Το τέλος της πανδημίας θα είναι η αρχή του Γολγοθά του λιανεμπορίου της Θεσσαλονίκης

Κατεβασμένα κεφάλια εκτός από ρολά καταστημάτων έφερε η νέα απόφαση που εντάσσει την Θεσσαλονίκη στο «βαθύ κόκκινο» με αποτέλεσμα το λιανεμπόριο να αναστείλει και πάλι την λειτουργία του, ακόμη και με τη μέθοδο του click away.

Ο εμπορικός κόσμος της πόλης δεν κρύβει την έντονη δυσαρέσκεια του μετά τις νέες εξελίξεις, αλλά και τον μεγάλο προβληματισμό του για την επόμενη μέρα, με την αγορά της Θεσσαλονίκης να βρίσκεται μία ανάσα από την ολοκληρωτική καταστροφή της και τη φτωχοποίηση της.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΙΧΑΗΛ ΓΚΑΙΔΑΤΖΗΣ

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, με δηλώσεις του περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί μετά και τις νέες αποφάσεις. «Δεν καταλαβαίνω πού πάει και πώς θα τελειώσει αυτή η ιστορία. Κάθε μέρα “χάνουμε” συναδέλφους. Όσο επεκτείνεται το άνοιξε-κλείσε πολλοί απογοητεύονται, δημιουργούνται νέα χρέη, χάνεται η ελπίδα. Πολλοί θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Είναι παράλογο αυτό που συμβαίνει. Επί 11 μήνες δεν έχουμε κρούσματα στα μαγαζιά μας. Ο κόσμος κυκλοφορεί κανονικά έξω και η αγορά κάνει lockdown. Είναι τελείως παράδοξο.

Η Παραλία είχε τόσο πολύ κόσμο, στο δρόμο τα αμάξια πήγαιναν σημειωτόν, άρα κάπου πήγαιναν αυτοί. Η αγορά ήταν ανοιχτή κατά το 10% λόγω του click away. Ποιος είναι ο λόγος που κλείνει ξανά η αγορά; Πρέπει να βρούμε τις αιτίες του κακού. Πού μεταδίδεται ο ιός; Μεταδίδεται στα δικά μας μαγαζιά, όταν σε 100 τετραγωνικά βάζεις 4 άτομα; Δεν μεταδίδεται στα λεωφορεία που υποτίθεται ότι με βάση το νόμο θα έπρεπε να έχουν μέχρι 65% πληρότητα; Όλα είναι γεμάτα. Γιατί δε βάζουν 15 ή 30 λεωφορεία παραπάνω στις επιβαρυμένες γραμμές για να κατεβαίνει κατά κύματα ο κόσμος;

Η Παραλία είναι γεμάτη. Ας υποθέσουμε ότι σε εξωτερικό χώρο δεν μεταδίδεται ο ιός. Εάν ήταν έτσι γιατί φοράμε μάσκα; Είναι τόσο παράδοξα και δεν πείθουν κανέναν. Όσο ο κόσμος δεν πείθεται τόσο θα αντιδρά. Γιατί συνεχίζει η αγορά να είναι κλειστή; Θα μπορούσε ο κόσμος να είναι ελεγχόμενος και στα μαγαζιά και στις καφετέριες. Είναι ανεξέλεγκτοι όλοι στους δρόμους. Τρομάζεις με τις αποφάσεις. Δυστυχώς και με τον λάθος χειρισμό που γίνεται. Και ο κόσμος κάνει λάθος χειρισμό. Αφού σου λένε κάτσε μέσα, πρέπει να κάτσεις μέσα. Πρέπει να βρούμε καλύτερη λύση.

Πριν τιναχτεί η οικονομικά στον αέρα και πτωχεύσουμε οι πάντες». «Η επόμενη πανδημία θα είναι οικονομική» Με αβεβαιότητα περιγράφει την επόμενη ημέρα στην αγορά ο κ. Φιλιππίδης κάνοντας λόγο για λουκέτα που έχουν ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο στο λιανεμπόριο της Θεσσαλονίκης, αλλά και για έναν Γολγοθά που ακολουθεί για τους επιχειρηματίες του κλάδου το επόμενο διάστημα. «Το ντόμινο των λουκέτων έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο. Τώρα αρχίζουμε να το παρατηρούμε. Κάθε μέρα κάποιος κλείνει και δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για να ανοίξει μία άλλη επιχείρηση ώστε να αναπληρωθεί η θέση εργασίας. Αν η οικονομία προχωρήσει λίγο ακόμη κατά αυτόν τον τρόπο θα μιλάμε για την πλήρη καταστροφή όλων. Δεν υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης.

Τι ανάκαμψη να κάνεις όταν έχεις συσσωρεύσει 12 μήνες χρέη; Δεν έχουν απαλλαχθεί από κάποια υποχρέωση. Ακόμη και το τέλος επιτηδεύματος εάν δεν το έχεις πληρώσει είναι χρέος. Ένας περίεργος φόρος που μόνο η Ελλάδα τον έχει. Πληρώνουμε φόρο επιτηδεύματος για κλειστές επιχειρήσεις. Ζούμε έναν παραλογισμό. Τι να πούμε ότι πάνε καλά τα πράγματα; Πάνε όλα λάθος. Ισοπεδωτικά καταστροφικά. Υπάρχει ένας κόσμος που καλώς ή κακώς βολεύονται από το σύστημα. Να είμαστε τίμιοι και ειλικρινείς. Αυτός που κάθεται σπίτι και παίρνει πλήρως τον μισθό του και βρίσκεται υπό καθεστώς τηλεργασίας δεν αλλάζει σε κάτι η ζωή του. Αλλάζει μόνο ως προς την κλεισούρα. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν και την κλεισούρα, αλλά και το πρόβλημα ότι δεν έχουν πάρει ευρώ από την έναρξη της πανδημίας και έως σήμερα. Δεν μιλάει κανείς γι’ αυτούς. Επιστρεπτέες προκαταβολές δεν πήραν όλοι. Είναι ένα δάνειο.

Ίσως αυτοί που δεν πήραν να είναι σε πλεονεκτικότερη θέση αύριο, αλλά σήμερα είναι σε τραγική κατάσταση. Όταν επί 11 μήνες δεν εισπράττεις από πουθενά και γράφεις συνέχεια χρέη και της επιχείρησης και τα προσωπικά σου, αυτοί οι άνθρωποι θα υπάρχουν την επόμενη μέρα σε επίπεδο επιχειρηματικότητας, αλλά και σε επίπεδο ζωής; Σκέφτηκε κανείς όλους αυτούς τους ανθρώπους πώς επιβιώνουν; Είναι το 40% του λιανεμπορίου, το 36% της εστίασης. Σε ένα ευνομούμενο κράτος δεν κάνεις διαχωρισμό σε τέτοιες περιπτώσεις.

Δεν έχει μιλήσει κανένας για τις 320.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ρώτησε ποτέ κανένας, πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι, με τι ασχολούνται σήμερα; 320.000 επιχειρήσεις χάσαμε μεταξύ 2013-2014. Τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι; Είναι υπερχρεωμένοι, ζούνε, πεθάναν; Το σύστημα απορρίπτει ανθρώπους. Με υποχρεώνεις να κάτσω σπίτι. Τι θα τρώω; Πρέπει να ανοίξει μία σοβαρή συζήτηση σε επίπεδο Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως δια μαγείας όλες οι χώρες πράττουν το ίδιο. Είναι τυχαίο που η Αγγλία κλείνει την ίδια στιγμή που κλείνει η Ελλάδα, ακολουθεί η Γερμανία και σταδιακά όλες οι χώρες της Ευρώπης εναρμονίζονται σε ένα πλαίσιο. Δεν φτάσαμε στο τέλος. Εμείς φτάνουμε στην αρχή της νέας πανδημίας που θα είναι οικονομική. Τ

ο τέλος της πανδημίας του κορονοϊού θα είναι η αρχή του δικού μας Γολγοθά». Θα αλλάξει ο χάρτης του εμπορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης; Για κίνδυνο της φτωχοποίησης του εμπορικού και καταναλωτικού κόσμου της Θεσσαλονίκης έκανε λόγο σε δηλώσεις ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Χατζαρίδης. «Έχουμε πάει σε μία έντονη φτωχοποίηση και αποεμπορικοποίηση της αγοράς της Θεσσαλονίκης που αφορά όμως και το σύνολο της χώρας. Ίσως βέβαια λιγότερο στις μικρές και περιφερειακές αγορές, όπου η δυνατότητα επικοινωνίας και διαπροσωπικών σχέσεων, κρατάνε ακόμη μια μικρή επιχειρηματική δραστηριότητα. Να σας το πω απλά.

Χάλασε η βρύση μου, χτυπάω το κουδούνι του μαγαζάτορα και του λέω δώσε μου μία βρύση γιατί πλημμύρισε το σπίτι μου. Δεν θα μου πει κάνε click away ή πέρνα αύριο. Η πραγματικότητα για τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι ότι θα εξαφανιστούν οι μικρές επιχειρήσεις. Βλέπουμε μία άλωση τους με επίκεντρο το ηλεκτρονικό εμπόριο. Δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν. Δυστυχώς δεν ήμασταν έτοιμοι, παρά το γεγονός ότι το λέγαμε χρόνια. Δε νομίζω ότι η κοινωνική συμπεριφορά του Έλληνα θα τον οδηγήσει στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Τα νούμερα βέβαια μας διαψεύδουν.

Οι αγορές και οι πωλήσεις αυξάνονται μέσω διαδικτύου, όπως βέβαια αυξάνεται και το κόστος σύστασης, χρήσης και διαχείρισης ηλεκτρονικού καταστήματος. Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα σήμερα στοιχίζει περισσότερο από ένα φυσικό κατάστημα. Εάν επικεντρωθούμε στις φήμες ότι θα κλείσουν όλα τα μαγαζιά του ομίλου Inditex και θα επικεντρωθεί στο καινούργιο κατάστημα στον παλιό Λαμπρόπουλο θα δημιουργήσει μία ξαφνική ερημοποίηση της αγοράς. Πολλά μαγαζιά δε θα ανοίξουν. Όσα ανοίξουν θα είναι κάτω από τις ομπρέλες των πολυεθνικών.

Η αγορά του real estate της Θεσσαλονίκης θα διαμορφωθεί τελείως διαφορετικά από ότι ξέραμε. Τα ενοίκια που πληρωνόταν δεν θα υπάρχουν πια. Αυτό θα οδηγήσει μία άλλη κατηγορία επαγγελματιών – ιδιοκτητών ακινήτων σε μεγάλη κρίση και θα βρούμε τελικά μία αγορά φτωχών καταναλωτών, φτωχών καταστημάτων, συγκεκριμένων καταστημάτων χωρίς ιδιαιτερότητα. Θα χάσουμε αυτό που λέγαμε την αγορά της Θεσσαλονίκης. Το μόνο που θα μας μείνει θα είναι η ευκολία κίνησης και η πολυμορφικότητα της αγοράς σαν δομές καταστημάτων, όχι σαν είδος επιχείρησης. Η αγορά του ρούχου όταν άνθιζε η πλεκτοβιομηχανία στη Θεσσαλονίκη ήταν τελείως διαφορετική όταν συγκρινόταν ακόμη και με της Αθήνας. Τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία φτωχοποίηση του καταναλωτή.

Μην ξεχνάμε πόσες χιλιάδες κόσμος βρίσκεται υπό καθεστώς αναστολής. Πόσο ποσοστό των αναγκών μπορεί να καλύψει μία τέτοια κατάσταση και πόσο δύσκολα η ανασφάλεια που δημιουργήθηκε όλο αυτό το διάστημα όχι μόνο από πλευράς υγειονομικού χαρακτήρα, αφού δε φοβόμαστε πλέον μόνο για την υγεία μας, αλλά και για το οικονομικό μας μέλλον. Άσχετα, αν λίγο το παραγκωνίζουμε και λέμε “Ε, δεν πειράζει γεροί να είμαστε”. Αυτός ο πεσιμισμός δεν οδηγεί πουθενά στο εμπόριο και στην οικονομία. Η επόμενη μέρα θα έχει φτωχούς εμπόρους, φτωχούς καταναλωτές και τελείως ανθελληνισμό της αγοράς. Θα φύγουν οι ελληνικές και τοπικές επιχειρήσεις από το ευρύτερο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης».

Μοίρασε το άρθρο!