ραβίνα Σαμντασάνι, κατηγόρησε τις τουρκικές Αρχές ότι «υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια» όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μάλιστα, όπως εξήγησε, οι τουρκικές Αρχές φαίνεται να υπερβαίνουν τα όρια που οι ίδιες έχουν θέσει με την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την αναστολή ορισμένων αρχών της Διεθνούς Σύμβασης για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα. Αυτό, σύμφωνα με την ίδια, γίνεται γιατί δεν φαίνεται οι Αρχές να αναγνωρίζουν το τεκμήριο της αθωότητας σε κανέναν από όσους συλλαμβάνουν.

Μοίρασε το άρθρο!