Τσαβούσογλου: «Εθνικιστής» ο Τσίπρας, μας απομόνωνε, με Μητσοτάκη είπαμε για «μοιρασιά»

Η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο και συμφωνία με την Ελλάδα, αντίστοιχη με αυτή που σύναψε με τη Λιβύη. Για να γίνει αυτό «η Ελλάδα θα πρέπει να μοιράζεται την Ανατολική Μεσόγειο». Τα παραπάνω υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεχμέτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απομόνωνε την Τουρκία, ενώ τώρα τα πράγματα πάνε καλύτερα για την Άγκυρα.  

«Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε στον Μητσοτάκη προσωπικά, ‘εμείς μπορούμε να κάνουμε παρόμοια συμφωνία με εσάς, αρκεί να είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε. Μην κάνετε παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας. Να είστε ειλικρινείς. Να μιλήσουμε. Να μάθετε να μοιράζεστε στην ανατολική Μεσόγειο. Όλοι έχουν δικαιώματα εδώ’», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. 

 Αναφερόμενος στις επαφές Μητσοτάκη Ερντογάν σχολίασε: «Ο πρόεδρός μας ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο. Είπαν να κάνουν μια προετοιμασία οι Υπουργοί Εξωτερικών για τα θέματα της “Τουρκικής μειονότητας” της Θράκης, του τζαμιού στην Αθήνα, της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη. Η Ελλάδα μαζί με την Ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησε κάποιες φορές με την Αίγυπτο κάποιες φορές με το Ισραήλ να απομονώσει την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο με τη λογική “ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου”. Δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις μας. Δεν μιλάω μόνο για την περίοδο Μητσοτάκη, αλλά κυρίως την προηγούμενη περίοδο. Βέβαια η Ελλάδα ενοχλήθηκε όταν κάναμε κινήσεις που απαντήσαμε».

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως «υπήρξαν βήματα για να μειώσουμε την ένταση με την Ελλάδα όπως όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση συνεχίσαμε τον μηχανισμό που είχε ξεκινήσει με τον Ισμαήλ Τζέμ. Μέχρι την κυβέρνηση του Τσίπρα τα πράγματα πήγαιναν καλά. Στην Ελλάδα τα αριστερά κόμματα είναι υπερβολικά εθνικιστικά. Με τη νέα κυβέρνηση ξεκινήσαμε επαφές για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες».

 Η απάντηση Δένδια 

Το μήνυμα Τσαβούσογλου πως η Τουρκιά αισθάνεται καλύτερα με την κυβέρνηση της ΝΔ προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια για τη στάση της κυβέρνησης και τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, παραβλέποντας τις αντιδράσεις, σχολίασε: «Η Ελλάδα είναι διαχρονικά και πάντοτε έτοιμη για μια έντιμη συνεννόηση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, είναι όμως επίσης διαχρονικά και πάντοτε ανέτοιμη για ένα ανατολίτικο παζάρι και έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό. Είμαστε ένα κράτος που έχει μια πολυμερή εξωτερική πολιτική, που πάντοτε όμως υπηρετεί το διεθνές δίκαιο, την ασφάλεια και τη σταθερότητα». 

Τσίπρας: Προσβολή ή παράσημο οι δηλώσεις Τσαβούσογλου;

«Τώρα, ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι “όλα ήταν καλά και τα βρίσκαμε με τις ελληνικές κυβερνήσεις” στη μοιρασιά της Ανατολικής Μεσογείου, μέχρι που ήρθε ο Τσίπρας που “είναι υπερβολικά πατριώτης”, πώς να το εκλάβω; Ως προσβολή ή ως παράσημο;», σχολίασε από την ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο Τσαβούσογλου. «Ας απαντήσουν οι ψευδο-υπερπατριώτες, που έσκιζαν τα ρούχα τους για τον πατριωτισμό τους στη δήθεν “προδοτική” Συμφωνία των Πρεσπών και τώρα έχουν πάθει αφωνία για όλα…», καταλήγει.

Μοίρασε το άρθρο!