Το δόγμα της «Γαλάζιας πατρίδας»: Βήμα-βήμα το σχέδιο της Τουρκίας να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας

Το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» διδάσκεται εντατικά τα τελευταία χρόνια στις τουρκικές στρατιωτικές σχολές αλλά ακόμα και σε ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα

Απόστρατοι Ναύαρχοι και ανώτατοι διπλωμάτες «χτίζουν» εδώ και χρόνια την τουρκική επιχειρηματολογία και ουσιαστικά προαναγγέλλουν τις επόμενες κινήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις παίρνουν εντολές, σε μια διαρκή προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων τα οποία αποτελούν τα βέλη στη φαρέτρα των παράλογων αξιώσεων της Άγκυρας.

Μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε στο Ελληνικό επιτελείο η τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ με την οποία η Άγκυρα προβάλει τις διεκδικήσεις της για την οριοθέτηση ΑΟΖ και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Επιστολή με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ουσιαστικά «εξαφανίζει» την ελληνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και διεκδικεί θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο.

Το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» διδάσκεται εντατικά τα τελευταία χρόνια στις τουρκικές στρατιωτικές σχολές αλλά ακόμα και σε ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ταυτόχρονα με διαλέξεις και συνεντεύξεις το μήνυμα περνά και στην τουρκική κοινή γνώμη.

Βασικός ιδεολογικός «πατέρας» της «Γαλάζιας Πατρίδας» είναι ο υποναύαρχος Cihat Yayci συγγραφέας βιβλίων που αναλύουν τις τουρκικές θέσεις για τα 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα «Τουρκικής θάλασσας» η οποία φτάνει έως και νότια της Κρήτης.

Ο σχετικός χάρτης μάλιστα τοποθετήθηκε στην είσοδο της τουρκικής Ναυτικής Ακαδημίας με τον Ταγίπ Ερντογάν να φωτογραφίζεται μπροστά του.

Πρόσφατα σε παράνομο πανεπιστήμιο των «κατεχόμενων» στην Κύπρο υποστήριξε αυτό που επισημαίνουν συνεχώς οι Έλληνες Επιτελείς.

Είπε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με συνεχείς notam, navtex και subnotam, δηλαδή, προαναγγελίες για ασκήσεις σε αέρα, θάλασσα και βυθό πρέπει να στοχοποιούν τις περιοχές που διεκδικούν και δεν είναι άλλες από τις περιοχές ανατολικά και νότια της Ρόδου ακόμα και έως τις νότιες ακτές της Κρήτης.

Οι τουρκικές ασκήσεις και οι δεσμεύσεις περιοχών τόνισε δεν πρέπει να αποσκοπούν στην κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών αλλά να γίνονται με γνώμονα το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Η παρεμπόδιση δραστηριοτήτων ξένων κρατών, η φύλαξη και συνοδεία ερευνητικών και πλωτών γεωτρύπανων και η συνεχής παρουσία στις διεκδικούμενες περιοχές πρέπει να αποτελούν τις προτεραιότητες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων συνέστησε ο Τούρκος Ναύαρχος. Και αυτό γίνεται πράξη ακόμα και σε ασκήσεις με συμμετοχή ΝΑΤΟικών δυνάμεων όπως στην πρόσφατη «DoguAkdeniz».

Με αφορμή την άσκηση «DoguAkdeniz» o αναλυτής-απόστρατος Babur Huseyin Ozbek σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στον τουρκικό Τύπο ζητά από τις αρχές της χώρας του να οριοθετήσουν άμεσα ΑΟΖ .

«Η Ελλάδα επιχειρεί να σφετεριστεί τη θαλάσσια περιοχή η οποία μας ανήκει Ανατολικά της Ρόδου βάζοντας ως πρόφαση το Καστελόριζο και να μας φυλακίσει στον κόλπο της Αττάλειας. Εμείς γιατί δεν ανακοινώνουμε ΑΟΖ;» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» επιστρατεύτηκε και ο υπερήλικας διπλωμάτης Sukru Elekdag. Σε συνέντευξή του στην εθνικιστική Sozcu προαναγγέλει ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για οριοθέτηση ΑΟΖ θα φέρει την Ελλάδα σε εξαιρετικά δυσμενή θέση.

Νότια της Κρήτης αυτές τις ημέρες διεξάγεται μέρος της ελληνικής ναυτικής άσκησης «ΝΗΡΗΙΣ 2019» με συμμετοχή τόσο ΝΑΤΟικών πλοίων όσο και πλοίων από το Ισραήλ.

Το γεγονός ότι η Τουρκία αποφάσισε να μην συμμετέχει στην άσκηση αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει μπει στο «κάδρο» των αμφισβητήσεων όπως επιβάλλει δηλαδή το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Η «γραμμή» έχει ήδη δοθεί και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις την εφαρμόζουν πιστά όπως φαίνεται.

Το επόμενο διάστημα οι Έλληνες επιτελείς περιμένουν συνεχείς αμφισβητήσεις των περιοχών τις οποίες η Άγκυρα περιλαμβάνει στα 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα «Γαλάζιας Πατρίδας» με προαναγγελίες ασκήσεων, παρουσία πλοίων και προκλητικές πτήσεις. Σημειώνουν ότι μετά τη Συρία και το ξεκαθάρισμα με τους Κούρδους, σειρά θα έχει ξανά η Κύπρος ενώ στο στόχαστρο της Άγκυρας θα παραμείνει και το Αιγαίο.

Αν μάλιστα αποβούν άκαρπες οι συνομιλίες για το Κυπριακό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων στη Μεγαλόνησο με πρώτο βήμα τη δημιουργία τουρκικής ναυτικής και αεροπορικής βάσης στα κατεχόμενα όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο Ταγίπ Ερντογάν, δείχνει ιδιαίτερα πιθανό.

Μοίρασε το άρθρο!