Υπόθεση νεκρού βρέφους: Επικοινωνιακό «λιντσάρισμα» ανθρώπων και αλήθειας-Του Γρ.Θεοχάρη

 

Από διάφορες απόψεις, η υπόθεση του θανάτου του 11μηνου βρέφους από την Συρία, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μηντιακό, διαδικτυακό λιντσάρισμα. Με την αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης να βρίσκει εμπόδια στην εφαρμογή της, η ακροδεξιά ρητορική, στριμωγμένη και από τις εξελίξεις στην δίκη της Χρυσής Αυγής, αφού η εισαγγελική πρόταση – «χάδι» για τη ναζιστική οργάνωση γύρισε μπούμερανγκ σε επικοινωνιακό επίπεδο, νόμισε πως στην υπόθεση του βρέφους βρήκε αυτό που χρειαζόταν  για την προπαγανδιστική ρελάνς. Το, αν μη τι άλλο, εξαιρετικά βιαστικό πόρισμα του ιατροδικαστή Μπουζιάνη και η ακόμη πιο βιαστική δημόσια δήλωσή του, την Δευτέρα, ότι το βρέφος, που είχε μεταφερθεί νεκρό την Κυριακή στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, έφερε «ίχνη σεξουαλικής κακοποίησης», άνοιξε τον νοσηρό ασκό του Αιόλου κατά της οικογένειας του παιδιού και, φυσικά, κατά των προσφύγων εν γένει. 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

Ακολούθησε ένα ρατσιστικό «τσίρκο», τόσο από τα δελτία ειδήσεων, όσο, πολύ περισσότερο, από τις διαδικτυακές κοινωνικές πλατφόρμες. Στην αντιπροσφυγική υστερία συνετέλεσε και το προφίλ της οικογένειας, αφού πρόκειται για Σύριους που διαμένουν σε μισθωμένο, από πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων, διαμέρισμα στην περιοχή του Ζωγράφου. Μάλιστα, το τρέχον διάστημα φιλοξενούσαν στο σπίτι του και άλλο ένα ζευγάρι από την Συρία, ξάδερφος του πατέρα του βρέφους, που είχαν έλθει από τη Θεσσαλονίκη. Οι δύο άνδρες προσήχθησαν αμέσως μετά την δήλωση του ιατροδικαστή και ξεκίνησε η περιπέτειά τους. Τα ακροδεξιά διαδικτυακά τρολ οργίασαν, αφού νόμισαν πως στο «κάδρο» των «εισβολέων» μπήκαν και οι πιο εμβληματικοί πρόσφυγες, οι Σύριοι, καθώς και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ που εμπλέκονται στα προγράμματα φιλοξενίας.

 Οι πληροφορίες που αμφισβητούσαν τη δήλωση Μουζιάνη περί «κακοποίησης» χαλούσαν την προπαγανδιστική «σούπα» και δεν έτυχαν ανάλογης προβολής. Εξαρχής υπήρχαν αντικρουόμενες καταθέσεις που έκαναν λόγο για θεραπεία με υποκλυσμό μέσω ορθού, λόγω της σοβαρής πάθησης του βρέφους, που οδηγούσαν στην ανατροπή της εκδοχής της «κακοποίησης». Ήδη ήταν γνωστό στους αστυνομικούς ότι δεν προέκυπτε σεξουαλική κάκωση, απομακρύνοντας εντελώς τον βιασμό.

Στην Ασφάλεια έχει δώσει κατάθεση και ο θεράπων ιατρός του βρέφους, ο οποίος ανέφερε ότι έπασχε από μικροκεφαλία, και του γινόταν θεραπεία με υποκλυσμό. Λόγω της συχνότητας των επιληπτικών κρίσεων το τελευταίο διάστημα υπήρχε και αυξημένη χορήγηση του σκευάσματος, με ειδική συσκευή.

«Πρέπει να σκέφτονται πριν μας χαρακτηρίσουν βιαστές των παιδιών μας»

 Το τυπικό τέλος της ποινικής ταλαιπωρίας των χαροκαμένων γονιών και όλης της οικογένειας του παιδιού ήρθε την Τρίτη, από την επίσημη έκθεση νεκροτομής, η οποία υποβλήθηκε γραπτώς στο Τμήμα Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής.

Η έκθεση δεν ανέφερε πουθενά για σεξουαλική κακοποίηση και επιβεβαίωνε την κατάθεση του θεράποντος ιατρού για την ασθένεια και τους τρόπους θεραπείας του βρέφους. Πατέρας και θείος, οι οποίοι από την αρχή ήταν απόλυτα συνεργάσιμοι με τις αρχές, αφέθηκαν και τυπικά ελεύθεροι και αποχώρησαν από την Ασφάλεια, όπου παρέμεναν με δική τους θέληση μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα. Στο πλευρό τους, όλο αυτό το ευτυχώς μικρό, αλλά οδυνηρό διάστημα της περιπέτειάς τους, είχαν τους συμπατριώτες τους, οι οποίοι τους περίμεναν έξω από την ΓΑΔΑ σε ένδειξη συμπαράστασης, για να τους συνοδεύσουν στο σπίτι τους.

Σε ένα μάθημα πολιτισμού, αποχωρώντας από τη ΓΑΔΑ, ο πατέρας του βρέφους ευχαρίστησε τους πάντες «που βοήθησαν να λάμψει η αλήθεια». Όπως είπε, «δυστυχώς κάποιοι έβγαλαν βιαστικά συμπεράσματα». «Καταλαβαίνω», συνέχισε ο νεαρός πατέρας «ότι λάθη γίνονται, όμως δεν έπρεπε κάποιοι να βιαστούν στην υπόθεση αυτή». Όπως υποστήριξε δεν θέλει να κάνει μήνυση σε κανένα.

«Φάνηκε η αλήθεια ξεκάθαρα και με τη βοήθεια του ιατροδικαστή και με τη βοήθεια του τεχνικού συμβούλου, ευχαριστώ και συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ και τον διευθυντή της Υπηρεσίας που κυνήγησε το θέμα, έψαξε την αλήθεια και έβγαλε το πόρισμα», δήλωσε αργότερα στον ANT1, ο πατέρας του βρέφους. Όπως είπε συγχωρεί όσους τον κατηγόρησαν για σεξουαλική κακοποίηση του μωρού του και δεν θα προσφύγει εναντίον τους.

 Ωστόσο, ο δικηγόρος της οικογένειας, Αρουάν Μπάκρι, προανήγγειλε προσφυγή στη Δικαιοσύνη. «Δυστυχώς βιάστηκε ο ιατροδικαστής και έβγαλε πόρισμα τις πρώτες ώρες και επέμεινε πως αναμφίβολα υπήρχε σεξουαλική βία στο κοριτσάκι. Ευτυχώς επέμενε η Ελληνική Αστυνομία, να ψάξει εις βάθος την αλήθεια και κατάφερε να βγει η αλήθεια» ανέφερε μιλώντας στον ANT1. Ο ίδιος, αναφέρθηκε στο σκεπτικό της προσφυγής στη Δικαιοσύνη: «Ξεκάθαρα θα το κάνω, ο συμπατριώτης μου τους συγχώρεσε, πρωτύτερα έκανε κάτι δηλώσεις και ανέφερε ότι δικαιώθηκε αλλά εμείς, ο σύνδεσμος των Σύριων στην Ελλάδα θα το κάνουμε για να δώσουμε μάθημα ότι πρέπει να σκέφτονται πριν μας χαρακτηρίσουν βιαστές των παιδιών μας».

Στιγματίστηκε μια οικογένεια

Αιφνιδιασμένη από τον τρόπο που ενήργησε ο συνάδελφός τους εμφανίστηκε και η ιατροδικαστική κοινότητα. «Δεν τηρήθηκε το ιατροδικαστικό πρωτόκολλο», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Δρ. Γρηγόρης Λέων.

Σύμφωνα με τον ίδιο στη συγκεκριμένη υπόθεση «δεν τηρήθηκαν οι κανόνες, δηλαδή το πρωτόκολλο της ιατροδικαστικής επιστήμης και δεν γνωρίζω γιατί συνέβη αυτό. Μου έκανε και εμένα εντύπωση το τόσο βιαστικό πρώτο πόρισμα, γιατί έτσι στιγματίζεται μια οικογένεια. Αν κριθεί, ότι υπήρξε παράπτωμα μπορεί να έχουν κάποια πειθαρχική ποινή».

Ειδικότερα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Δρ. Γρηγόρης Λέων μιλώντας στο infokids ανέφερε:

«Εμείς οι ιατροδικαστές ως επιστήμονες πρέπει να λειτουργούμε με επιστημονικούς κανόνες. Όταν λειτουργούμε έτσι, αποφεύγονται τα λάθη. Στη συγκεκριμένη υπόθεση έγινε μια βεβιασμένη αρχική πρώτη εκτίμηση, πρώτα ανεπίσημα και μετά επίσημα, χωρίς οι συνάδελφοι να έχουν ολοκληρώσει το σύνολο της ιατροδικαστικής εξέτασης.

Μια κλινική εξέταση, ένα βασικό σημείο που περιλαμβάνει είναι η ενδελεχής λήψη ιστορικού. Αν σε μια ανάλογη περίπτωση ένας ιατροδικαστής λάμβανε σωστά το ιστορικό του μωρού, της φαρμακευτικής του αγωγής και του τρόπου χορήγησης του φαρμάκου, θα είχε αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία.

Αυτό που αντιλαμβάνομαι, τόσο εγώ όσο και όποιος επιστήμονας διαβάζει είναι, ότι εδώ δεν έχουμε ακόμα αιτία θανάτου (περιμένουμε τις ιστολογικές εξετάσεις) και από ό,τι φαίνεται οι κακώσεις στην πρωκτική περιοχή πιθανότατα οφείλονται στην θεραπεία που έκανε το μωρό.

Δεν τηρήθηκαν, λοιπόν, οι κανόνες, δηλαδή το πρωτόκολλο της ιατροδικαστικής επιστήμης και δεν γνωρίζω γιατί συνέβη αυτό. Μου έκανε και εμένα εντύπωση το τόσο βιαστικό πρώτο πόρισμα, γιατί έτσι στιγματίζεται μια οικογένεια.

Ο ιατροδικαστής πρέπει να είναι 100 φορές σίγουρος πριν βγει να δηλώσει το οτιδήποτε».

Αναφορικά με το αν θα υπάρξει κάποια επίπτωση για την αρχική λάθος εκτίμηση στους ιατροδικαστές που έκαναν τις σχετικές δηλώσεις, ο κ. Λέων  είπε ότι το ζήτημα πλέον θα πάει από την ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών στην οποία ανήκουν και από εκεί στο υπ. Δικαιοσύνης, στο οποίο έγκειται το αν θα υπάρξει κάποια επίπληξη.

«Αν κριθεί, ότι υπήρξε παράπτωμα μπορεί να έχουν κάποια πειθαρχική ποινή», είπε ο κ. Λέων, εξηγώντας ως Πρόεδρός της ότι η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία δεν έχει κάποιο ξεχωριστό όργανο που να γνωμοδοτεί τέτοια θέματα.

Ολοκληρώνοντας είπε, ότι «είμαστε βέβαιοι, ότι θα αναλάβει το υπ. Δικαιοσύνης, το οποίο διαθέτει αξιόλογους συναδέλφους, με επικεφαλής τον κ. Καρακούκη που κοσμεί την υπηρεσία και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με αυτά τα θέματα, οπότε πιστεύω ότι θα πράξει τα δέοντα. Ωστόσο, και οι ίδιοι οι γονείς έχουν όλα τα νόμιμα μέσα για να κινηθούν αναλόγως».

Στο μεταξύ, τα ακροδεξιά «τρολ» μάζεψαν άρον – άρον τις αναρτήσεις τους από το διαδίκτυο. Περιμένοντας την επόμενη «ευκαιρία»…

Μοίρασε το άρθρο!