Το ύποπτο παρελθόν του δολοφόνου της Άγκυρας

Ο αστυνομικός είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα με την υποψία διασυνδέσεων με την οργάνωση Γκιουλέν, όμως επέστρεψε στα καθήκοντά του τον περασμένο μήνα. Αρνήθηκε τον έλεγχο ακτίνων Χ στην είσοδο του κτιρίου και παρ’ όλα αυτά του επετράπη η είσοδος

Ο Μεβλούτ Μερτ Αλτιντας, Τούρκος αστυνομικός, εισέβαλε το βράδυ της Δευτέρας 19 Δεκέμβρη σε έκθεση ζωγραφικής και δολοφόνησε τον Ρώσο πρέσβη στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ, πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός από τα πυρά των ανδρών της ασφάλειας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την έρευνα, ο δράστης είχε νοικιάσει δωμάτιο κοντά στο κέντρο σύγχρονης τέχνης της τουρκικής πρωτεύουσας την ημέρα της επίθεσης.

Όπως μεταδίδει η τουρκική Hurriyet, όσο πλησίαζε η ώρα της ομιλία Καρλόφ στην εκδήλωση, ο αστυνομικός ξυρίστηκε, ντύθηκε και πέρασε τον έλεγχο της εκδήλωσης επιδεικνύοντας την αστυνομική του ταυτότητα. Είχε λάβει άδεια από την υπηρεσία του για την 19η Δεκέμβρη, προκειμένου, όπως όλα δείχνουν, να εκτελέσει το δολοφονικό του σχέδιο.

Σύμφωνα με την έρευνα, το κτίριο διέθετε έλεγχο ακτίνων σε κάθε είσοδο, καθώς και κάμερες παρακολούθησης και πέντε άνδρες ασφαλείας. Όταν ο αστυνομικός έφτασε στην είσοδο, αρνήθηκε να περάσει από το μηχάνημα -στο οποίο προφανώς θα φαινόταν το όπλο που έφερε πάνω του- και όμως του επετράπη η είσοδος, όταν επέδειξε την αστυνομική του ταυτότητα.

Στο βίντεο της δολοφονίας που έκανε το γύρο του κόσμου, ο δράστης έριξε 11 πυροβολισμούς, εννιά από τους οποίους βρήκαν στόχο στον άτυχο πρέσβη που έπεσε νεκρός.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, στην κατοικία του αστυνομικού που δολοφόνησε τον Ρώσο διπλωμάτη βρέθηκαν έγγραφα σχετικά με την οργάνωση FETO του υπ’αριθμόν ένα εχθρού του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και βιβλία με κεντρικό θέμα την Αλ Κάιντα.

Η σύνδεση με το δίκτυο Γκιουλέν

Ο 22χρονος αστυνομικός φέρεται πως είχε προσχωρήσει στην οργάνωση του αυτοεξόριστου Ισλαμιστή κήρυκα Φεχτουλά Γκιουλέν, με τις τουρκικές αρχές να προβληματίζονται από τις ενέργειές του αμέσως μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου. Πιο συγκεκριμένα, ο Αλτιντάς είχε πάρει άδεια απουσίας από την υπηρεσία του δύο μέρες μετά το πραξικόπημα. Υπηρετούσε στην επαρχία του Ντιγιαρμπακίρ, την ημέρα της απόπειρας και επέστρεψε στην Άγκυρα την επομένη, όπου ζήτησε και έλαβε τη διήμερη άδεια, παρά το γεγονός πως όλες οι άδειες είχαν ανακληθεί, στο πλαίσιο των μέτρων έκτακτης ανάγκης μετά το πραξικόπημα.

Μάλιστα, τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος που του χορήγησε τη διήμερη άδεια συνελήφθη με τις κατηγορίες διασυνδέσεων με τον Γκιουλέν. Ο ίδιος ο Αλτίντας τέθηκε σε διαθεσιμότητα στις 4 Οκτωβρίου για τον ίδιο λόγο, όμως επέστρεψε στην υπηρεσία του στις 16 Νοεμβρίου.

Λευτέρης Σαββίδης

21/12/2016

Μοίρασε το άρθρο!