Τσίπρας: Η βαθιά ύφεση θα έχει την υπογραφή των επιλογών σας κ. Μητσοτάκη

«Οι πολίτες, καθώς και όσοι έδιναν και δίνουν στην πρώτη γραμμή τη μάχη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, βρέθηκαν μπροστά από τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη μάχη. Έθεσαν σε προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, τη ζωή του διπλανού τους, τη Δημόσια υγεία», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Και βρέθηκαν να ζουν κλεισμένοι για δύο και πλέον μήνες όχι σε επαύλεις με κήπους, αλλά σε 40 και 50 τετραγωνικά. Συχνά με πολυμελείς οικογένειες. Κι ακόμα πιο συχνά, με δραματικά μειωμένο εισόδημα, και δραματικά αυξημένη ανασφάλεια για το αύριο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Άλλοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση, δεν έμειναν μέσα αλλά διακινδύνευσαν τις δικές τους ζωές. Και δεν ήταν πλουσιοπάροχα αμειβόμενοι.

Δεν ήταν γκόλντεν μπόις. Ήταν από αυτούς που μέχρι χθες εσείς κύριε Μητσοτάκη, που τώρα τους αποκαλείτε ήρωες, τους θεωρούσατε περιττούς δημόσιους υπάλληλους,
τους καταδικάζατε σε τριτοκοσμικές συνθήκες δουλειάς και αμοιβής, και υπαγορεύατε την απόλυσή τους, ή τη μείωση του μισθού τους, γιατί θεωρούσατε ότι αμείβονταν παραπάνω από όσο πρόσφεραν», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Μόνιμες προσλήψεις δεν κάνατε – έχετε προσθέσει μόλις 300 συμβασιούχους γιατρούς στο σύστημα. Τα κρεβάτια ΜΕΘ έχουν ελάχιστα αυξηθεί», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε δε πως «μην αρχίσετε πάλι να προσθέτετε απλώς τα κρεβάτια που έχουν αναπνευστήρα. Δεν είναι αυτό κρεβάτι ΜΕΘ. Όλοι γνωρίζουν ότι η ΜΕΘ δεν είναι μόνο ο εξοπλισμός, αλλά κυρίως το προσωπικό, οι εντατικολόγοι αλλά και οι εξειδικευμένοι νοσηλευτές. Και εξ όσων γνωρίζω δεν έχετε προσλάβει κανέναν».

«Αντί μάλιστα να κάνετε προσλήψεις – εμείς είχαμε προκηρύξει 4000 μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές, να το επαναλάβω μόνιμους – εσείς τις παγώσατε.Όχι μόνο δε προσλαμβάνετε αλλά απολύετε και από πάνω τους επικουρικούς γιατρούς και δεν πληρώνετε υπερωρίες στο προσωπικό», τόνισε.

Για τα σχολεία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε αναφερόμενος στο θέμα της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία είπε:

«Και ποια η λογική να ανοίξετε ακόμα και τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, απόφαση από την οποία ευτυχώς την τελευταία στιγμή ανακρούσατε πρύμναν, χάρη στην αντίδρασή μας, αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης ;

Ειλικρινά δυσκολεύομαι πάρα πολύ να καταλάβω γιατί σε ένα θέμα που διχάζει βαθιά την επιστημονική κοινότητα σπεύδετε εσείς προσωπικά να πάρετε την απόφαση που ενέχει τους μεγαλύτερους κινδύνους για την δημόσια υγεία.

Προχθές, στην έγκυρη ιταλική εφημερίδα η Λα Ρεπούμπλικα, δημοσιεύθηκε η πρόταση της αντίστοιχης Ιταλικής Επιτροπής λοιμωξιολόγων προς την ιταλική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, λοιπόν, στο άνοιγμα των σχολείων θα οφείλεται το ένα τρίτο από τα συνολικά πιθανά νέα κρούσματα που θα προέκυπταν σε περίπτωση που επανερχόταν σε απόλυτα κανονικούς ρυθμούς η ζωή».

«Γιατί λοιπόν παίρνετε αυτό το αχρείαστο ρίσκο; Και λέω αχρείαστο, γιατί πέραν της Γ’ Λυκείου, που είναι απολύτως αναγκαίο να ανοίξει, ποια η αναγκαιότητα οι υπόλοιπες τάξεις να ανοίξουν για 20 μέρες μέχρι τις καλοκαιρινές διακοπές» είπε.

Για τα ΜΜΕ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε παράλληλα και το πρόγραμμα στήριξης της κυβέρνησης στα ΜΜΕ. «Για πείτε μας, λοιπόν, τι έχετε κατά νου, όταν αποφασίζετε να δώσετε ανεξέλεγκτα, χωρίς λογοδοσία, χωρίς διαφάνεια, 20 εκ σε ΜΜΕ;», είπε.

«Γιατί καταργείτε τη διαύγεια για να μοιράσετε χρήμα στα ΜΜΕ χωρίς καθορισμένα και με διαφάνεια κριτήρια; Και αποκλείετε μάλιστα μη αρεστά σε σας και στην κυβέρνηση ΜΜΕ», τόνισε.

«Δεν είναι σκάνδαλο πρώτου μεγέθους αυτό; Δεν είναι απόπειρα εξαγοράς, ακόμα και εκβιασμού, θα έλεγα. Επιβράβευσης των «φρόνιμων» και τιμωρίας των «άτακτων»;» συμπλήρωσε.

«Εκμεταλλεύεστε την πανδημία ως ευκαιρία, για να στήσετε ή να εμπεδώσετε, σχέσεις εξάρτησης και απόλυτου ελέγχου της πληροφόρησης των πολιτών, κύριε Μητσοτάκη.
Και αν αυτό δεν είναι ερωτοτροπία με τον ολοκληρωτισμό, τότε οι λέξεις έχουν χάσει τελείως το νόημά τους» τόνισε.

«Αν όμως στο εποικοδόμημα της ενημέρωσης ασκείται μια πολιτική που αποσκοπεί στη στήριξη, διαφήμιση, ακόμα και αποθέωση, με κάθε μέσο, της κυβέρνησης, και του πρωθυπουργού, στη βάση της κοινωνίας εξελίσσεται αντίστοιχα ένα σχέδιο με χαρακτηριστικά τόσο εχθρικά και βάρβαρα για την κοινωνική πλειοψηφία, που θα πρέπει να ανησυχήσει κάθε δημοκρατικό πολίτη.

Πρόκειται για μια βαθιά αντιδραστική, ταξικά μονομερή, και αντιλαϊκή αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας» ανέφερε.

Για τα voucher

«Ταπεινώσατε τους επιστήμονες, τη μεσαία τάξη για την οποία υποτίθεται ότι πρωτίστως ενδιαφέρεστε, με μια εξευτελιστική και διάτρητη από κάθε άποψη διαδικασία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Για ίδιον όφελος κάποιων, πολύ συγκεκριμένων προσώπων και συμφερόντων, με πολύ συγκεκριμένες σχέσεις με το κόμμα σας» τόνισε.

«Είναι γνωστά πια όλα τα στοιχεία του σκανδάλου. Δεν θα επιμείνω στην αναπαραγωγή τους. Σε ένα μόνο ερώτημα θα επιμείνω, στο οποίο δεν απαντήσατε. Ξέρατε, κύριε Μητσοτάκη; Είχατε εγκρίνει αυτό το σχεδιασμό; Είχατε συμμετάσχει στην κατάρτισή του; Το επιτελικό σας κράτος, με το οποίο υπερηφανευόσασταν ότι θα ελέγχετε τους πάντες και τα πάντα, ήταν εν γνώσει των βάουτσερ; Ή ο κ. Βρούτσης τα σκέφτηκε, τα σχεδίασε και τα έκανε όλα μόνος του, και άρα εσείς ελέγχεστε όχι για συνενοχή, αλλά για ανοχή και βαριά αμέλεια;» συμπλήρωσε.

«Δημοκρατικό σας καθήκον είναι να δώσετε μια απάντηση. Και όσο δε τη δίνετε την απάντηση, αλλά κρατάτε τον κο Βρούτση, είναι σα να παραδέχεστε εμμέσως τη συμμετοχή σας σε όλον αυτόν το σχεδιασμό.

Αλλά το σκάνδαλο των βάουτσερ δεν πρέπει να αισθάνεται μοναξιά. Φροντίσατε να του εξασφαλίσετε μεγάλη παρέα», είπε.

Να σας ανάψουμε κάνα κερί;

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε κι έβγαλε τον εαυτό του, τα πραγματικά του συναισθήματα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όχι μόνο δεν αναγνωρίζει την στάση της αντιπολίτευσης σε αντίθεση με την δική του στάση στην αντιπολίτευση. Τότε που είχε υιοθετήσει την στάση της τρόικας», τόνισε.

«Το 25% του ΑΕΠ χάθηκε στην διακυβέρνηση 2013 – 2014. Με προκλητικό τρόπο οικειοποιείστε τη στάση τω πολιτών και της αντιπολίτευσης και να εμφανιστείτε ως τροπαιούχος. Να σας ανάψουμε κερί και κάνα τάμα να σας έχει καλά η Παναγία. Δεν είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα», είπε.

«Δεν θέλω να μπω σε αυτή την ανούσια συζήτηση και στην σύγκριση με τους θανάτους άλλων χωρών. Είναι άχαρη αυτή η συζήτηση και μακάβρια», είπε.

Αναφερόμενος στα μέτρα υποστήριξης είπε: «Δεν ακούσαμε κάτι που να μας κάνει αισιόδοξους. Δεν μας είπατε όμως κάτι συγκεκριμένο. Δεν είστε σχολιαστής. Είστε ο πρωθυπουργός της χώρας».

Δεν θέλω να μπω σε αυτή την ανούσια συζήτηση και στην σύγκριση με τους θανάτους άλλων χωρών. Είναι άχαρη αυτή η συζήτηση και μακάβρια.

Αναφερόμενος στα μέτρα υποστήριξης είπε: «Δεν ακούσαμε κάτι που να μας κάνει αισιόδοξους. Δεν μας είπατε όμως κάτι συγκεκριμένο. Δεν είστε σχολιαστής. Είστε ο πρωθυπουργός της χώρας».

Η ύφεση θα είναι μεγάλη γιατί ακριβώς δεν υιοθετείτε ένα πρόγραμμα εμπροσθοβαρές που θα μπορέσει να ανατάξει την οικονομία και της μικρές επιχειρήσεις.

Για προστασία πρώτης κατοικίας

«Τρίμηνη γιατί σε 3 μήνες θα έχει τελειώσει η ύφεση; Και τα προβλήματα της αγοράς θα έχουν λυθεί;», είπε.

Υποχωρείτε στις πιέσεις παραγόντων οι οποίοι σε καιρό ύφεσης και πανδημίας δεν βγαίνουν να πουν την αλήθεια, ότι θέλουν να πάρουν και την πρώτη κατοικία. «Προφανώς και 1η Αυγούστου το πρόβλημα θα είναι εδώ, εκτός κι αν ετοιμάζεστε να αποδράσετε…».

Αναφερόμενος στην υπόθεση των ΚΕΚ είπε: «Βλέπω Βρούτση κάθετε δίπλα σας αμίλητος. Εδώ μιλάμε για κορυφαίο θράσος. Αισθάνεστε άνετα που επί 3 εβδομάδες ο υπουργός σας έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό, στα κανάλια. Τον κρατάτε τον ψεύτη. Που να καταλάβω ότι φοβάστε να τον διώξετε…».

Στο στόχαστρο του Αλέξη Τσίπρα μπήκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, με αφορμή τις εκτιμήσεις του για την ύφεση του 2020 που απέχουν πολύ από τις αντίστοιχες εκτιμήσεις της ΕΚΤ.

«Έχουμε έναν διοικητή της ΤτΕ που προβλέπει ύφεση 4%, ενώ η ΕΚΤ προβλέπει άνω του 10%. Η ύφεση που θα μας χτυπήσει θα είναι τεράστια γιατί δεν υιοθετείτε ένα πρόγραμμα που θα κρατήσει την οικονομία ζωντανή» είπε χαρακτηριστικά.

Μοίρασε το άρθρο!