Το γέλιο ως αντίδοτο στον Κοροναϊό: «Μερικοί το Προτιμούν Καυτό»

Το γέλιο και το χιούμορ, είναι πιο αναγκαία από ποτέ, υπό τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Μένουμε Σπίτι και είναι μία καλή ευκαιρία, τηρώντας πάντα τους κανόνες υγιεινής, να ανακαλύψουμε φιλμ, βιβλία και μουσικές, που ίσως είχαμε.

Το 1959, ο Μπίλι Γουάιλντερ σκηνοθετεί τον απολαυστικό Τόνι Κέρτις, τον αξέχαστο Τζακ Λέμον και την γοητευτική Μέριλιν Μονρόε, στο φιλμ, «Μερικοί το Προτιμούν Καυτό». Εξήντα χρόνια από την πρεμιέρα μίας εξαιρετικής και κλασικής πλέον κωμωδίας καταστάσεων, η ταινία προβάλλεται στο Ταινιόραμα 2019, δίνοντας μας την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε και πάλι στην μεγάλη οθόνη.

Δύο μουσικοί από το Σικάγο, ο Joe (Τόνι Κέρτις) και ο Jerry (Τζακ Λέμον), γίνονται τυχαία μάρτυρες ενός ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ τοπικών γκάνγκστερ. Άμεσα επιβιβάζονται σ’ ένα τρένο με κατεύθυνση την Φλόριδα. Όταν όμως κατεβαίνουν από το τρένο, είναι πλέον η Josephine και η Daphne, τα δύο νέα μέλη ενός γυναικείου jazz συγκροτήματος.

 Η κάλυψη τους είναι τέλεια, μέχρι τη στιγμή που μια απογοητευμένη από την αγάπη τραγουδίστρια (Μέριλιν Μονρόε), πέφτει πάνω στη Josephine. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ένας παλιός playboy ερωτεύεται τη Daphne, ενώ το αφεντικό του υποκόσμου αρνείται να πειστεί για την απάτη.

Μία κλασική κωμωδία δια χειρός Μπίλι Γουάιλντερ. Υποψήφια για 6 βραβεία Όσκαρ, κέρδισε όμως μόνο αυτό για την Κατηγορία Καλύτερων Κοστουμιών που σχεδίασε ο Όρι-Κέλι. Αν και από πολλούς θεωρείται υπερεκτιμημένη, είχε τεράστια απήχηση στο κοινό και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι στο Internet Movie Data Base (imdb) βρίσκεται στη θέση 118, με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Μπίλι Γουάιλντερ είναι ένας από τους λίγους σκηνοθέτες ο οποίος κατάφερε μεταξύ άλλων να αξιοποιήσει το ταλέντο και τη λάμψη της Μέριλιν Μονρόε. Το φιλμ «Μερικοί το Προτιμούν Καυτό» (Some Like it Hot – 1959) είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα και αποτελεί τη δεύτερη συνεργασία τους.

 

Το «Μερικοί το Προτιμούν Καυτό» θεωρείται ως μία από τις καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών, ενώ το 2000 συμπεριλήφθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου / American Film Institute στη λίστα με τις 100 καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών, καταλαμβάνοντας την 1η θέση!

Το συγκεκριμένο έργο, αποτέλεσε ένα πρωτοποριακό είδος κωμωδίας για την εποχή του, ασυμβίβαστο και δυναμικό, όσο και οι ήρωές του. Διατηρώντας τον ρυθμό του αμείωτο και στα 120 λεπτά του φιλμικού χρόνου, μ’ ένα ξεκαρδιστικό, γεμάτο επινοήσεις και ανατροπές σενάριο, γυρισμένο σε ασπρόμαυρο φιλμ και σκηνοθετημένο με μεγάλη δεξιοτεχνία από έναν πραγματικό μαέστρο της Έβδομης Τέχνης, το «Μερικοί το Προτιμούν Καυτό» είναι μια πραγματικά αστεία ταινία στην οποία το γέλιο πηγάζει μέσα από κάθε καρέ.

Ο Μπίλι Γουάιλντερ έγραψε το σενάριο της ταινίας σε συνεργασία με τον Ι.Α.Λ. Ντάιαμοντ, έχοντας ως βάση την υπόθεση της γαλλικής ταινίας του 1935, «Κορίτσια με Εγγύηση» (Fanfare Of Love). Στις Χρυσές Σφαίρες αναδείχτηκε νικήτρια στην κατηγορία Καλύτερη Κωμωδία ή Μιούζικαλ, ενώ ο Τζακ Λέμον και η Μέριλιν Μονρόε τιμήθηκαν ο καθένας με Χρυσή Σφαίρα για τις ερμηνείες τους.

Μέριλιν Μονρόε

H Αμερικανίδα ηθοποιός, Μέριλιν Μονρόε (Marilyn Monroe: 1 Ιουνίου 1926 – 5 Αυγούστου 1962), γεννημένη ως Νόρμα Τζιν Μόρτενσον (Norma Jeane Mortenson), πραγματοποιεί τα πρώτα της βήματα στον χώρο της Έβδομης Τέχνης, το 1950 για λογαριασμό της εταιρείας παραγωγής 20th Century Fox, έχοντας κάποιους μικρούς ρόλους στις ταινίες «Η Ζούγκλα της Ασφάλτου» (The Asphalt Jungle – απέσπασε τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ) του Τζον Χιούστον και στο θρυλικό φιλμ «Όλα για την Εύα» (All About Eve) του Τζόζεφ Λέο Μάνκιεβιτς, με τη Μπέτι Ντέιβις (απέσπασε δεκατέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ, εκ των οποίων κέρδισε έξι χρυσά αγαλματίδια).

Ωστόσο η πλευρά της αθώας και σεξουαλικής καλλονής εκφράστηκε με τον πειστικότερο τρόπο στο φιλμ «Οι Άντρες Προτιμούν τις Ξανθιές» (1953) του Χάουαρντ Χοκς, δίπλα στην Τζέιν Ράσελ. Το 1955 πρωταγωνίστησε στην ταινία «Επτά Χρόνια Φαγούρα» του Μπίλι Γουάιλντερ, με τον οποίο θα συνεργαστεί και πάλι στο έργο «Μερικοί το Προτιμούν Καυτό» του 1959, μία παρωδία των γκανγκστερικών ταινιών, με το απολαυστικό, πρωταγωνιστικό τρίο των: Τζακ Λέμον, Μέριλιν Μονρόε και Τόνι Κέρτις.

 Η Μέριλιν Μονρόε, έφυγε σε ηλικία μόλις 36 ετών, στις 5 Αυγούστου του 1962, περνώντας οριστικά στη σφαίρα του μύθου και της αιωνιότητας. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, την έχει κατατάξει έκτη στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.

Διαβάστε επίσης:

Μπίλι Γουάιλντερ

O Αυστροαμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός, καλλιτέχνης, και δημοσιογράφος, Μπίλι Γουάιλντερ (Billy Wilder: 22 Ιουνίου του 1906 – 27 Μαρτίου του 2002) υπήρξε ένας σημαντικός και ιδιαίτερος δημιουργός, που άφησε το δικό του στίγμα στον χώρο της Έβδομης Τέχνης και μια αξιομνημόνευτη παρακαταθήκη ταινιών.

Έχοντας σκηνοθετήσει απολαυστικές κωμωδίες όπως το «Μερικοί το Προτιμούν Καυτό» (Some Like it Hot – 1959),  με τους Τόνι Κέρτις, Τζακ Λέμον, Μέριλιν Μονρόε ή την «Γκαρσονιέρα» (The Apartment – 1960), επίσης με τον Τζακ Λέμον και με πρωταγωνίστρια την Σίρλεϊ ΜακΛέιν, αλλά και με κριτική ματιά απέναντι στο κατεστημένο, όπως «Το Τελευταίο Ατού» (Ace in the Hole – 1951) με τον Κερκ Ντάγκλας, όπου στηλιτεύει τα κακώς κείμενα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και το θρυλικό φιλμ «Η Λεωφόρος της Δύσεως» (Sunset Blvd. – 1950), όπου με πρωταγωνιστές τους Γούλιαμ Χόλντεν, Γκλόρια Σουάνσον και Έριχ Φον Στροχάιμ, ουσιαστικά ασκεί κριτική στο ίδιο το Χόλιγουντ και τον ψεύτικο κόσμο του, ο Μπίλι Γουάιλντερ αποτελεί ένα μοναδικό κεφάλαιο τόσο στον Αμερικάνικο, όσο και στον παγκόσμιο Κινηματογράφο.

«Είμαι ένας συγγραφέας αλλά και πάλι κανείς δεν είναι τέλειος» – Μπίλι Γουάιλντερ

Μερικοί το Προτιμούν Καυτό / Some Like It Hot
Σκηνοθεσία: Μπίλι Γουάιλντερ
Σενάριο: Μπίλι Γουάιλντερ, Ι.Α.Λ Ντάιαμοντ, Ρόμπερτ Θόερεν, Μάικλ Λόγκαν
Πρωταγωνιστούν: Μέριλιν Μονρόε, Τόνι Κέρτις, Τζακ Λέμον, Τζορτζ Ραφτ, Τζο Ε. Μπράουν, Πατ Ο’Μπράιεν
Φωτογραφία: Τσαρλς Λανγκ
Μοντάζ: Άρθροθ Π. Σμιντ
Μουσική: Άντολφ Ντόιτς
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 1959
Διάρκεια: 121 λεπτά
Την Τετάρτη 19 Ιουνίου στις 20:00, στον Κινηματογράφο Άστυ, στο πλαίσιο του Ταινιοράματος 2019

 TrailerΜπορείτε να δείτε το τρέιλερ της ταινίας στο youtube στη διεύθυνση:

https://www.youtube.com/watch?v=2OhdD5n405I

 

Μοίρασε το άρθρο!