Υγειονομικός κίνδυνος για εργαζόμενους και πολίτες τα σούπερ μάρκετ

Στοιχεία για κρούσματα από σούπερ μάρκετ σε όλη την Ελλάδα και εργοδοτικές συμπεριφορές κατά το δοκούν που παραπέμπουν σε καθεστώς φεουδαρχίας, έδωσε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας κατά τη συνέντευξη τύπου που οργάνωσε χθες Τρίτη στα γραφεία του. Μιλώντας στο tvxs.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Ντίνα Γκογκάκη τόνισε μεταξύ άλλων ότι «εμείς γνωρίζουμε ότι τα σούπερ μάρκετ πρέπει να μείνουν ανοιχτά, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος των εργαζομένων».
 
Όπως είχε καταγγείλει ο Σύλλογος από την προηγούμενη εβδομάδα, τα σούπερ μάρκετ αναδεικνύονται σε βασικά σημεία διασποράς του ιού, καθώς οι εργαζόμενοι περνούν πολλές ώρες σε κλειστούς, ελάχιστα αεριζόμενους χώρους από τους οποίους περνούν καθημερινά εκατοντάδες πολίτες. «Και την ώρα της συνέντευξης τύπου έρχονταν καταγγελίες για κρούσματα σε σούπερ μάρκετ, με τους συναδέλφους να μας γράφουν «πες και αυτό, έγινε και το άλλο»», λέει στο tvxs.gr η η πρόεδρος του Συλλόγου Ντίνα Γκογκάκη.
 
Όπως μας εξηγεί, ο Σύλλογος έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από συγκεκριμένα παραδείγματα περιστατικών σε καταστήματα και αποθήκες ανά την Ελλάδα που ανήκουν στις αλυσίδες Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Lidl, Μασούτης, Γαλαξίας, My Market και ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός.
 
Από τη συνέντευξη τύπου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων προκύπτει ότι εξαιτίας της ασάφειας των οδηγιών του ΕΟΔΥ σχετικά με τον τρόπο δράσης ενός καταστήματος στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος βρεθεί θετικός, οι περιπτώσεις αντιμετωπίζονται από την κάθε αλυσίδα ή ακόμα και από τους διευθυντές των καταστημάτων κατά το δοκούν, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να βρουν το δίκιο τους.
 
Απευθύνθηκαν στους φορείς αλλά…
 
Όπως έγινε γνωστό κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου, πριν ακόμα ενταθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο Σύλλογος απευθύνθηκε στους πλέον αρμόδιους ώστε να ενημερωθεί για το τι πραγματικά ισχύει.
 
Από τον ΕΟΔΥ τους παρέπεμψαν στην Πολιτική Προστασία. Απευθύνθηκαν στο Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου  (ΚΕΠΕΚ), όπου και τους παρέπεμψαν στην τμηματάρχη της υπηρεσίας. «Αφού ενημερώσαμε πως έχουμε απευθυνθεί και στον ΕΟΔΥ φτάσαμε σε ένα από τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν συνολικά τους εργαζόμενους δηλαδή «τι ισχύει σε
περίπτωση κρούσματος μέσα σε έναν εργασιακό χώρο». Ενώ περιμέναμε να δοθεί σαφής απάντηση από τη συγκεκριμένη Υπηρεσία, το συμπέρασμα που από κοινού καταλήξαμε είναι ότι δεν υπάρχει σαφής οδηγία και ξεκάθαρη διαδικασία και γι’ αυτό ο κάθε εργοδότης κάνει ότι θέλει!», λένε οι εργαζόμενοι.
 
«Τέλος, απευθυνθήκαμε στο Τμήμα Ιχνηλάτησης του ΕΟΔΥ, μήπως και μάθουμε κάτι
πιο συγκεκριμένο. Ύστερα από πολλές προσπάθειες καταφέραμε να μιλήσουμε με
έναν υπεύθυνο από το τμήμα ιχνηλάτησης Πολιτικής Προστασίας».
Η απάντηση που τελικά τους δόθηκε είναι ότι σε περίπτωση κρούσματος:
• Το κρούσμα μπαίνει σε καραντίνα για 14 ημέρες
• Οι στενές επαφές του κρούσματος μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες
ανεξάρτητα από την πραγματοποίηση ή όχι του τεστ
• Στο κατάστημα πρέπει να γίνεται απολύμανση που να πιστοποιείται
 
«Στην προφανή ερώτηση του σωματείου «ποιες νοούνται ως στενές επαφές», η απάντηση που πήραμε είναι ότι «δεν νοούνται ως στενές επαφές οι συνάδελφοι που φοράνε μάσκα και τηρούν τα μέτρα προστασίας, άσχετα αν εργάζονται στον ίδιο χώρο ή σε πόστο που εργάζεται το κρούσμα»».
 
Ο Σύλλογος αναφέρει ότι στις ερωτήσεις σωματείων και εργαζομένων προς τις διευθύνσεις των σούπερ μάρκετ σχετικά με το ποια μέτρα έχουν ληφθεί, πόσα κρούσματα υπάρχουν, ποιός έκανε την ιχνηλάτηση, η πιο συχνή απάντηση που λαμβάνουν είναι «ενεργούμε σύμφωνα με τις
οδηγίες του ΕΟΔΥ». «Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τον αριθμό των συναδέλφων μας που διαπιστώνονται θετικοί στον ιό, την ιχνηλάτηση την κάνει η
εργοδοσία και κρίνει ποιοι και πόσοι συνάδελφοι θα βγουν σε προληπτική καραντίνα,
οι απολυμάνσεις πραγματοποιούνται πάντα «νύχτα»», λένε οι εργαζόμενοι.
 
Τα αιτήματα
 
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Συλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας θέτει τα εξής αιτήματα:
 Τα test στους χώρους των super market πρέπει να είναι μαζικά επαναλαμβανόμενα, δωρεάν σε όλους τους εργαζόμενους.

  • Οι μετακινήσεις εργαζομένων σε αυτή τη φάση από κατάστημα σε κατάστημα, προκειμένου να εξασφαλίζεται το άνοιγμα καταστήματος που υπάρχουν καταγεγραμμένα θετικά κρούσματα, είναι επικίνδυνη καθώς αν δεν υπάρχουν συνεχή και επαναλαμβανόμενα τεστ, η ανάμιξη του προσωπικού συμβάλει στη διασπορά του ιού.
  • Η καθαριότητα πρέπει να είναι συνεχής καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Οι απολυμάνσεις στα καταστήματα, στις αποθήκες και στα γραφεία που εντοπίζονται θετικά κρούσματα πρέπει να γίνονται με τις προδιαγραφές των πρωτοκόλλων υγείας και όχι ψευτοκαθαρισμοί.
  • Πρέπει να υπάρχει άμεση ενημέρωση όλων των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος. Τα αποτελέσματα των τεστ covid-19 που πραγματοποιούνται από διάφορα διαγνωστικά εργαστήρια να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους εργαζόμενους.
  • Να δοθεί τώρα άδεια σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.
  • Να τηρείται αυστηρά ο αριθμός πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο. Να γίνεται πραγματικός έλεγχος με βάση τα τετραγωνικά μέτρα και όχι αλχημείες.

 Επίσης με δύο υπομνήματα οι εργαζόμενοι έχουν ήδη ζητήσει από τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, από το ΚΕΠΕΚ και τον ΕΟΔΥ  τα εξής:

  • Να πάρουν θέση και να προβούν άμεσα σε ελέγχους τόσο για την εξασφάλιση των μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων στα super market όσο και για την εξασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων τους.
  • Άμεσα να οριστεί συνάντηση με τους Υπουργούς Εργασίας, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη για να παρουσιάσουμε συγκεκριμένα τα στοιχεία.

 «Ταυτόχρονα με τον υγειονομικό κίνδυνο, οι εργαζόμενοι έχουν ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν μια πολύπλευρη επίθεση προς τα δικαιώματά τους, κόψιμο των ρεπό, υπερωριακή απασχόληση, αλλαγή βαρδιών, συνεχείς μετακινήσεις από κατάστημα σε κατάστημα. Όλα αυτά έχουν επίπτωση και στην ψυχική τους υγεία, με αποτέλεσμα να καθίστανται ακόμα πιο ευάλωτοι μέσα στην πανδημία», τονίζει η Ντίνα Γκογκάκη.
 

Μοίρασε το άρθρο!