Το «βλέμμα» στα Σκόπια – Η συμμετοχή θα κρίνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Έφτασε η κρίσιμη ώρα για τους πολίτες της ΠΓΔΜ, που καλείται την Κυριακή να εγκρίνει ή να απορρίψει την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών.

Οι Σκοπιανοί καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα: «Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την αποδεχόμενη τη συμφωνία ανάμεσα στην ‘Μακεδονία’ και την Ελλάδα;».

Την ίδια ώρα, οπολιτικός κόσμος της ΠΓΔΜ είναι χωρισμένος σε δύο στρατόπεδα: Από τη μία ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ  και το αλβανικό κόμμα BDI (Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση), που τάσσονται υπέρ της «ναι» και από την άλλη το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE και ο πρόεδρος Γκιοργκι Ιβάνοφ που απορρίπτουν τη συμφωνία.

Πάντως, το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, καθώς το Κοινοβούλιο θα χρειαστεί να εγκρίνει συνταγματικές τροποποιήσεις.

Όλα έτοιμα για το δημοψήφισμα

Σύμφωνα με την Κρατική Εκλογική Επιτροπή όλα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Τα 3.480 εκλογικά κέντρα θα είναι ανοιχτά από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ. σε 80 δήμους της χώρας.

Συνολικά, 1.806.335 ψηφοφόροι των οποίων τα ονόματα περιλαμβάνονται στον εκλογικό κατάλογο έχουν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα, εκ των οποίων περίπου το μισό εκατομμύριο βρίσκεται εκτός της χώρας. 

Να σημειωθεί πως Σκοπιανοί πολίτες μπόρεσαν να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα από το Σάββατο. Αφορά άτομα με αναπηρίες, κρατούμενους αλλά και άτομα που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

 

Σε 69 από τους 80 δήμους, 1.859 ασθενείς και άτομα με αναπηρία έχουν εγγραφεί στην ψηφοφορία. Τα μέλη των εξεταστικών επιτροπών επισκέπτονται τα σπίτια τους για να μπορέσουν να ασκήσουν τα δικαιώματα ψήφου τους.

Επίσης, θα ψηφιστούν 1.558 κρατούμενοι και άτομα που βρίσκονται σε κατ ‘οίκον περιορισμό.

Το δημοψήφισμα θα παρακολουθούν για τυχόν παρατυπίες 12 χιλιάδες εγχώριοι παρατηρητές και επιπλέον 493 ξένοι.

Σημειώνεται πως την Κυριακή δεν θα υπάρξουν exit polls, ενώ καθαρή εικόνα του αποτελέσματος θα έχουμε περίπου στις 20:30 (ώρα Ελλάδος). 

Το «στοίχημα» της συμμετοχής

Κρίσιμος παράγοντας είναι η συμμετοχή, αφού για να είναι το δημοψήφισμα έγκυρο η προσέλευση των ψηφοφόρων πρέπει να υπερβαίνει το 50%.

Πιο συγκεκριμένα, σημασία για το πολιτικό μέλλον του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, δεν έχει τόσο το «ναι» ή το «όχι», όσο το αν περισσότεροι από 700.000 πολίτες θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία. Σημειώνεται πως η συμμετοχή θα ανακοινώνεται κάθε περίπου 3 ώρες.

«Την Κυριακή καλείστε να λάβετε μία ιστορική απόφαση. Πρέπει να κάνετε την επιλογή σας. Δεν πρόκειται για επιλογή μεταξύ των κομμάτων. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον σας, το μέλλον των παιδιών σας. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον της αγαπημένης μας Μακεδονίας», σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ, σε διάγγελμά του προς τους πολίτες της χώρας, καλώντάς τους σε μαζική συμμετοχή. 

Μοίρασε το άρθρο!