Τσόμσκι: Το μήνυμα του Τραμπ για τα πυρηνικά όπλα ήταν τρομακτικό

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

«Τρομαγμένος» δηλώνει ο διάσημος Αμερικανός φιλόσοφος και ακτιβιστής, Νόαμ Τσόμσκυ, από το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter σχετικά με την «ενίσχυση και επέκταση» των πυρηνικών δυνατοτήτων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως χαρακτηριστικά είπε το «τιτίβισμα» του Ντόναλντ Τρμπα ήταν «ένα από τα πιο τρομακτικά πράγματα που είδα πρόσφατα».

Μιλώντας στη Huffington Post υπογράμμισε πως «και ο Πούτιν είναι κακός αλλά έχει τουλάχιστον ένα αμυντικό ύφος». «Πρόκειται για τα σύνορα της Ρωσίας, όχι του Μεξικού».

Υπενθυμίζεται πως και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εκφράσει τη επιθυμία του να αναπτύξει τις πυρηνικές δυνατότητας της χώρας του. «Πρέπει να ενισχυθεί το στρατιωτικό δυναμικό των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων, ειδικά με συμπλέγματα πυραύλων που μπορεί αξιόπιστα να διεισδύσουν σε τυχόν υφιστάμενα και μελλοντικά συστήματα πυραυλικής άμυνας», δήλωσε ο Πούτιν.

«Πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά τις αλλαγές στην ισορροπία της δύναμης και της πολιτικο-στρατιωτικής κατάστασης στον κόσμο, ειδικά κατά μήκος των ρωσικών συνόρων και γρήγορα να προσαρμόσουμε σχέδια για την εξουδετέρωση απειλών προς τη χώρα μας», πρόσθεσε.

Ο Νόαμ Τσόμσκι, που κατά την προεκλογική περίοδο είχε συγκρίνει τη ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ με τη ναζιστική Γερμανία, σημείωσε πως οι δηλώσεις των ηγετών του κόσμου θα μπορούσαν να επιφέρουν μια αλλαγή στο Δελτίο «Ρολόι της Ημέρας Κρίσεως» των Επιστημόνων Ατομικής Φυσικής, ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σύμβολο για το πόσο κοντά είμαστε στο να καταστρέψουμε την ανθρωπότητα με τη δική μας τεχνολογία. Αυτός ο κίνδυνος πρόκειται να αναβαθμιστεί το 2017. Όπως σημείωσε το ρολόι θα μπορούσε να μετακινηθεί «ακόμη πιο κοντά στα μεσάνυχτα».

Σημειώνεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα αναφερθεί στα πυρηνικά όπλα, προτείνοντας μάλιστα στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία να αποκτήσουν και αυτές τους δικούς τους πυρηνικούς πυραύλους. Σήμερα οι ΗΠΑ κατέχουν περίπου 4.600 πυρηνικές κεφαλές και, μαζί με τη Ρωσία, κατέχουν τη συντριπτική πλεινότητα των πυρηνικών όπλων στον κόσμο, περίπου το 93%.

28/12/2016

Μοίρασε το άρθρο!