Τσίπρας: Μπορούν να προσφέρουν προοπτική αυτοί που έστησαν εθνική σκευωρία στο Μακεδονικό;

«Ήμουν περίεργος να δω αν μπορούσε η παρουσία σας να είναι ακόμη πιο δυνατή από την αντίστοιχη του περασμένου Μάη ανέφερε ο πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στην πλατεία Ελευθερία του Ηρακλείου Κρήτης. «Δεν το περίμενα ότι αυτό μπορούσε να συμβεί κατακαλόκαιρο. Κι όμως σήμερα βλέπω στα πρόσωπά σας την αποφασιστικότητα και το πείσμα, τώρα είστε πιο πεισμωμένοι να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω». Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί είναι που θα φέρουν τη νίκη πίσω, θα ανοίξουν το δρόμο.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε αν μπορούν να δώσουν προοπτική «οι άνθρωποι που μας χρεοκόπησαν και μας λεηλάτησαν. Και που αργότερα αποπειράθηκαν να μας διχάσουν. Και να μας χωρίσουν σε προδότες και εθνικόφρονες. Αυτοί που λεηλάτησαν τα δημόσια ταμεία και μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Αυτοί που έστησαν πάνω στο ψέμα και την υποκρισία μια απίστευτη εθνική σκευωρία στο Μακεδονικό παίζοντας με τα εθνικά μας θέματα για να μας διχάσουν.

Μπορούν αυτοί να προσφέρουν ασφάλεια και ευημερία;».

Από το νησί του Ελευθέριου Βενιζέλου, όπως ο ίδιος επεσήμανε, ο Αλ. Τσίπρας έδωσε τη δική του απάντηση για το Μακεδονικό: «Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Προοδευτική Συμμαχία, ως κορμός και συνεχιστές της Δημοκρατικής παράταξης του τόπου, όλοι εμείς βάλαμε μπροστά το συμφέρον της πατρίδας και όχι του κόμματος. Για να βρούμε λύση σε μια χρόνια διένεξη με τους Βόρειους γείτονές μας. Και ναι, είμαστε περήφανοι, γιατί πάντα στην ιστορία της Ελλάδας μας, από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου ως σήμερα, όποτε αυτή η παράταξη κλήθηκε να διαχειριστεί εθνικά θέματα, έβαλε πάντοτε μπροστά τη πατρίδα και το συμφέρον του τόπου, το πατριωτικό συμφέρον. Έκανε την Ελλάδα ισχυρότερη, μεγαλύτερη δυνατότερη -έτσι και σήμερα»

Αναφερόμενος στους προκατόχους του, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε να θυμηθούν οι πολίτες:

«Πώς βρέθηκε η χώρα στο χείλος του γκρεμού; Ο ένας παρέδωσε 24 δισ. ευρώ πρωτογενές έλλειμμα το 2009. Ο άλλος έφερε το ΔΝΤ. Ο επόμενος ήταν διορισμένος τραπεζίτης. Και ο τελευταίος έφτασε την ανεργία το 28% και γέμισε με λουκέτα όλη την αγορά, ενώ έφτιαξε το σχέδιο της παρένθεσης».

Και μας ζητάνε να ζητήσουμε συγνώμη που παραφερθήκαμε και μας πέρασε από το μυαλό ότι η Ελλάδα δεν ανήκει σε αυτούς, ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, τον κυρίαρχο ελληνικό λαό, τους μη προνομιούχους».

Μία από τις βασικότερες πτυχές της ομιλίας Τσίπρα ήταν το σχέδιο της ΝΔ για το ασφαλιστικό. Αφού, εισαγωγικά, έκανε λόγο για «τσουνάμι απορρυθμίσεων, και όχι κύμα μεταρρυθμίσεων», βασικότερο των οποίων είναι το ασφαλιστικό, τόνισε:

«Στο πρόγραμμα (σ.σ. της ΝΔ) που μοιράζουν, δεν είδα ούτε μία γραμμή για το τι θα κάνουν στο ασφαλιστικό. Ούτε μία. Ξέρετε, εμείς το 2015 παραλάβαμε ένα ασφαλιστικό σύστημα έτοιμο να καταρρεύσει. Οι αναλογιστικές μελέτες έλεγαν ότι δεν φτάνουμε ως το 2020».

Παρόλα αυτά η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να σώσει τις συντάξεις, να σταματήσει τον κατήφορο των περικοπών και άρχισε να δίνει αυξήσεις, το δώρο Πάσχα εν είδει μόνιμης 13ης σύνταξης».

«Τώρα αυτοί τι θέλουν να κάνουν (σ.σ. οι πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Τσίπρα); Θέλουν, λέει, να ξανανοίξουν το ασφαλιστικό. Το ερώτημα είναι γιατί;

Γιατί -όπως κατήγγειλε- ήδη έχουν ντιλάρει με μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για να ξεπουλήσουν την επικουρική ασφάλιση. Έχουν ήδη συμφωνήσει να δώσουν δισ. σε ιδιώτες, προκειμένου να διαχειριστούν όπως παλιά, τζογάροντας στο χρηματιστήριο, στα δομημένα ομόλογα και να αφήσουν τη μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων, 1 εκατ. 250 χιλ. χωρίς επικουρική σύνταξη».

Και στη συνέχεια περιέγραψε λεπτομερώς πώς θα μπορεί να προκληθεί «μαύρη τρύπα» στο ασφαλιστικό, και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για χιλιάδες συνταξιούχους.

Όμως, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός, «αν γίνει αυτό που έγινε στη χώρα μας με την «Ασπίς Πρόνοια», αν γίνει αυτό που έγινε στις ΗΠΑ το 2008 και σκάσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, ποιος θα πληρώσει τις αποταμιεύσεις των ανθρώπων, τις συντάξεις των συνταξιούχων;

Αυτό είναι το σχέδιό τους και θα το λέμε μέχρι να πάμε στην κάλπη» είπε και απευθυνόμενος προς τους συνταξιούχους τους ζήτησε να μην αφήσουν κανέναν να παίξει με τις ζωές και τις συντάξεις τους.

Κάποιοι βιάζονται, παρατήρησε ο πρωθυπουργός, «να προδικάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα πριν ο λαός πάει στη κάλπη. Γιατί αυτή η κάλπη βγάζει κυβέρνηση όχι ευρωβουλευτές. Και αυτή η κάλπη το πρωί της επόμενης Κυριακής, όπως και κάθε κάλπη, θα είναι άδεια. Και θα γεμίσει από τη δική σας βούληση, τη δική σας αποφασιστικότητα», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Για να προσθέσει, «οι πολιτικοί μας αντίπαλοι και τα ΜΜΕ που τους στηρίζουν, έχουν επιβάλει σιωπητήριο στην προγραμματική συζήτηση. Παραθέτουν μονάχα όμορφα σλόγκαν και ανώδυνες ατάκες. Και κρύβουν τα όσα σχεδιάζουν για το μέλλον του τόπου».

Προσπαθούν δε, να πείσουν ότι όλα είναι προδιαγεγραμμένα. Όμως, «εμείς ορίζουμε το μέλλον μας. Δεν μας ορίζουν τη μοίρα οι επιθυμίες αυτών που χρεοκόπησαν τη χώρα».

«Η ελπίδα, η προοπτική θα νικήσει την αλαζονεία και την έπαρση», προέβλεψε ο Αλ. Τσίπρας, που συμπλήρωσε: «Έχουμε μπροστά μας την πιο κρίσιμη εβδομάδα. Είμαστε στην τελική ευθεία» και «λέμε ότι η ανατροπή θα έρθει εφόσον ο καθένας και η καθεμία από μας, καταφέρει να πείσει μόνο άλλον έναν να έρθει στη κάλπη. ‘Αλλον έναν άνθρωπο που θέλει να ζήσει καλύτερα σε αυτό τον τόπο».

Το σύνθημα σήμερα είναι, «κανένας μόνος του στην κάλπη», είπε ο πρωθυπουργός. «Κανένας χωρίς να του εξηγήσουμε ποιο το κρίσιμα δίλημμα που διακυβεύεται για τη ζωή μας την επόμενη μέρα».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ζήτησε να γίνει κατανοητό σε όλους ότι την επόμενη Κυριακή δεν έχει σημασία αν κάποιος βρέθηκε προηγουμένως σε αριστερή, δεξιά ή κεντρώα κάλπη. «Σημασία έχει τι θα ξημερώσει για εμάς και τη πατρίδα μας», υπογράμμισε προσθέτοντας:

«Για αυτό θα πάμε στη κάλπη έχοντας στο νου: Πρώτα τη ζωή μας. Πρώτα το μέλλον των παιδιών μας. Πρώτα την πατρίδα μας.

Αν όλοι σκεφτούμε έτσι, τότε, ναι, η μεγαλύτερη πολιτική και εκλογική ανατροπή μετά τη Μεταπολίτευση είναι βέβαιη», σημείωσε χειροκροτούμενος ο πρωθυπουργός.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλ. Τσίπρας περιέγραψε την Ελλάδα ως πιο δυνατή και πιο ισχυρή από ποτέ στη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε, η Ελλάδα σήμερα προχωρά στην αξιοποίηση των πιθανών κοιτασμάτων του φυσικού αερίου, νότια της Κρήτης. Με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά χωρίς να χρειαστεί να πάρουμε την άδεια από κανέναν. Γιατί κανείς δε μπορεί πια να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοίρασε το άρθρο!