Τρίκαλα Θεσσαλίας: Ο Ασκληπιός, τα ρεμπέτικα και η ρομποτική

Παγκόσμια πρωτοτυπία για τη Θεσσαλική πόλη, με την ολοκληρωμένη πιλοτική λειτουργία κίνησης λεωφορείων δίχως οδηγό, με το Ληθαίο ποταμό να τη διασχίζει, αλλά και την παλιά της πόλη, το φρούριο με το Ρολόι, τα μουσεία και το μύλο

Τα Τρίκαλα, πατρίδα του Βασίλη Τσιτσάνη, ενός από τους μεγαλύτερους Ελληνες συνθέτες, στιχουργούς και τραγουδιστές, του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού, χτισμένα πάνω στην αρχαία πόλη Τρίκκα ή Τρίκκη, η οποία ιδρύθηκε γύρω στην 3η χιλιετία π.Χ., πήραν την ονομασία τους από τη νύμφη Τρίκκη, κόρη του Πηνειού ή κατ’ άλλους του Ασωπού ποταμού. Η πόλη υπήρξε σημαντικό κέντρο της αρχαιότητας, καθώς εδώ έζησε και έδρασε ο Ασκληπιός, που σήμερα αποτελεί έμβλημα του Δήμου Τρικκαίων, ο οποίος ήταν και βασιλιάς της πόλης.

Στολίδι των Τρικάλων αποτελεί ο Ληθαίος ποταμός. Πρόκειται για τον μοναδικό τέτοιας έκτασης και μήκους ποταμό που διέρχεται από το κέντρο ελληνικής πόλης. Δεδομένου ότι χωρίζει την πόλη στα δύο, οι όχθες του συνδέονται με 13 γέφυρες, μισές από τις οποίες χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από πεζούς. Μάλιστα, την άνοιξη, υπάρχει η δυνατότητα για βαρκάδα στο ποτάμι, με δωρεάν εξοπλισμό.

Πόλος έλξης κατοίκων και επισκεπτών αποτελεί η Κεντρική Γέφυρα, ιστορικό διατηρητέο μνημείο, η οποία ενώνει την κεντρική πλατεία με τον πεζόδρομο της Ασκληπιού. Κατασκευάστηκε το 1888 από Γάλλους μηχανικούς, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από σχέδια γεφυρών που βρίσκονται στον Σηκουάνα.Χαρακτηριστικό και το άγαλμα του Ασκληπιού πάνω στην ομώνυμη γέφυρα του Ληθαίου.

Φρούριο – Παλιά πόλη

frourio1.jpg

Στη βορειοανατολική πλευρά της πόλης βρίσκεται το Φρούριο, το οποίο ανεγέρθηκε από τον Ιουστινιανό Α΄ (6ος αι.) πάνω στα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας Τρίκκης. Στην ανατολική του πλευρά, δεσπόζει το Ρολόι, που έστησαν οι Τούρκοι στα μέσα του 17ου αι. Ο Πύργος του Ωρολογίου των Τρικάλων, όπως και αυτός της Λάρισας, είναι από τους παλαιότερους γνωστούς στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα.

Στις μέρες μας το Φρούριο φιλοξενεί το υπαίθριο θέατρο του Δήμου, ενώ είναι επισκέψιμο το Ρολόι με θέα την πόλη (ώρες 09.00 – 16.00).

Σ’ ότι αφορά την παλαιά συνοικία Βαρούσι, στις παρυφές του Φρουρίου, αποτελούσε την εύπορη, χριστιανική και αυτοδιοικούμενη συνοικία της πόλης. Τα αρχοντικά του Βαρουσίου και οι πολυάριθμες εκκλησίες αντικατοπτρίζουν την οικονομική και πολιτιστική άνθιση του 18ου και 19ου αι.

Συνέχεια της συνοικίας Βαρούσι μέχρι και την κεντρική πλατεία είναι τα παλιά Μανάβικα, που σήμερα, λειτουργούν ως ταβέρνες και καφέ-μπαρ της πόλης. Στα παλιά Μανάβικα και η χαρακτηριστική τοιχογραφία, επιφάνειας 150 τ.μ., αναπαριστώντας την καθημερινότητα.

Μύλος Ματσοπούλου

matsopoulo1.jpg

Ο Μύλος Ματσόπουλου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά νεότερα πολιτιστικά μνημεία της πόλης των Τρικάλων. Ενα βιομηχανικό κτίριο πρωτοπόρο για την εποχή του (1884), σε βαλκανικό επίπεδο, πόλος γενικότερης ανάπτυξης της πόλης, όπου μέχρι τη διακοπή της λειτουργίας του, τη δεκαετία του 1980, διατήρησε σχεδόν απαράλλαχτη τη δομή της λειτουργίας του. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός βρίσκεται σήμερα σχεδόν ακέραιος στη θέση του, με όλες τις αντιπροσωπευτικές μηχανές της γραμμής παραγωγής αλευροποίησης του σίτου (ώρες επίσκεψης για το Βιομηχανικό Μουσείο Δευτέρα – Παρασκευή 08.30 – 16.00, τηλ. 24310 38890).

Το κτιριακό συγκρότημα του Μύλου έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο ενώ στις μέρες μας είναι ο πολιτιστικός «πνεύμονας» για την πόλη των Τρικάλων, και λειτουργεί ως ιστορικό-βιομηχανικό πάρκο και πολιτιστικό κέντρο. Στεγάζει τον Δημοτικό Κινηματογράφο, το Θέατρο και την Πειραματική Σκηνή, το Δημοτικό Εργαστήρι Ζωγραφικής, τη νέα θεατρική σκηνή «Μηχανουργείο», την Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων, τον ΣΟΧΤ, το σινέ καφέ και τον Μύλο των Ξωτικών.

*ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ, Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Θεσσαλίας, για μαθητές Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων, με θέμα «Αρχιπέλαγος Αιγαίο: Η τεχνολογία βοηθά να αναπτυχθούν τα νησιά», για μαθητές/τριες Γυμνασίου με θέμα «Οι δρόμοι του κρασιού στη Βόρεια Ελλάδα» (βασική κατηγορία) και «Πρωτέας» (παράλληλη κατηγορία για αρχάριες ομάδες) καθώς και για μαθητές/τριες Λυκείου με θέμα «Smart Cities». Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, ώρες 10.00 – 16.00 στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Τρικάλων.

Info

-Πώς θα πάτε: Από Αθήνα ακολουθείτε την εθνική οδό για Θεσσαλονίκη και στη Λαμία έξοδος για Καρδίτσα-Τρίκαλα, συνεχίζοντας στην περιφερειακή οδό Καρδίτσας με προορισμό τα Τρίκαλα. Συνολικά θα διανύσετε 326 χλμ. Από Θεσσαλονίκη το κοντέρ θα «γράψει» 220 χλμ.

-Τουριστικές Πληροφορίες: Στο www.trikalacity.gr και στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων, όπου λειτουργεί το infopoint, καθημερινά 09.00 – 20.00, Σ/Κ 10.00 – 18.00 (τηλ. 24310 23700).

Tips

-Μουσείο Τσιτσάνη: Στεγάζεται στις Παλιές Φυλακές, και στις αίθουσες υπάρχουν εκθέματα για τη ζωή του Τσιτσάνη, σπάνιοι δίσκοι 78 και 45 στροφών, γίνεται αναφορά και σύνδεση του έργου με τον εγκλεισμό, τη σχέση φυλακής – τραγουδιού, καθώς και στους άλλους 5 Τρικαλινούς δημιουργούς – καλλιτέχνες: Κ.Βίρβο, Απ. Καλδάρα, Χρ. Σαμολαδά, Χρ. Κολοκοτρώνη, Δημ. Μητροπάνο. Ωρες λειτουργίας, καθημερινά, 09.00 – 15.00, με ελεύθερη είσοδο (τηλ. 24310 77977).

-Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού εταιρίας «Κλιάφα»: Στα παλαιά Ψυγεία-Παγοποιεία Κλιάφα, με ενότητες με την ιστορία της πόλης και της εταιρείας, αλλά και παραδοσιακό τυπογραφείο, παλιό φαρμακείο, παιδική και εφηβική βιβλιοθήκη με 6.000 τίτλους (τηλ. 24310 27313,4).

-Λόφος Προφήτη Ηλία: Σε κοντινή απόσταση από την πόλη με πανοραμική θέα, την εκκλησία του Προφήτη Ηλία (1896), το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη θέση Ντάπια και το Ζωολογικό Κήπο.

-Καλαμπάκα/Μετέωρα: Σε απόσταση 21 χλμ., η Καλαμπάκα και τα επιβλητικά Μετέωρα, όπου σήμερα, λειτουργούν έξι μοναστήρια, χτισμένα στις κορυφές των βράχων: Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, Ρουσάνου ή Αγ. Βαρβάρας, Βαρλαάμ ή Αγίων Πάντων, Αγίου Στεφάνου, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλο Μετέωρο, και Αγίας Τριάδας. Είναι και το Παλαιολιθικό σπήλαιο της Θεόπετρας που χρονολογείται πριν από 40.000 έως 6.000 χρόνια π.Χ.

Μοίρασε το άρθρο!