Το σχέδιο για τον διαχωρισμό σε εμβολιασμένους και μη στην ψυχαγωγία

Η κυβέρνηση τα βαφτίζει «διευκολύνσεις» και όχι «προνόμια» αλλά η απόφαση είναι ήδη ειλημμένη και η «ελευθερία δύο ταχυτήτων» θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από το φθινόπωρο. Πρόκειται για μια «ελευθερία» που διαμορφώνει, ντε φάκτο, δύο κατηγορίες πολιτών, εμβολιασμένους και μη, και εκείνο που αναζητείται πλέον για την εφαρμογή της είναι η φόρμουλα εκείνη που θα αποκλείει νομικές προσφυγές και ανατροπές και δεν θα εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ

Η αντίστροφή μέτρηση θα ξεκινήσει μετά την παράδοση της εισήγησης της Επιτροπής Βιοηθικής, η οποία αναμένεται να φθάσει στο Μαξίμου πιθανώς την επόμενη εβδομάδα και σίγουρα έως τα τέλη του μήνα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε ότι η Επιτροπή Βιοηθικής αναμένεται να συνεδριάσει και να καταθέσει τις προτάσεις της τις επόμενες ημέρες και, ουσιαστικά, επιβεβαίωσε ότι έρχεται καθεστώς προνομίων λέγοντας: «Η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις με γνώμονα την υγεία των πολιτών, τις ελευθερίες τους, σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους και με την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία»…

Στην κυβέρνηση προεξοφλούν ότι η εισήγηση της Επιτροπής θα είναι θετική για την χορήγηση «διευκολύνσεων» στους εμβολιασμένους πολίτες και, πάνω σ’ αυτή την πεποίθηση, σχεδιάζουν την ελληνική παραλλαγή του γαλλικού μοντέλου που ήδη έχει θέσει σε ισχύ ο Εμμανουέλ Μακρόν. Το «κλειδί» αυτού του μοντέλου είναι το λεγόμενο «Health Pass», ένα υγειονομικό πιστοποιητικό το οποίο διαθέτουν οι εμβολιασμένοι πολίτες στην Γαλλία και τους διασφαλίζει την πρόσβαση σε συναθροίσεις άνω των 1.000 ατόμων – είτε πρόκειται για γήπεδα και συναυλίες, είτε για μεγάλους κλειστούς χώρους κυρίως ψυχαγωγίας.

Στην ψυχαγωγία θα εστιάσει, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, και ο σχεδιασμός των προνομίων στην Ελλάδα για δύο λόγους. Αφενός διότι μια διάκριση των πολιτών σε εμβολιασμένους και μη σε βασικές παροχές και υπηρεσίες (όπως οι νοσοκομειακές δομές και οι δημόσιες υπηρεσίες) θα προσέκρουε σαφώς σε ζητήματα συνταγματικής ισονομίας και, αφετέρου, γιατί εκτιμάται πως η ελεύθερη πρόσβαση σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες μπορεί να αποτελέσει κίνητρο υπέρ των εμβολιασμών. 

Ως εκ τούτου, τα προνόμια για τους εμβολιασμένους θα αφορούν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, κυρίως τα γήπεδα, τις συναυλίες, τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα θέατρα και τους κινηματογράφους. Ο δε διαχωρισμός θα είναι έμμεσος, μεταθέτοντας ουσιαστικά την ευθύνη στους επιχειρηματίες της διασκέδασης, της εστίασης και της ψυχαγωγίας. 

Συγκεκριμένα, το σενάριο που προκρίνεται αυτή την στιγμή είναι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει την δυνατότητα, και την κάλυψη, στους επιχειρηματίες να δέχονται στον χώρο τους μόνον εμβολιασμένους πολίτες – να λειτουργούν «covid free», όπως λέγεται χαρακτηριστικά. Και προκειμένου να πειστούν να το κάνουν μελετάται η χορήγηση κινήτρων, κυρίως σε ό,τι αφορά την πληρότητα: «Θέλεις 100% πληρότητα στο θεάτρο ή στο εστιατόριο; Τότε δέξου μόνον εμβολιασμένους», είναι το concept του κυβερνητικού σχεδίου, το οποίο εγείρει εκ των πραγμάτων σοβαρό κίνδυνο για έναν νέο, και πρωτόγνωρο κοινωνικό διχασμό.

Το δεύτερο, και επίσης δύσκολο, ζήτημα που εξετάζεται είναι εκείνο των υποχρεωτικών εμβολιασμών σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Είναι βέβαιο, όπως ήδη έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητοστάκης, ότι θα γίνουν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί των υγειονομικών και των εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας, το ζητούμενο όμως είναι πως θα αντιμετωπίζονται όσοι από τους συγκεκριμένους εργαζόμενους δεν δεχθούν να κάνουν το εμβόλιο.

Εδώ, ένα από τα σενάρια που βρίσονται στο τραπέζι είναι η μετάθεση σε θέσεις χωρίς επαφή με κόσμο, ή ακόμη και δυσμενείς συνέπειες σε επίπεδο επαγγελματικής ανέλιξης ή και μισθολογικών απολαβών. Παραμένει αμφίβολο ωστόσο το κατά πόσο δεν υπάρχει και πάλι παραβίαση της ισονομίας, παρ΄ότι στην κυβέρνηση θεωρούν ότι νομικά καλύπτονται διότι πρόκειται για ζήτημα διαφύλαξης της δημόσιας υγείας.

Ο όλος σχεδιασμός έχει ορίζοντα εφαρμογής από το φθινόπωρο, η σχετική συζήτηση όμως αναμένεται να ανοίξει μέσα στον Ιούλιο, οπότε θα δρομολογηθούν και οι σχετικές αποφάσεις.

Μοίρασε το άρθρο!