Το «ύπουλο» παιχνίδι Ερντογάν: Σχέδιο για ταυτόχρονη επίθεση σε Έβρο και Καστελλόριζο

Θωρακίζεται απ’ άκρη σ’ άκρη το ποτάμι και ενισχύεται με εκατοντάδες άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και του Στρατού – Πώς η Τουρκία θα επιχειρήσει να σπάσει την άμυνα στη θάλασσα  – Ανησυχία και επιφυλακή για το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου.

Από τις αρχές Μαΐου είχαμε τονίσει πως ο Τούρκος πρόεδρος θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να εξωτερικεύσει την κρίση στο εσωτερικό της Τουρκίας, με στόχο να μηδενίσει τις αντιδράσεις, συσπειρώνοντας τον τουρκικό λαό με τόνωση του εθνικού φρονήματος.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΡΑΚΟΣ

Δυστυχώς, οι εξελίξεις μας επιβεβαιώνουν. Τα λόγια και τα έργα του καθεστώτος Ερντογάν αποδεικνύουν πως οι νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις δεν υποχωρούν ούτε μπροστά στο παγκόσμιο πρόβλημα του κορονοϊού, ούτε μπροστά στη φτώχεια του τουρκικού λαού.

Η τουρκική ηγεσία δεν έχει «χωνέψει» ακόμα το «χαστούκι» που έφαγε στον Έβρο και το φιάσκο που υπέστη το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και επιθυμεί εκδίκηση. Ο κορονοϊός πήγε πίσω τα σχέδια του «σουλτάνου» για Έβρο και ανατολικό Αιγαίο, ωστόσο, είναι έτοιμος πλέον να προχωρήσει.

Η Ελλάδα από την πλευρά της, το γνωρίζει καλά αυτό και είναι έτοιμη να δώσει νέα ηχηρή απάντηση στους Τούρκους, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να σχεδιάζουν τους τρόπους άμυνας απέναντι στα καραβάνια μεταναστών – «εισβολέων» που θα στείλει το τουρκικό καθεστώς.

«Αστακός» ο Έβρος

Η κατάσταση στον Έβρο παραμένει τεταμένη. Οι Τουρκία ετοιμάζει αντεπίθεση κατά της Ελλάδας και ενδεχομένως όχι μόνο σε ένα μέτωπο.

Σε μείζον ζήτημα στην περιοχή εξελίσσεται η δημιουργία του φράχτη, με τους Τούρκους να μην επιθυμούν σε καμία περίπτωση να κατασκευαστεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα και γι’ αυτό σχεδιάζουν να στείλουν μαζικά μετανάστες και πρόσφυγες στην ελληνική μεθόριο. Το ζήτημα δεν είναι σίγουρα μόνο συνοριακό. Η Τουρκία δεν κάνει τίποτα τυχαία. Δεν προκάλεσε τυχαία το περιστατικό στον Έβρο, δεν θέλει τον φράχτη και θα πράξει ό,τι μπορεί για να μην γίνει.

Για την Ελλάδα όμως, ο φράχτης είναι αναγκαίος για την εθνική ασφάλεια και η ελληνική ηγεσία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει. Αυτό τόνισε άλλωστε και ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, επισημαίνοντας βέβαια πως η δημιουργία του φράχτη θα πάρει αρκετό διάστημα.

Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι υπάρχει πληροφόρηση για σχέδιο πίεσης προς την Ελλάδα από την πλευρά της Άγκυρας, τονίζοντας ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες από την ελληνική πλευρά.

Όσον αφορά τη νευραλγική περιοχή του Έβρου, το πλάνο ξεκινά με την ενίσχυση των διμοιριών των ΜΑΤ, μετά τη λήξη του συναγερμού για τον κορονοϊό στον Έβρο αλλά και την αλλαγή των δυνάμεων που βρίσκονταν μέχρι τώρα στη συνοριακή γραμμή, όπως αποφάσισε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Συγκεκριμένα, η τρίμηνη απόσπαση των αστυνομικών που βρίσκονταν στην περιοχή έληξε και θα αντικατασταθούν με νέες, ενώ παράλληλα θα διπλασιαστούν οι διμοιρίες από δυνάμεις που θα φθάσουν στον Έβρο από όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ελληνοτουρκική μεθόριο μετακινούνται την Πέμπτη 14 διμοιρίες των ΜΑΤ από ολόκληρη τη χώρα, συνολικά 280 αστυνομικοί. Έχει ζητηθεί επίσης η μετακίνηση επιπλέον 125 αστυνομικών, οι οποίοι θα υποστηρίξουν τα τοπικά Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης.

Στόχος της μετακίνησης, είναι η ενίσχυση των δυνάμεων στις Καστανιές και τις Φέρες, σημεία που εκδηλώθηκε η μεγαλύτερη πίεση κατά την προσπάθεια, τον περασμένο Μάρτιο, μαζικής εισόδου προσφύγων μεταναστών στη χώρα.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή του Έβρου βρίσκονται ήδη 100 άτομα της Frontex, τα οποία αναμένεται να φύγουν στις 6 Ιουλίου. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, θα υπάρξει αίτημα παραμονής τους και όπως λένε αρμόδιες πηγές, θα μείνουν όλο το καλοκαίρι.

 

Ιδιαίτερα ενισχυμένες αναμένεται να είναι και οι περιπολίες, έτσι ώστε αν υπάρξει μια ενδεχόμενη μαζική είσοδος προσφύγων και μεταναστών να υπάρχουν διαθέσιμες δυνάμεις σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κατάσταση. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε απειλήσει την Ελλάδα με νέο προσφυγικό κύμα.

«Θωρακίζονται» τα νησιά – Προσοχή στο Καστελλόριζο!

Δεν είναι μόνο ο Έβρος που προκαλεί ανησυχία στην ελληνική ηγεσία για «βρώμικα» παιχνίδια των Τούρκων.

Ο Ερντογάν είναι ικανός να ανοίξει πολλαπλά μέτωπα με στόχο να αποσυντονίσει τις ελληνικές δυνάμεις και να πετύχει τα σχέδιά του. Στην Ελλάδα προετοιμάζονται και για το σενάριο αυτό, θωρακίζοντας εκτός από τον Έβρο και τα νησιά.

Ο μεγάλος κίνδυνος είναι φυσικά στο ανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο. Σε Σάμο, Χίο, Μυτιλήνη και Καστελλόριζο το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό έχουν καταστρώσει σχέδιο ώστε να αποτρέπουν τις βάρκες των μεταναστών να μπαίνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με αυτό, το Λιμενικό πλέει συνεχώς στην θαλάσσια οριογραμμή Ελλάδας – Τουρκίας, αποτρέποντας τους μετανάστες να περάσουν στην ελληνική πλευρά. Αν όμως καταφέρουν και περάσουν την πρώτη ζώνη άμυνας, τότε ακριβώς από πίσω περιμένει το Πολεμικό Ναυτικό. Ο Στόλος έχει λάβει σαφείς οδηγίες να αποτρέψει την είσοδο μεταναστών στη χώρα μας και για το λόγο αυτό οι ροές είναι σαφώς μειωμένες το τελευταίο διάστημα, συν βεβαίως το γεγονός της πανδημίας.

Προφανώς στη θάλασσα τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα απ’ ότι στη στεριά και στο Πεντάγωνο ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα και τα πιο ακραία σενάρια. Τι θα γίνει, για παράδειγμα, αν από την πόλη Κας της Τουρκίας που βρίσκεται απέναντι από το Καστελλόριζο αρχίζουν και φεύγουν μαζικά βάρκες προς το νησιωτικό σύμπλεγμα Μεγίστης, Ρω, Στρογγύλης και μάλιστα ξημερώματα;

Στη συγκεκριμένη περιοχή οι ελληνικές ακτές από τις τουρκικές απέχουν ελάχιστα και η πρόσβαση είναι πάρα πολύ εύκολη. Τι θα συμβεί λοιπόν αν δεκάδες μετανάστες καταφέρουν να αποβιβαστούν σε Καστελλόριζο, Στρογγύλη και Ρω και ζητήσουν άσυλο;

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ένοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα ενώ, σταδιακά ενισχύονται οι δυνάμεις σε όλο το ανατολικό Αιγαίο. Ειδικά στο Καστελλόριζο, με τη ΔΑΝ Μεγίστης να είναι σε μόνιμη επιφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό να λειτουργεί ως «Κέρβερος» στην περιοχή, με φρεγάτες αλλά και υποβρύχιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ένοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα ενώ, σταδιακά ενισχύονται οι δυνάμεις σε όλο το ανατολικό Αιγαίο.IN Time

Στο Πεντάγωνο γνωρίζουν καλά πως ο «σουλτάνος» είναι ανήθικος και θα τα παίξει όλα για όλα προκειμένου να πάρει εκδίκηση. Παρά τη δύσκολη συγκυρία, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και επαγγελματισμό τις προκλήσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Αστυνομία, Στρατός, Λιμενικό και Στόλος παραμένουν σε επιφυλακή και είναι έτοιμοι να δώσουν ακόμα μια δυναμική απάντηση στον «σουλτάνο» Ερντογάν.

Μοίρασε το άρθρο!