Το γράμμα που έγραψε ο Ομπάμα στον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ

obamagramma_743827471

Ο Μπαράκ Ομπάμα, πέρασε τις τελευταίες του στιγμές στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, γράφοντας ένα γράμμα στον Ντόναλντ Τραμπ. «Προς Κύριο Πρόεδρο», έγραφε απ’ έξω ο φάκελος, τον οποίο βρήκε πάνω στο γραφείο ο διάδοχός του, λίγα λεπτά μετά την ορκωμοσία του, τον περασμένο Ιανουάριο.

Μήνες μετά, το CNNi εξασφάλισε κατ’ αποκλειστικότητα και το περιεχόμενο του συγκεκριμένου φακέλου, που αποτελεί και την τελευταία επικοινωνία μεταξύ του 44ου και του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.
Αναλυτικά η επιστολή

Αγαπητέ κύριε πρόεδρε,

Συγχαρητήρια για την αξιοσημείωτη προεκλογική σας εκστρατεία. Τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους επάνω σας και πάνω σε όλους εμάς, ανεξαρτήτως παράταξης, θα πρέπει να ελπίζουν για την επέκταση της ευημερίας και της ασφάλειας κατά τη διάρκεια της θητείας σας.

Αυτό είναι ένα μοναδικό αξίωμα, χωρίς σαφές σχέδιο για την επιτυχία, συνεπώς δεν ξέρω αν οποιαδήποτε συμβουλή από μέρους μου θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη για σας. Παρ’ όλα αυτά, επιτρέψτε μου να σας προσφέρω κάποιες από τις εντυπώσεις από την 8ετή θητεία μου.

 

Κατά πρώτον, είμαστε και οι δύο ευλογημένοι, με διαφορετικούς τρόπους, με πολύ καλή τύχη. Δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες επιτυχίας για κάθε παιδί και κάθε οικογένεια που προτίθενται να δουλέψουν σκληρά.

Κατά δεύτερον, η αμερικανική ηγεσία σε αυτόν τον κόσμο είναι πραγματικά απαραίτητη. Εξαρτάται από εμάς, μέσα από πράξεις και παραδείγματα, η διατήρηση της διεθνούς τάξης, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, πάνω στην οποία βασίζεται και η δική μας ευημερία και ασφάλεια.

Κατά τρίτον, είμαστε απλώς προσωρινοί κάτοχοι αυτού του αξιώματος. Αυτό μας κάνει «φύλακες» των δημοκρατικών θεσμών και παραδόσεων, όπως είναι η τήρηση των νόμων, ο διαχωρισμός των εξουσιών, η ισότητα και η προστασία των πολιτικών ελευθεριών, για τα οποία πάλεψαν και μάτωσαν οι προκάτοχοί μας. Ανεξάρτητα από την πίεση της καθημερινότητας στην πολιτική, είναι στο χέρι μας να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα μέσα της Δημοκρατίας μας, θα παραμείνουν τουλάχιστον τόσο ισχυρά, όσο τα βρήκαμε.

Τέλος, σας συνιστώ να βρίσκετε πάντα χρόνο, στο περιθώριο των καθηκόντων σας, για να αφιερώνετε στους φίλους και την οικογένεια. Εκείνοι θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τις αναπόφευκτες δυσκολίες.

Η Μισέλ κι εγώ, ευχόμαστε σε εσάς και τη Μελάνια ό,τι καλύτερο σε αυτή την καταπληκτική περιπέτεια και να ξέρετε πως θα είμαστε πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε.

Καλή τύχη

ΒΟ

cnn

Μοίρασε το άρθρο!