Το νέο βιβλίο του Πάρη Βορεόπουλου παρουσιάζεται…

ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΙ… Δείτε εδώ την Πρόσκληση

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Τύχη αγαθή, διάβασα, μελέτησα καλύτερα, τα κείμενα του Πάρη Βορεόπουλου σχετικά με το υπό έκδοση νέο πόνημά του με τον διακριτικό τίτλο «Παραλογισμοί…» και… κυριολεκτικά τα απόλαυσα.
Θεωρώντας μάλιστα πως τούτη η προσπάθεια καλύπτει ένα μεγάλο κενό στα θεατρικά δρώμενα, μιας και αναφέρεται σε έννοιες και καταστάσεις εκφράζοντας ίσως, κατά τα λεγόμενά του, την χωρίς νόημα ανθρώπινη ύπαρξη, τον παραλογισμό της ανθρώπινης συνθήκης και την ανεπάρκεια της ορθολογικής προσέγγισης.
Δύσκολες έννοιες, κατά κάποιους ενδεχομένως δυσνόητες, αλλά… και εδώ ευρίσκεται η αξία της δημιουργίας, που κατά τον Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω: «Η ποιότητα ενός θεατρικού έργου είναι η ποιότητα των ιδεών του».
Θα έλεγα πως πρόκειται περί ενός εκρηκτικού κράματος που συνταιριάζει απόλυτα με τις ρήσεις του Σαίξπηρ: «Ο κόσμος είναι μια θεατρική σκηνή και όλοι, άντρες και γυναίκες, απλά ηθοποιοί. Έχουν τις εισόδους τους και τις εξόδους τους. Και ο κάθε άνθρωπος στον καιρό του παίζει πολλούς ρόλους, καθώς οι πράξεις όπου εμφανίζεται είναι οι εφτά ηλικίες». 
Ασφαλώς πρόκειται περί ενός έργου που καθηλώνει τον θεατή με τη χειρουργική διεισδυτικότητα των διαλόγων του, που ξεφεύγουν από τη λογική, με μηνύματα, συμβολισμούς, ελλειπτικό λόγο, θεατρικές συμβάσεις, προβληματισμούς. Σε κάνει να σκεφτείς το χτες, το σήμερα, το αύριο, τις σχέσεις, τα υπαρξιακά σου ζητήματα, τις όποιες ενδεχομένως λύσεις στα προβλήματα, έστω και εάν όπως επιγράφεται επίκαιρα, Παραλογισμοί…, δηλαδή ενέργειες ή συμπεριφορές αντίθετες προς την κοινή λογική και φρόνηση ή και το σπουδαιότερο στο οποίο βασίζεται εν πολλοίς το έργο: παράβαση των κοινών συλλογιστικών κανόνων και τύπων.
Είναι μία θεατρική αναπαράσταση για τα ασυνήθιστα και τα παράξενα που συμβαίνουν στη ζωή με την ασυναρτησία του κόσμου και τα περίεργα θέματα που απασχολούν την κοινωνία.
Ο θεατρικός συγγραφέας προσπαθεί να επικοινωνήσει, μέσα από το έργο του, τον προβληματισμό του για την εποχή που ζει. Το μήνυμα είναι η κοινωνική κριτική και η σατιρική όψη των θεμάτων της καθημερινής ζωής.
Οι «Παραλογισμοί…» συνάδουν με το Θέατρο του Παραλόγου  το οποίο είναι η δημιουργία μίας νέας θεατρικής πραγματικότητας, με δεδομένα, ταυτόχρονα, άλλοτε στο κωμικό και στο γελοίο και άλλοτε στο δραματικό που φτάνει στα όρια του τραγικού.
Ο Μάρτιν Έσσλιν, Άγγλος συγγραφέας, που επινόησε τον όρο του «Θεάτρου του Παραλόγου», έγραψε: «Είναι μία επανάσταση ενάντια στο ορθολογικό, καλοφτιαγμένο έργο, είναι ένα θέατρο του μύθου, με έλλειψη ορθολογισμού».
Είναι σημαντικό επίσης να αναφερθεί πως στο αρχικό λογοτεχνικό κείμενο, ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Γιώργος Κιουρτσίδης έκανε μία θαυμάσια θεατρική διασκευή, χωρίς ή με τα «θεωρικά», επιλέγοντας χαρακτηριστικές σκηνές του έργου το οποίο θα παρουσιασθεί στο «Θεατρικό Εργαστήρι Θέσπις» του δήμου Νεάπολης-Συκιών.
Αξίζουν τέτοιες προσπάθειες. Θερμά συγχαρητήρια στους δημιουργούς.

Σας προτρέπω, λοιπόν, να το πάρετε…
Σας παρακινώ, να το διαβάσετε…
Σας παροτρύνω, να το μελετήσετε…
Σας ενθαρρύνω, να το μεταδώσετε,..
Σας παρορμώ να απολαύσετε την παράσταση…

Κωνσταντίνος Μ. Νίγδελης
Καθηγητής – Συγγραφέας

ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΙ… ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΦΙΣΑ

ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΙ προλογικό σημείωμα Πάρης Βορεόπουλος
Πρέπει πράγματι να είναι κανείς πολύ τολμηρός για να γράφει ακόμα και σήμερα. Ύστερα από τόσες ποικίλες διάνοιες που έγραψαν τα πάντα, τι μένει να κάνει κανείς που να μην έγινε, τι μένει να πει κανείς που να μην ειπώθηκε; Οι μεγαλοφυείς δεν έχουν τέτοιες αγωνίες γιατί έχουν δυνατή δημιουργικότητα. Οι άλλοι, εμείς, απλοί εργάτες ευσυνείδητοι, χρειάζεται να προσπαθούμε αδιάκοπα. Η πρωτοτυπία είναι σημαντικό και καθοριστικό στοιχείο. Το θέατρο είναι ένα καθαρό και γνήσιο παράδειγμα διαλόγου, όπου ο ίδιος ο συγγραφέας προβάλλει και υπερασπίζεται τόσο τη μια όσο και την άλλη άποψη, σύμφωνη ή αντίθετη. Ο θεατρικός συγγραφέας έχει αποστολή να σχολιάζει τα θέματα της επικαιρότητας. Το θέατρο υπάρχει για να προβληματίζει και όχι να προσφέρει εύκολες λύσεις. Μέσα από το θεατρικό διάλογο προσπαθούμε να δώσουμε τις καταστάσεις του παραλόγου της καθημερινότητας. Η ζωή είναι γεμάτη από περίεργα και ακαταλόγιστα περιστατικά. Στο θέατρο που είναι ο καθρέπτης της ζωής υπάρχει το κωμικό και το τραγικό, χρειάζεται όμως να αναζητήσουμε και το παράλογο που έχει ένα ξεχωριστό πεδίο. Για να κατακτήσει κανείς το παράλογο πρέπει να αποκτήσει συνείδηση του παραλόγου που ζει. Να βγει απ’ αυτό που μας περιβάλλει όπως ένας κύκλος, κάνοντας την εξέγερσή του. Πάντα με πράξεις. Το θέατρο του παραλόγου είναι το θέμα των άστοχων ερωτημάτων. Είναι ο αινιγματικός λόγος, όπως επίσης η μετάβαση από το ορθολογικόρεαλιστικό στο μη ορθολογικό-παράλογο. Ο συγγραφέας οφείλει να είναι δεξιοτέχνης για να μπορέσει να γράψει τέτοιες σκηνές αναπαράστασης ζωής. Ο σκηνοθέτης είναι ο κρίκος που ενώνει το κοινό με το θεατρικό έργο, τον συγγραφέα με τους ηθοποιούς και τους άλλους συντελεστές της παράστασης. Το θέατρο είναι μια περιπέτεια. Ο σκηνοθέτης είναι ο καλλιτέχνης που με τη δική του σύλληψη δημιουργεί σκηνικό γεγονός. Ο συγγραφέας γράφει το θεατρικό έργο που μένει και θα παιχθεί στη σκηνή. Ο σκηνοθέτης γράφει το δικό του κείμενο της παράστασης και οι ηθοποιοί ενσαρκώνουν τους ρόλους, για να μείνει στη μνήμη το σύνολο της θεατρικής πράξης.

Ο Πάρης Βορεόπουλος συνεχίζοντας τη συγγραφική του δραστηριότητα προχώρησε στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου με τίτλο «Παραλογισμοί…», όπου παρουσιάζεται, ως λογοτεχνικό κείμενο, ένα μονόπρακτο θεατρικό έργο και στη συνέχεια η θεατρική διασκευή, με επιλογές διαφόρων σκηνών, από τον σκηνοθέτη Γιώργο Κιουρτσίδη. Γίνεται μία προσπάθεια να αντιμετωπισθεί, με συμβολικό τρόπο, το ανέφικτο της επικοινωνίας, σε έναν κόσμο που είναι στερημένος λογικού σκοπού.  Παρουσιάζεται μία άλλη κατηγορία δραματικού κειμένου που απευθύνεται σ’ ένα διαφορετικό κοινό με αναζητήσεις του σύγχρονου ανθρώπου. Το έργο συνάδει με το Θέατρο του Παραλόγου και είναι η δημιουργία μίας νέας θεατρικής πραγματικότητας όπου παρουσιάζεται το ασύμφωνο, το ακατανόητο, το στερούμενο σκοπού, το πέραν της Λογικής, το αβέβαιο, το αδιέξοδο, το χαοτικό, το άσχετο.
Συγχαρητήρια στους εμπνευσμένους δημιουργούς Πάρη Βορεόπουλο και Γιώργο Κιουρτσίδη καθώς και στους συντελεστές του Θεατρικού Εργαστηρίου «Θέσπις» για τη συμβολή τους στα θεατρικά δρώμενα του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Σίμος Δανιηλίδης
Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών

Μοίρασε το άρθρο!